Demonstratie op de Dam voor meer steun Afghaanse vluchtelingen

Op de Dam is vanmiddag actiegevoerd voor meer steun voor Afghaanse vluchtelingen. Na de bijeenkomst trokken de aanwezigen in een stoet als protestmars door de stad. De betoging werd drukbezocht. Er waren enkele duizenden demonstranten aanwezig.

De actievoerders vinden dat er door het kabinet meer steun moet worden geboden aan Afghanen die in een onveilige situatie in Afghanistan bivakkeren. Ook moet Afghanistan officieel als onveilig worden betiteld zodat vluchtelingen niet teruggestuurd kunnen worden.

Toespraken en minuut stilte

Er kwamen meerdere mensen aan het woord. Voordat de toespraken begonnen werd er eerst een minuut stilte gehouden. Deze minuut stilte werd gehouden voor de enorme aantallen doden die zijn gevallen.

“Nog geen 48 uur geleden heeft er een bloedblad plaatsgevonden bij Kabul Airport. Daarom lijkt het ons gepast om 1 minuut stilte in acht te nemen, om de mensen te herdenken die niet alleen de afgelopen dagen in de horrordaden omgekomen zijn, maar ook in de afgelopen twintig jaar oorlog”, klonk het vanaf het podium, voordat de stilte begon.

Demonstratie op de Dam voor meer steun Afghaanse vluchtelingen Demonstratie op de Dam voor meer steun Afghaanse vluchtelingen Demonstratie op de Dam voor meer steun Afghaanse vluchtelingen

Actiegroep Azadi

De demonstratie is georganiseerd door Azadi. Dit is een groep die bestaat uit jonge Afghaanse Nederlanders. Deze groep heeft zich aangesloten bij de internationale groep ‘Stop Killing Afghans Now’. Deze actiegroep organiseert zaterdag Afghanistan protesten in 15 andere Europese en Amerikaanse steden.

Stoppen met uitzetten

Azadi roept het kabinet op om Afghanistan officieel als onveilig aan te merken. Als ze dit doen kunnen vluchtelingen recht krijgen op asiel en bescherming. De organisatie wil ook dat Nederland voor onbepaalde tijd stopt met het uitzetten van ongedocumenteerden en uitgeprocedeerde Afghanen.

Demonstratie op de Dam voor meer steun Afghaanse vluchtelingen Demonstratie op de Dam voor meer steun Afghaanse vluchtelingen

Afghanen in Amsterdam

Er is deze week op het Marineterrein extra noodopvang geopend voor Afghaanse vluchtelingen. De eerste gevluchte Afghanen arriveerden donderdagmiddag. De mensen die naar Amsterdam zijn gebracht worden gehuisvest op het deel van het Marineterrein dat bij Defensie in gebruik is. Er kunnen circa 400 personen in de opvang terecht.

“Amsterdam heet de mensen uit Afghanistan die donderdag zijn aangekomen van harte welkom. Deze mensen hebben een afschuwelijke tijd achter de rug en verdienen rust in de noodopvang”, citeerde Het Parool burgemeester Femke Halsema eerder deze week.

Foto credits: vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam