De Balie in juni: Patricia D. Gomes, Janet Alberda, Derk Sauer e.v.a. e Balie: wie vertrouw jij je stem toe?

De Balie wordt de komende maand bezocht door onder andere hoofdredacteur van The Moscow Times, Derk Sauer, onze ambassadeur uit Saoudi-Arabië Janet Alberda, schrijver Mohamedou Ould Slahi en historica Patricia D. Gomes. Ook vertaalt Max Wind het onderzoek dat Live Journalism deed naar mantelzorg naar het theater. Dit & meer in juni in De Balie. 

DO 2 JUNI / 19:30 / Hoe veel democratie kan het klimaat verdragen? 
Om de opwarming van de aarde af te remmen zijn ingrijpende maatregelen nodig. Toch wordt steeds de vraag gesteld of er voldoende draagvlak is voor deze ‘klimaatmaatregelen’. Hoeveel democratie kan het klimaat aan? Dit programma is in Lux Nijmegen.

MA 6 JUNI / 15:00 / Jong Geleerd: een documentaire over jonge mantelzorgers
In de documentaire ‘Jong Geleerd’, volgen makers Christan Hakkert en Mark Oogjes drie jonge mantelzorgers in hun dagelijks leven: wat is de impact van mantelzorg op hun leven?

VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner

DI 7 JUNI / 20:00 / Merci dat jij er bent: een theatervoorstelling over mantelzorg
De afgelopen maanden deed De Balie Live Journalism onderzoek naar mantelzorg. In zijn theatervoorstelling Merci dat jij er bent vertaalt Max Wind de grote uitdagingen waar mantelzorgers tegenaanlopen naar het podium. Zijn voorstelling is niet alleen een aanklacht tegen het systeem waar mantelzorgers in verstrikt raken maar ook tegen bureaucratie in de zorg.

WO 8 JUNI / 20:00 / Paradigma: Michael Young en de meritocratie
Politicoloog en socioloog Michael Young schreef in 1958 De opkomst van de meritocratie en muntte daarmee de term meritocratie. Een samenleving waarin vooral intelligentie en inzet de positie van een individu bepaalt. Ewald Engelen, Aleid Truijens en Jurriën Hamer gaan in gesprek over deze hedendaagse klassieker.

WO 8 JUNI / 20:30 / A closer look at Sudan and South-Sudan: The new generation
What are the challenges in Sudan and South Sudan, and what are the ideas of the new generation for their countries?  In this programme, we will talk about the current issues in both countries with young ambitious people from both South-Sudan and Sudan, our two Dutch ambassadors in both countries and the Dutch ambassador for Youth, Work and Education about the relationship between the EU, the Netherlands, Sudan, and South Sudan.

DO 9 JUNI 2022 / 20:00 / Operatie Interview: Derk Sauer
Oprichter van en hoofdredacteur van The Moscow Times, Derk Sauer, wordt ondervraagd door drie tot op het podium onbekende interviewers.

VR 10 JUNI / 20:30 / Van wie wordt ons geld?
Digitaal geld is handig. We betalen met onze telefoons, horloges, en natuurlijk de bankpas. Zo verdwijnt de geldautomaat, groeien pin-only-zaken, en gaan we langzaam over op een maatschappij waarin geld geen munt of biljet is, maar een getal op een bankrekening. Met Mahir Alkay, auteur van het boek: van wie wordt ons geld?

ZA 11 JUNI / 20:00 / Food for Thought: Duurzame vis bestaat niet
Verduurzaming is voor onze Noordzeevissers eigenlijk altijd al een uitdaging geweest. Eén waarvan de oplossing nog altijd niet in zicht is. Er ligt een politieke – en culinaire – vraag op ons bord: hoe kunnen we in de toekomst op een duurzame manier blijven eten uit de Noordzee? Met: Teun van de Keuken, Hendrik Kramer, Frits Loomeijer en Laura Bromet. 

DI 14 JUNI / 20:00 / Onze vrouw in Saoedi-Arabië: Janet Alberda
Met de Ambassadeur in Saoedi-Arabië Janet Alberda gaat De Balie in gesprek over de Nederlandse belangen, de hervormingen in het land en wat je als ambassadeur kunt doen om de mensenrechten te bevorderen. Deze avond komen ook Paul Aarts, Floor Beuming en Bahia Tahzib-Lie.

WO 15 JUNI / 20:00 / On stage: Yoel Gamzou en Milo Rau
On the mystery and urgency of creating art on stage. World-famous directors Yoel Gamzou and Milo Rau will engage in conversation in On Stage, moderated by De Balie director Yoeri Albrecht.

DO 16 JUNI / 20:00 / Meer dan twee ouders: regenbooggezinnen in de wet
Het komt steeds vaker voor dat kinderen met meer dan twee ouders opgroeien. Hoewel meeroudergezinnen – ook wel regenbooggezinnen – in de praktijk steeds vaker voorkomen, kan een kind op papier nog niet meer dan twee ouders hebben. Met: Ulysse Ellian, Eke Krijnen, Remco Coorenmans, Sara Coster en Machteld Vonk.

MA 20 JUNI / 11:00 / Nationaal Gesprek over Vrijheid: Farid Azarkan
Farid Azarkan gaat op bezoek bij het Zadine Rotterdam om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Dit programma is besloten maar kan wel worden bijgewoond door pers. 

MA 20 JUNI / 20:00 / Who’s Talking met Kamel Daoud
Kunstenaars gaan met elkaar en het publiek in gesprek over identiteit en representatie: kan en mag iedereen elk verhaal vertellen? Hierover spreken schrijver Kamel Daoud en actrice Nazmiye Oral.

MA 20 JUNI / 20:00 / De Koplopers: Eerlijke energietransitie
Zo snel mogelijk van het gas af en op verschillende duurzame manieren onze huizen verwarmen; het is een duideljk streven van ons kabinet. Kunnen we deze energietransitie op een rechtvaardige manier realiseren? Hoe voorkomen we dat buurinitiatieven bekneld rakren door grootse ambities? Onder leiding van Teun van de Keuken. 

DI 21 JUNI / 20:00 / Dealing with Russia: de invloed van geschiedenis en cultuur
In de ogen van Poetin vormt de Oekraïense staat niet alleen een militaire of economische bedreiging voor Rusland, maar ook een gevaar voor de nationale identiteit. De Russische president rechtvaardigt zijn agressie tegenover Oekraïne door te verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog of te refereren aan het Middeleeuwse Rijk van Kiev, de opgevoerde bakermat van de Russische beschaving.

WO 22 JUNI / 20:00 / Solidair met de toekomst
Een krappe huizenmarkt, een hoge studieschuld en zorgen over klimaat en milieu. Jongeren moeten de consequenteis dragen van beslissingen waarbij hun belangen niet genoeg worden meegewogen. Hoe kunnen we rekening houden met de volgende generatie, die daarna en die daarna?

DO 23 JUNI 2022 / Nationaal Gesprek over Vrijheid: Rob Jetten
Rob Jetten gaat op bezoek bij het ROC Ter Aa om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Dit programma is besloten maar kan wel worden bijgewoond door pers.

DO 23 JUNI 2022 / 13:30 / Nationaal Gesprek over Vrijheid: Christophe van der Maat
Staatssecretaris Christophe Van der Maat gaat op bezoek bij het Zadkine Rotterdam om met de VeVa-studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Dit programma is besloten maar kan wel worden bijgewoond door pers. 

VR 24 JUNI 2022 / 20:00 / Mohamedou Ould Slahi X Kevin Macdonald
De Balie director Yoeri Albrecht will discuss the excessive violation of human rights in Guantánamo Bay, and the failure of democracy and the rule of law with Mohamedou Ould Slahi and Kevin Macdonald; film director of The Mauritanian. This program is part one of a four-part series with Ould Slahi, De Balie’s Artist in residence.

MA 27 JUNI 2022 / 20:00 / Relatietherapie met sociale media
De onzekerheden, slaapproblemen en depressies die voortvloeien uit social media gebruik worden aan ons, de verslaafde gebruikers, toegeschreven. Maar tot in hoeverre is dit onze zwakte en niet de perverse kracht van sociale media? En hoe kunnen we onze verhouding tot deze platforms gezonder maken?

DI 28 JUNI 2022 / 20:00 / Wie schrijft onze koloniale geschiedenis?
Samen met historica Patricia D. Gomes organiseren we een gesprek met historici, activisten, grass-roots organisaties en instellingen. Over de vraag: wie bepaalt en vertelt de verhalen over de Nederlandse slavernijgeschiedenis en ons koloniaal verleden?