De Balie in april: Rutger Bregman op de snijtafel, Techdenkers & meer

In april vertonen ze bij De Balie een reeks films met als thema Oekraïne, spreken ze over de toekomst van het afval, wordt Rutger Bregman op de snijtafel gelegd, buigt Anne Soldaat zich tijdens Toonzetters onder andere over de toekomst van gitaarpop en is de officiële opening van Techdenkers.

Tickets voor de prorgramma’s zijn te krijgen via de website van De Balie 

Zaterdag 2 april om 20.00 uur: Al die liefde en woede
In dit programma onderzoeken we, naar aanleiding van ‘Al die liefde en woede’, het debuut van Ianthe Mosselamn, wat de maatschappij verwacht van de moeder, en of woede en kunstenaarschap daar ook bij kunnen horen. Met: Lynn Berger, Mineke Schipper, Niña Weijers en Sarah Sluimer.  

Zondag 3 april 19.30 uur: Dossier Oekraïne: This Rain Will Never Stop + nagesprek
Andriy komt uit een Koerdisch gezin uit Syrië, dat sinds het uitbreken van de oorlog over Europa verspreid is geraakt. In tegenstelling tot sommige meer gelukkige familieleden, verhuisde Andriy’s gezin naar het geboortegebied van zijn moeder in het oosten van Oekraïne, waar al snel het Donbas-conflict (2014) uitbrak. Nagesprek met: Reber Dosky en Laurens Korteweg.

Vrijdag 8 april om 10.30 uur: Nationaal Gesprek over Vrijheid: Lilian Marijnissen 
Lilian Marijnissen 
gaat op bezoek bij het ROC Tilburg om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Dit programma is besloten en kan achteraf teruggekeken worden via de website van De Balie.

Zaterdag 9 april om 19.30 uur: Who does the West concider worhty of saving?
In 2015 was Matthieu Aikins, een Canadese journalist, in Afghanistan om daar de oorlog te verslaan. Toen een vriend daar – die hij Omar noemt – met zijn familie besloot te vluchten, besloot Aikins, die voor een ongetraind oog kan doorgaan voor een Afghaan, mee te reizen, en zijn ervaringen op te schrijven. Dit resulteerde in het indringende boek: De Tolk van Kabul. Hij spreekt hierover in De Balie met Sahar Shirzad, Leo Lucassen en Tamar de Waal.

Zondag 10 april om 20.00 uur: Dossier Oekraïne: De schatten van de Krim + nagesprek
Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 liggen objecten uit de reizende tentoonstelling ‘De Krim – Goud en geheimen van de zwarte zee’ zonder eigenaarschap in de kelders van het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Amper een maand na de opening werd de tentoonstelling gesloten en zijn de objecten stateloos gemaakt. Nagesprek met: Evelien Campfens en Nico Schrijver. 

Dinsdag 12 april om 20.00 uur: 25 jaar Niet Nix
In 1996 verzamelden geëngageerde, hoogopgeleide jongeren zich onder de vlag van Niet Nix om de sociaaldemocratie te revitaliseren. Vijfentwintig jaar later is de PvdA nog maar een fractie van toen en staat links er als geheel niet veel beter voor. Hoeveel hebben zij bereikt? En wat kan een nieuwe generatie links-progressieve jongeren leren van de opkomst en ondergang van Niet Nix?

Woensdag 13 april om 20.00 uur: The Effects of the Dutch airstrike on Hawija
Het Nederlandse bombardement op Hawija doodde ruim 70 burgers. Al-Ghad League for Woman and Child care, PAX en the Intimacies of Remote Warfarededen hier de afgelopen twee jaar onderzoek naar. Programmamaker Danny Ghosen bezocht het gebied en sprak met de bevolking. Liesbeth Zegveld is advocaat en staat de familieleden van slachtoffers bij in hun rechtzaak tegen de Nederlandse Staat. Ook met: Azmat Khan, Alexander Hammelburg, Sadet Karabulut en Mohammed Abdulkareem Khthar. 

Zondag 17 april om 20.00 uur: Dossier Oekraïne: Atlantis + Nagesprek
Deze science fiction film, gemaakt in 2019, speelt zich af in Oekraïne in 2025, een jaar na een allesverwoestende oorlog. De grimmige visie op de toekomst van Oekraïne in Atlantis wordt verteld door Sergey, een ex-soldaat met PTSS, die probeert terug te keren naar het normale leven in een naoorlogse omgeving die alles behalve normaal is.

Dinsdag 19 april om 20.00 uur: Nieuw Licht: Miriam Rasch over Autonomie in digitale tijden
Grote techbedrijven weten alles over ons, en gebruiken die kennis om ons te beïnvloeden – bijvoorbeeld in ons koopgedrag en welk nieuws we voorgeschoteld krijgen. Wie ben je zelf, en wat bepaalt het algoritme voor je? Met: Miriam Rasch, Marjolein Lanzig, Wytske Versteeg en Arthur Eaton.

Woensdag 20 april om 20.00 uur: Einde van afval 
Nederland moet in 2050 circulair zijn, een land waarin afval zonder waarde niet bestaat. Hoe komen we daar en wat is daar voor nodig? Teun van de Keukenontmoet in De Koplopers de mensen die de oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen.

Woensdag 20 april om 20.30 uur: De patiënt van de toekomst
Zorgen voor een familielid is voor veel jongeren vanzelfsprekend. Dat neemt niet weg dat het ook zwaar is. Meer dan de helft van de jonge mantelzorgers belandt op latere leeftijd met een hulpvraag in de GGZ. Daarbij spelen schuldgevoel, eenzaamheid, depressie en schaamte vaak een rol. Hoe voorkomen we dat jongeren die zorg dragen voor iemand in hun omgeving de patiënten van de toekomst worden?

Maandag 25 april om 20.00 uur: De snijtafel gaat offline! #73 – De meeste mensen deugen met Rutger Bregman
In De snijtafel #73 bespreken Kasper C. Jansen en Simon Burgers het bekende boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Het wordt de langste aflevering ooit. Na de wereld-première van een (ingekorte) Balie-versie komt niemand minder dan Rutger Bregman zelf op de kritiek reageren in een debat onder leiding van Ewout Jansen. Het fenomeen Eva Peek (NRC) onderbreekt het debat met een column.

Donderdag 28 april om 20.00 uur: Techdenkers: het vrije internet in oorlogstijd
De afgelopen jaren zijn cyberaanvallen en het verspreiden van desinformatie structureel gebruikte instrumenten om het internationale speelveld te beïnvloeden. Ze zijn erop gericht om buitenlandse overheden en samenlevingen te destabiliseren, en zo de eigen mondiale positie in te versterken.

Vrijdag 29 april om 20.30 uur: Toonzetters Anne Soldaat
Leeft de gitaarpop nog? Dat vraagt muzikant Anne Soldaat zich steeds vaker af, nu hij en zijn fans ouder worden. In een nieuwe aflevering van Toonzetters dompelen we ons onder in de gitaarpop uit de jaren zeventig waar de muziek van Anne Soldaat op voortbouwt, maar experimenteren we tegelijkertijd met nieuwe muziekstijlen en vormen.

Zaterdag 30 april om 20.00 uur: An Afropean Evening with Johny Pitts
Hoe is het om zwart te zijn in het huidige Europa? Daar probeerde de Britse schrijver, fotograaf en tv-presentator Johnny Pitts achter te komen terwijl hij door het continent reisde. Zijn bevindingen hield hij bij in een indrukwekkend reislog: Afropean: Notes from Black Europe.