Cultuurdorp Westergas, Stadsdeel West & Peukenzee streven samen naar een peukenvrij terrein

Westergas, Stadsdeel West en Peukenzee streven gezamenlijk naar een peukenvrij Cultuurdorp Westergas in het Westerpark. Peukenzee zorgt er met de plaatsing van meerdere peukenpalen voor dat alle sigarettenfilters in zak-asbakken en peukenpalen belanden. Ook wordt er tweemaandelijks een dag georganiseerd met vrijwilligers die peuken gaan rapen. Al deze peuken worden gerecycled. Deze eerste ‘Clean Up Day Westergas’ vindt woensdag 13 oktober van 13.00 tot 17.00 uur plaats, tijdens de eerste dag van ADE.

Clean Up Day Westergas

Tijdens ‘Clean Up Day Westergas’ steekt een team van vrijwilligers uit de buurt en Peukenzee de handen uit de mouwen om het Westerpark extra op te schonen. Bij deze clean-up campagne zijn zak-asbakken verkrijgbaar voor de bezoekers van Awakenings en van het park. Peukenzee zorgt er bovendien met de plaatsing van meerdere peukenpalen voor, dat alle sigarettenfilters in zak-asbakken en peukenpalen belanden. Alle opgeruimde peuken worden gerecycled. Stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst: ‘We zijn verheugd met het initiatief van Westergas om de handen ineen te slaan en samen met Peukenzee en Clean Up Day te zorgen voor een schoon en peukenvrij Westerpark. Hopelijk leidt het op termijn tot gedragsverandering, mede dankzij het enthousiasme van de vrijwilligers.’

Speciale peukenpalen

De peukenpalen zijn 112 cm hoog en gemaakt van aluminium en gerecycled PET. Op de Peukenpaal staat een design waaruit je kunt opmaken dat de sigarettenfilters gerecycled worden. Dit zal bezoekers stimuleren hun sigarettenfilters niet meer op de grond te gooien, maar te deponeren in een van deze palen. Als de Peukenpalen vol zitten, worden deze geleegd in boxen en opgestuurd naar Peukenzee. Als ze de boxen met sigarettenfilters hebben ontvangen, zijn ze klaar om gerecycled te worden.

Ontstaan Peukenzee

Peukenzee is in 2019 opgericht door twee jonge ondernemers en komt voort uit een gedeelde ergernis over de hoeveelheid sigarettenfilters op straat. Tijdens het uitgaan begon het op te vallen hoeveel sigarettenfilters er met groot gemak worden weggegooid en daarom zijn zij onderzoek gaan doen. De combinatie van de impact die een filter heeft op het milieu en de onwetend- en onbewustheid bij de roker heeft ervoor gezorgd dat ze hebben besloten iets aan dit probleem te doen.

Gedragsverandering

Peukenzee biedt op maat gemaakte oplossingen aan zowel festivals als bedrijven die de missie delen dat er niet langer sigaretten op de grond worden weggegooid, en wil dit bereiken door mensen bewust te maken van het probleem en zo te zorgen voor een gedragsverandering. Het moet niet langer ‘normaal’ zijn om je sigaret op straat weg te gooien.

Cultuurdorp Westergas

Westergas is een cultuurdorp waar historische waarde en vernieuwende ideeën samenkomen. Een unieke monumentale locatie in het Westerpark voor bezoekers, met een eigengereid, maar tegelijkertijd typisch Amsterdams karakter.

12 tot 15 jaar

Het gemak waarmee peuken op de grond worden gegooid, staat niet in verhouding tot de grote gevolgen die dat heeft. Het duurt ongeveer 12 tot 15 jaar voordat een peuk lijkt te zijn opgelost, maar de peuk is niet helemaal afbreekbaar. Maar liefst 95% van de peuk bestaat uit een kunststof (cellulose acetaat) dat niet biologisch afbreekbaar is. Niet veel mensen weten dat een sigarettenfilter niet afbreekbaar is en dat deze ook maar liefst acht liter oppervlaktewater vervuilt.