Burgemeester Halsema, bakker en leerlingen van De Barbaraschool ontbijten samen
Foto credits: Shelly Delwel

Het belang van een goed en gezond ontbijt staat meer dan ooit op de agenda. Om dit belang te onderstrepen opende Burgemeester Femke Halsema de week van het Burgemeestersontbijt, die van 3 tot en met 7 oktober plaatsvindt. De burgemeester en bakker Greetje ontbeten samen met de leerlingen van De Barbaraschool in het gemeentehuis van Amsterdam. In heel Nederland schuiven deze week zo’n 200 burgemeesters samen met bakkers en basisscholen uit hun regio aan tafel voor een gezonde start van de dag.

200 gemeenten nemen deel aan Burgemeestersontbijt

Bakkerij Gutter uit Amsterdam is één van de 200 deelnemende bakkers aan het burgemeestersontbijt. De burgemeester en bakker Greetje schoven samen met leerlingen van De Barbaraschool aan tafel. Een leerzame en gezellige ochtend, waarbij zij samen met de kinderen gesproken hebben over het belang van ontbijten. Wordt het ontbijt genuttigd, wat eten de kinderen het liefste en waarom is deze maaltijd zo belangrijk?

Ontbijten is belangrijk, lekker en op een lege maag kun je natuurlijk niet leren en spelen. Helaas is armoede in veel gezinnen in Amsterdam nog steeds een groot probleem, waardoor er ook kinderen zijn die soms zonder ontbijt of lunch naar school komen. Dat is zorgelijk, kinderen mogen niet met honger naar school komen. Daarom kijkt het college naar de mogelijkheden om schoollunch of schoolontbijt aan te bieden waar dit het meest nodig is.’ aldus Burgemeester Femke Halsema.

Het Burgemeestersontbijt in nieuw jasje

Na een stop van twee jaar vanwege corona kan het Burgemeestersontbijt dit jaar weer doorgang vinden in een nieuwe vorm. Het Burgemeestersontbijt vindt een week lang plaats met uitsluitend ambachtelijke bakkers. Zo kunnen de bakkers in hun buurt hun ambacht laten zien en dat is meer dan ooit nodig om het belang van een gezond ontbijt te onderstrepen. Voor het eerst wordt het Burgemeestersontbijt door Stichting Ambachtelijke Bakkers los van het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd om zo een extra moment te creëren om het belang van een gezond ontbijt onder de aandacht te brengen.

Goed de dag beginnen

De kinderen van basisschool De Barbaraschool hebben ontbeten met een ontbijtpakket die voldoet aan de actuele richtlijnen van het Voedingscentrum. In het pakket zaten volkorenbrood, volkorenbolletjes en volkoren krentenbollen van bakkerij Gutter en gezond beleg. Verder konden burgemeester en kinderen kiezen uit halfvolle zuivel, thee, groente en fruit. Gezond én lekker.