Black Friday 2021: deze Nederlandse steden zijn de populairste shopsteden van dit jaar!
03 Shopping by Heidi Fin via Unsplashed

Nu de feestdagen voor de deur staan en de feestvreugde in de lucht hangt, begint iedereen zich af te vragen waar ze dit jaar het beste hun (Sinterklaas- & Kerst-)inkopen kunnen doen. Maar welke steden tillen het winkelen naar een heel nieuw niveau? Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, besloot een onderzoek uit te voeren om te bepalen welke Nederlandse steden het meest gezocht worden in Google met betrekking tot Black Friday en inkopen doen. Om dit te bereiken, zochten we uit wat het zoekvolume per maand is voor de zoektermen ‘Black Friday’ + bestemming en ‘winkelen’ + bestemming. Deze zoekvolumes hebben we bij elkaar opgeteld en vervolgens is daar een top 25 van Nederlandse steden uitgekomen. Lees verder voor onze meest shop-taculaire lijst tot nu toe, en krijg onze winkeltips voor de decemberinkopen van dit jaar!

Een paar highlights uit de resultaten:

 • Utrecht is de stad die het meest gezocht wordt in combinatie met de keywords ‘Black Friday’ en ‘winkelen.
 • Maastricht en Den Bosch staan gezamenlijk op plek 2 en Rotterdam sluit de top 3 af.
 • Verrassend: Amsterdam is niet vertegenwoordigd in de top 10.

1. Utrecht – 3740 zoekopdrachten per maand

Op de onbetwiste eerste plaats in deze ranking eindigt de domstad Utrecht, met 3740 zoekopdrachten per maand, waarvan 3600 voor de keywords ‘winkelen Utrecht’ en 140 voor ‘black friday Utrecht’. Meest bekende winkelcentrum van Utrecht is Hoog Catherijne, maar ook in de kleine straatjes in de binnenstad, kun je naar hartelust shoppen. Sla je slag tijdens Black Friday en haal die decembercadeaus binnen voor een mooi prijsje!

Holidu’s winkeltips:

 • La Palmerie is een kledingzaak aan de Schoutenstraat 14 met een mix van Nederlandse, Italiaanse, Spaanse en Deense kledingmerken. Behalve kleding, vind je er ook veel fair trade accessoires, schoenen en sieraden. Alleen al het interieur van de winkel is een kijkje waard!
 • Sussies Vintage is gevuld met vintage kleding uit de jaren zeventig en tachtig. Ook hebben ze een grote collectie laarzen, pumps en tassen uit vroegere tijden. Vintage is back, baby! P.S. Sussies Vintage heeft ook een locatie in Nijmegen, dat op plaats 7 van deze ranglijst staat.

2. Maastricht & Den Bosch – 3670 zoekopdrachten per maand

Op de tweede plek staan 2 steden: zowel Maastricht als Den Bosch krijgt maar liefst 3670 zoekopdrachten per maand met betrekking tot ‘black friday’ en ‘winkelen’. Beide steden staan bekend om hun mooie binnenstad, en nu weet je ook dat je hier al je shopping needs kwijt kunt. Veel winkels doen deze week aan speciale Black Friday deals. Dus op naar Mestreech & Oeteldonk!

Holidu’s winkeltips voor Maastricht:

 • Een absolute must-see in Maastricht is verrassend genoeg geen kledingwinkel, maar een boekhandel. Boekhandel Dominicanen is namelijk gevestigd in een gotische Dominicanenkerk, midden in het centrum van Maastricht. Door middel van een stalen constructie kun je niet alleen op de begane grond genieten van de combinatie uit literatuur en architectuur, maar zijn er zelfs 2 hogere verdiepingen in de kerk gebouwd, waar je van nóg meer boeken kunt genieten.
 • Voor high fashion shopping ga je in Maastricht het beste naar het Stokstraatkwartier.

Holidu’s winkeltips voor Den Bosch:

 • OAK is een hippe boetiek aan de Snellestraat 45. Kenmerkend voor de etalage zijn de kleurrijke origami-vogels. Je kunt hier terecht voor kleding, sieraden, woonaccessoires en tassen.
 • Voor de modieuze mannen onder ons is er Hype Heroes. Ze omschrijven hun eigen stijl als ‘gentleman rebel’. Voel je je aangesproken? Ga dan eens langs aan de Vughterstraat 29!

3. Rotterdam – 3220 zoekopdrachten per maand

De havenstad, 010, Rotjeknor, Roffa; Rotterdam staat bekend onder vele namen. Maar wist je al dat je in Rotterdam uitstekend kunt shoppen? Dat blijkt ook aan het zoekvolume voor Rotterdam in combinatie met de keywords ‘black friday’ en ‘winkelen’, opgeteld 3220 zoekopdrachten per maand, waarmee Rotterdam eindigt op de 3e plaats in deze ranking. Bekendste winkelstraat in Rotterdam is de koopgoot, maar ken je de onderstaande tips al?

Holidu’s winkeltips:

 • Sluijter en Meijer is een waar begrip in Rotterdam. Ze zijn lastig te omschrijven, want je vindt er zowel stijlvol vintage als nieuwe designkleding, maar ook originele gadgets en unieke cadeaus. Twee keer per maand houdt de winkel een expositie voor aanstormend (design-)talent.
 • Ook de conceptstore en lunchcafé KEET is uniek in z’n soort; in deze winkel worden items verkocht van webshops die zelf geen fysieke shop hebben. Je krijgt daardoor bij elk bezoek een nieuw assortiment te zien!

4. Groningen – 3010 zoekopdrachten per maand

Groningen zit Rotterdam direct op de hielen met 3010 zoekopdrachten per maand. Er gaat niets boven Groningen, is de slogan van de stad, en dat is wat betreft winkelen ook écht het geval. In de stad in het ‘hoge noorden’ vind je een goede mix van de gevestigde merken en warenhuizen en bijzondere (en lokale) boetieks. Het centrum is handzaam en alles goed te belopen, en op elke hoek vind je horeca voor een welverdiende pauze.

Holidu’s winkeltips:

 • Op de hoek van het Zuiderdiep en de Herestraat, vind je één van de lekkerste winkels van Groningen: de Van Delft Pepernotenwinkel. Probeer er bijzondere pepernotensmaken zoals stroopwafel, cookie dough en crème brûlée.
 • KOKOTOKO is een shop voor duurzame kleding en eerlijke waren, zoals ze zelf zeggen. Ze selecteren hun producten zorgvuldig en bieden enkel duurzame mode en accessoires aan. In 2020 stonden ze op nummer 1 van de lijst van duurzame winkels in Groningen, opgesteld door het Dagblad van het Noorden.

5. Zwolle – 2970 zoekopdrachten per maand

Na Groningen in het hoge noorden, volgt de hanzestad Zwolle, en wel met 2970 zoekopdrachten per maand. De hoofdstad van Overijssel heeft een prachtig middeleeuws centrum, dat gevuld is met bijzondere winkels. Ook hier vind je veel winkels die meedoen aan Black Friday acties, dus dit is hét moment om alle decembercadeaus in te slaan!

Holidu’s winkeltips:

 • SpeelGoedZwolle is een waar lego-paradijs, te vinden in de Sassenstraat, dat vertegenwoordigd is in de top 10 van leukste winkelstraten van Nederland. Het wordt gezegd dat ook Sinterklaas hier vaak langs komt voor inspiratie!
 • Spotted is een hippe kledingzaak in dezelfde straat. Gebouwd in een chique, klassiek pand is een bezoekje aan deze boetiek een ware belevenis, en dan hebben we het nog niet eens over het gave assortiment aan kleding!

De rest van de top 10 ziet er als volgt uit:

6. Den Haag – 2880 zoekopdrachten per maand
7. Haarlem & Nijmegen – 2470 zoekopdrachten per maand
8. Leeuwarden & Amersfoort – 2400 zoekopdrachten per maand
9. Alkmaar – 2040 zoekopdrachten per maand
10. Apeldoorn – 1930 zoekopdrachten per maand

Methodologie:

Alle Nederlandse steden met meer dan 75.000 inwoners werden in aanmerking genomen voor deze studie. De lijst werd aangevuld met de hoofdsteden van de provincies met minder dan 75.000 inwoners, zodat in elk geval de hoofdstad van elke Nederlandse provincie in de lijst vertegenwoordigd zou zijn. De populariteit van deze steden voor shoppen is getoetst op basis van het zoekvolume van Nederlandse publiek op Google. Zo hebben we het zoekvolume onderzocht voor zowel de keywords ‘black friday’ + bestemming, als ‘winkelen’ + bestemming. Vervolgens is het zoekvolume voor deze beide zoektermen bij elkaar opgeteld tot het totale zoekvolume per maand. Dat heeft geleid tot bovenstaande top 10 en top 25 van Nederlandse steden. Het zoekvolume is verzameld in november 2021.

Over Holidu

Holidu heeft als missie om het zoeken en boeken van vakantiewoningen eindelijk gemakkelijk te maken. De zoekmachine voor vakantiehuizen stelt reizigers in staat om de ideale accommodatie voor de laagste prijs te boeken. Ook helpt het eigenaren van vakantiehuizen om met minder werk hun boekingen te vermenigvuldigen, door middel van de software en serviceoplossing onder de merknaam Bookiply. De broers Johannes en Michael Siebers hebben Holidu in 2014 opgericht. Het snelgroeiende bedrijf met start-up mentaliteit is gevestigd in München en heeft lokale kantoren in de meest aantrekkelijke reisbestemmingen van Europa. Voor meer informatie kijk op: www.holidu.nl en www.bookiply.nl.