Banketbakkerij Holtkamp bakt Willem Arondéus schuimtaart voor De Balie
Foto via De Balie

Hollandse schuimtaart. Dat was het laatste dat verzetsheld Willem Arondéus in 1943 wilde eten voordat hij geëxecuteerd werd. Zo geschiedde. Willem Arondéus en elf andere verzetshelden aten de nacht voor hun executie schuimtaart in het Huis van Bewaring. Vroegere rechtbank De Balie maakte deel uit van deze gevangenis. Om Willem Arondéus en de andere verzetshelden te eren zet De Balie in april de schuimtaart, een tijdelijk monument van kunstenaar Sarah van Sonsbeeck, weer op het menu. En wie kan deze taart beter bakken dan de beroemdste patisserie van Amsterdam: Holtkamp Horeca. 

Willem Arondéus

In 1943 pleegt een verzetsgroep onder leiding van Willem Arondéus en Gerrit van der Veen een aanslag op het bevolkingsregister om de persoonsgegevens van 70.000 Amsterdamse Joden te vernietigen. De aanslag lukt grotendeels, maar de groep wordt verraden. De Duitse bezetter valt de dag erna in op het schuiladres van Willem Arondéus. Hij en de elf andere betrokkenen bij de aanslag worden opgesloten in het Huis van Bewaring I, de huidige Balie.

Tijdens het proces neemt Arondéus alle schuld op zich, vervolgens worden hij en de andere verzetshelden ter dood veroordeeld. De nacht voor de executie mogen de veroordeelden bij elkaar in de cel doorbrengen en brieven en voedsel ontvangen. Arondéus vraagt om een Hollandse schuimtaart die een bakker uit Leiden illegaal (zonder voedselbonnen) voor hem bakt. Op 1 juli 1943 wordt Willem Arondéus geëxecuteerd. Zijn laatste verzoek aan zijn advocate: “Zeg de mensen dat homoseksuelen niet per definitie zwakkelingen zijn.”

Holtkamp

Ook banketbakkerij Holtkamp bezit een rijke historie. In 1969 starten Cees en Petra Holtkamp een bakkerij aan de Vijzelsgracht en daarmee werd een traditie voortgezet, want op Vijzelgracht 15 zit al sinds 1886 een banketbakkerij. In alle jaren hebben ze het originele art deco interieur in de winkel bewaard. In 2002 namen dochter Angela Holtkamp en Nico Meijles de bakkerij over en nog steeds is Holtkamp een begrip.

De Balie x Sara van Sonsbeeck

De Willem Arondéus schuimtaart is onderdeel van een zoektocht van De Balie en kunstenaar Sarah van Sonsbeeck naar de geschiedenis van De Balie. Samen ontwikkelen ze tijdelijke monumenten om historische verhalen zichtbaar te maken in de dagelijkse praktijk van De Balie.