
André van Duin heeft dinsdagavond op De Dam indruk gemaakt met zijn speech tijdens de Dodenherdenking. De komiek en publiekslieveling sprak onder meer zijn dankbaarheid uit over het feit dat hij in Nederland in vrijheid kan leven.
Vrijheid doorgeven aan de nieuwe generatie
“Ondanks de corona maatregelen, vieren we onze vrijheid. Ik ook. Maar ik doe dat wel in de overtuiging dat ook ik verantwoordelijk ben om die vrijheid van ons door te geven aan de nieuwe generatie. Want, het is al vaak gezegd, vrijheid is niet vanzelfsprekend”, vertelde Van Duin vanaf De Dam.
De overblijfselen van het bombardement
De 74-jarige tv-ster werd geboren in 1947 geboren in Rotterdam. Hij groeide op tussen de overblijfselen van het bombardement. Zijn vader werd tijdens de oorlog te werk gesteld in Duitsland. Daar werd thuis echter nooit over gesproken.
Geen vragen stellen over de oorlog
“Wat hij daar precies heeft gedaan en welke ontberingen hij moest doorstaan, heeft ie nooit iets over verteld. Als ik er wel eens naar vroeg zei hij altijd: ‘Dat wil je niet weten, jongen’. Hij had het overleefd. Maar je moest niet vragen hoe”, zei Van Duin.
Homomonument naast de Westerkerk
André van Duin woont inmiddels al ruim 30 jaar in Amsterdam. Het was de eerste keer dat hij aanwezig was op De Dam. Normaal gesproken is hij aanwezig bij het homomonument naast de Westerkerk.
Verdraagzaamheid en tolerantie
“Het feit dat wij in Nederland sinds 1987, als eersten in de wereld, zo’n monument hebben, tekent onze vrijheid. De vrijheid dat iedereen hier zichzelf mag zijn. Zonder dat iemand anders daar wat van zegt. De Nederlandse grondwet ademt verdraagzaamheid en tolerantie. Je kunt hier over het algemeen doen en laten wat je wilt en zeggen wat je wilt. Je bent hier vrij. Vrij met de oorlog als het negatief, van de kleurenfoto van de vrede”, liet de komiek nog weten.
Kusje richting de lucht
Als laatste sloot hij af met een kusje richting de lucht. Deze was bedoeld voor zijn overleden man Martin.
Lees ook: Spiegel als gedenkteken bordje ‘Voor Joden verboden’