Amsterdammers sturen per koerier juiste hulpgoederen voor Oekraïne
Smartmile hulpactie Oekrane Foto: © ANP

Amsterdammers die Oekraïense vluchtelingen willen helpen, kunnen vanaf vandaag per koerier een pakketje sturen waarin precies de hulpgoederen zitten waar op dat moment behoefte aan is. De Nederlandse startup Smartmile stelt hiervoor zijn netwerk van pakketautomaten bij de Lidl-supermarkten beschikbaar.

De gedoneerde pakketten worden per fietskoeriers van StoreShippers naar de Poolse Bibliotheek aan de Keizersgracht 174 in Amsterdam gebracht. Die weet precies waar Oekraïense vluchtelingen behoefte aan hebben en zorgt dat de hulpgoederen op de juiste plek in Polen terecht komen. Op de website van Smartmile staat elke dag een bijgewerkte lijst met producten waar de grootste behoefte aan is. Op dit moment is dat houdbaar voedsel, zoals gedroogde pasta, granen, ingeblikt voedsel en, rijst, Paracetamol, EHBO-kits, verbanden en pleisters, hygiëneproducten, voeding voor kinderen, en nat en droog katten- en hondenvoer.

Mensen die willen helpen stoppen die producten in een pakket, schrijven erop wat er in zit en volgen de instructies op het speciale Oekraïne-compartiment van de pakketautomaten. Die zijn herkenbaar aan de blauw-gele sticker met de tekst ‘We stand for peace’. Daarna worden de pakketten opgehaald en bij de Poolse Bibliotheek afgeleverd.

Smartmile wil het bezorgen en retourneren van pakketten wereldwijd duurzamer maken door consumenten en koeriers van alle bedrijven alles op één centraal punt te laten ophalen en bezorgen. Dat scheelt voor beide veel onnodige stops en gereden kilometers en dus CO2-uitstoot. In Nederland heeft het bedrijf al 70 onbemande pakketautomaten bij de Lidl en de Praxis staan. Slimme software zorgt ervoor dat alle ritten, bezorg- en afhaalmomenten beter op elkaar afgestemd worden. Dat slimme netwerk zet Smartmile nu in voor hulp aan het door de oorlog getroffen Oekraïne. In Amsterdam zijn dat de automaten bij de Lidl-supers aan het August Allebéplein, het Bijlmerplein en het Delflandplein.

Smartmile heeft met Modern Expo een partner in Oekraïne en hoorde uit de eerste hand hoe de mensen in het land getroffen worden door de oorlog. Ook zag het bedrijf dat de gedoneerde hulpgoederen niet aansluiten bij wat er nodig is. ,,Nu de oorlog op volle toeren draait, hebben degenen die vluchtelingen steunen meer dan ooit hulpgoederen nodig. Het is belangrijk dat ze snel, maar ook de juiste producten krijgen. Met de beelden van afvalbergen vol onnodige hulpgoederen aan de Pools-Oekraïense grens op het netvlies, willen wij onze slimme logistiek inzetten om de juiste producten te verzamelen en te doneren. In plaats van meerdere personen die ze op elk willekeurig tijdstip komen afleveren bij de vrijwilligers van hulporganisaties, centraliseren we de giften en organiseren we één inlevermoment. Hierdoor maken we het voor mensen die willen geven zo makkelijk mogelijk”, stelt CEO Aku Happo van Smartmile.

De Poolse Bibliotheek is al weken spullen aan het inzamelen voor Oekraïense vluchtelingen en is blij met de hulp. ,,We hebben direct contact met organisaties die Oekraïners helpen in Polen, zodat we snel in hun behoeften kunnen voorzien en begrijpen welke producten echt nodig zijn. Met Smartmile hebben we een gestroomlijnd proces en kunnen we een grotere verandering maken”, zegt voorzitter Agata Chromcewicz-Fluit.