Amsterdam start maandag 25 juli met vaccineren tegen apenpokken

De GGD Amsterdam start maandag 25 juli met het vaccineren tegen apenpokken (monkeypox). De beschikbare vaccins zijn bedoeld voor specifieke risicogroepen. Dat zijn de mensen met de grootste kans op apenpokken. Zo kunnen we de uitbraak van het virus het snelst beperken. Dat heeft de Gemeente Amsterdam donderdag bekend gemaakt middels een persbericht.

Bijzonder vervelende ziekte

In het bericht is te lezen dat de GGD Amsterdam op 7 juli van de minister van VWS de opdracht gekregen heeft te starten met vaccineren tegen apenpokken. Dit kan een bijzonder vervelende ziekte zijn. Daarom willen we de mensen die de grootste kans hebben om het op te lopen zo snel mogelijk beschermen.

21.000 vaccinaties

Met de vaccins die Amsterdam krijgt, kunnen we ongeveer 10.500 personen volledig vaccineren. Een volledige vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Maandag 25 juli krijgen de eerste 50 personen een vaccinatie en daarna bouwen we dit uit tot ongeveer 100 personen per dag, 7 dagen per week.

Wie gaan ze vaccineren?

“Het ministerie van VWS en het RIVM hebben aangegeven welke groepen in aanmerking komen voor het vaccin. De GGD gebruikt zijn eigen databestand om uitnodigingen te versturen aan de mensen die bij de GGD bekend zijn. Zo bereiken we de personen die de grootste kans op besmetting lopen”, aldus de Gemeente.

Het gaat, in deze volgorde, om:

– Iedereen die bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid of bij de huisarts als Prepgebruiker geregistreerd is, of hiervoor op de wachtlijst staat.
– Iedereen die met HIV geregistreerd is.
– Iedereen die bekend is op de Soa poli.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie ontvangt een persoonlijke uitnodiging van GGD Amsterdam. De eerste uitnodigingen gaan donderdag 21 juli de deur uit. Zonder persoonlijke uitnodiging komen mensen op dit moment niet in aanmerking voor een vaccinatie.

Meer weten

Zie ggd.amsterdam.nl/infectieziekten/monkeypox voor meer informatie en de laatste updates.