Amsterdam op de derde plek van meest vegan-friendly steden van Nederland

Leuk nieuws over Amsterdam! De hoofdstad staat op de derde plek van meest vegan-friendly steden van Nederland. Dat blijkt uit gegevens van Happy Cow, een community welke reisliefhebbers helpt bij het vinden van plant-based, vegetarisch én veganistische voeding. Uit de informatie die in oktober 2022 verzameld is, is uiteindelijk een top tien gemaakt.

Holidu, het boekingsportaal voor vakantiehuizen, heeft de gegevens van Happy Cow onderzocht. Om dit te kunnen doen zijn veganistische en vegetarische restaurants in combinatie met horecagelegenheden met vegan opties, vergeleken met de inwoners in de 24 grootste steden in Nederland. Iedere stad heeft ruim 100.000 inwoners.

Positief voor het klimaat

Vegan-friendly draagt positief bij aan het klimaat. Het milieu en de atmosfeer zijn gebaat bij bewustere keuzes. Het is niet goed om bergen met nieuwe kleding te kopen en ook wordt er geadviseerd om niet dagelijks vlees te eten. Daarentegen is de samenleving gebaat bij meerdere keuzemogelijkheden als het gaat om vega(n) food.

Vroeger bestond een vegan gerecht vaak uit kikkererwten of linzen, maar tegenwoordig worden er allerlei creaties gemaakt. Ben jij iemand die graag positief bijdraagt aan een betere wereld? Zie je dieren niet als voedsel maar meer als vrienden? Eet je liever vegan vanwege gezondheidsredenen? Neem dan eens een kijkje in onderstaande 10 steden waar er een ruime keuze is uit vega(n)-vriendelijke restaurants:

1.     Leiden

De Zuid-Hollandse stad Leiden staat met stip op nummer 1. Hier vind je tussen de 12 en 13 restaurants per 15.000 inwoners. In 2020 stond Leiden nog op derde plek. In veganistisch restaurant het Slachthuis kun je bijvoorbeeld plaatsnemen voor smaakvolle vegan gerechten. Je kunt daar zelfs aan een workshop vegan taarten bakken deelnemen. Bij Aloha kun je op de kaart uit diverse veganopties kiezen. Vaak wordt daar bijvoorbeeld de Pulled Jackfruit Burger besteld.

2.     Utrecht

Utrecht staat met 9 restaurants per 15.000 stadsbewoners op de tweede plek. En dat terwijl de Domstad vorige jaargang nog op de vierde positie stond. In deze studentenstad schotelen vele horecagelegenheden lekkere veggie en vegan gerechten voor. In totaal heeft deze populaire studentenstad 20 vegan vestigingen, terwijl dat er in 2020 nog maar 7 waren. Broei is volgens kenners een van de smaakmakers. Sinds mei dit jaar is dit restaurant veranderd naar 100% vegan. Ook WAKU WAKU mag volgens velen niet in dit lijstje ontbreken. Je kunt hier bijvoorbeeld een geheel drie gangen menu bestellen dat tot in de details voor je wordt klaargemaakt.

3.     Amsterdam

Ons eigen Amsterdam blijft weer verbazen. Onze stad heeft een indrukwekkend aanbod van 71 vegan restaurants. Twee jaar terug waren dat er nog maar 47. Op 15.000 inwoners zijn er 8,4 vegan-restaurants. Heb je weleens een bezoekje gebracht aan Rainbowls? Dit is volgens bowlliefhebbers een echt feestje op het gebied van bowl. Voor een heerlijke vegetarische gyros is het aan te raden om Vleesch noch Visch te bezoeken. Voor feestjes kun je vegan-taart halen bij Willem-pie bakery, dit is volgens veel mensen echt een product om je vingers bij af te likken.

4.     Groningen

Op plek 4 staat Groningen. Op een schaal van 15.000 inwoners zijn hier 8,4 restaurants gevestigd. In deze stad in het hoge noorden kun je een hapje eten bij 131 vegan-friendly restaurants. Dit zijn er 100 meer in vergelijking met 2020. Een enorme vooruitgang dus. Trekpleisters zijn bijvoorbeeld Achterwerk of De Herbivor.

5.     Maastricht

Maastricht staat met 8,3 restaurants per 15.000 inwoners in de top 5. Er zijn hier onzes inziens voldoende keuze mogelijkheden. De meeste horecagelegenheden zijn niet volledig vegan, maar bieden wel genoeg vegan opties aan. Vegetarische restaurants Pleur of Levantini worden door veel personen aanbevolen.

6.     Nijmegen

Op de zesde plaats staat Nijmegen uit Gelderland. Je vindt hier 5,4 eetgelegenheden op 15.000 personen die hier wonen. Hiermee gaat de oudste stad van Nederland absoluut met de tijd mee. Er worden allerlei diverse vegan opties aangeboden. Twee tips die we je kunnen geven zijn de restaurants TATI Nijmegen en Veggie Galore.

Plek 7 tot en met 10

Op de zevende plek staat Den Haag met 5,2 restaurants per 15.000 inwoners. Eindhoven staat achtste met 5 restaurants per 15.000 inwoners. Dordrecht staat negende met 4,5 restaurants en Zwolle tiende met 4,2 restaurants op 15.000 inwoners.