Amsterdam ontkomt niet aan nieuwe avondlockdown en verscherpte Coronamaatregelen
Fotocredits: Pixabay / sasint

Amsterdam mag zich net als de rest van het land opmaken voor een nieuwe avondlockdown en aangescherpte Coronamaatregelen. De nieuwe lockdown gaat zondagmiddag voor het eerst in en duurt van 17.00 uur tot 05.00 uur ’s ochtends. Horeca, ‘niet-essentiële’ winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken en sportscholen moeten dan hun deuren sluiten. Ook mag er vanaf 17.00 uur geen amateursport meer worden beoefend. De scholen mogen wel geopend blijven. Dat hebben demissionair premier Rutte en minister De Jonge vrijdagavond tijdens de laatste Coronapersconferentie bekend gemaakt. De veranderingen vinden plaats naar aanleiding van het aantal coronabesmettingen, die nog nooit zo hoog zijn geweest zoals in de laatste weken.

Toegang tot zorg in gevaar

Naar aanleiding van de persconferentie heeft de Rijksoverheid een bericht geplaatst met de laatste maatregelen en redenen waarom deze zijn genomen. In het schrijven is te lezen dat in het hele land de toegang tot de zorg in gevaar is. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg zoals heup- of liesbreukoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties.

We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is. Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames.

Strengere maatregelen

Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal Coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

Deze maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur. Ze gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.