Actievoerders Kick Out Zwarte Piet aangevallen in Volendam
Foto van een eerdere actie van KOZP samen met Extinction Rebellion. Foto via Extinction Rebellion

Een onaangekondigde demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet is in Volendam niet in goede orde ontvangen. KOZP demonstreerde in Volendam tegen Zwarte Piet en vermeend ‘structureel racisme’ in het dorp.

Ze deden dit op de markt, waar het na een half uur protesteren helemaal uit de hand liep. De politie kwam tussen beide partijen maar wist escalatie niet te voorkomen. De KOZP-demonstranten zijn vrijwel letterlijk het dorp uitgejaagd en door de Volendammers bekogeld met vuurwerk, oliebollen en fruit.

Uiteindelijk heeft de politie de demonstranten op twee bussen gezet en het dorp uit begeleid. Lieke Sievers, de burgemeester van Edam-Volendam liet in een verklaring weten dat iedereen zijn mening mag uiten, maar dat onaangekondigde demonstraties niet zijn toegestaan. Ze neemt afstand van de aanwezigen die actievoerders belaagden met vuurwerk en voedsel.

Artikel gaat verder onder het Instagram bericht.

KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie laat via Het Parool weten dat de demonstranten zijn belaagd door zeker vierhonderd Volendammers. Het aantal kon niet door de Politie bevestigd worden.

Via het Parool is te lezen dat KOZP eerder hun protestactie af had geblazen nadat was besloten dat de sinterklaasintocht niet door zou gaan. De actievoerders kwamen erachter dat er toch een soort parade met Zwarte Pieten in Volendam werd gehouden. Hierop besloten de actievoerders toch naar Volendam te gaan.