Zo ga je veilig op pad in het weekend
Met een autoverzekering kun je veel geld besparen. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

In tijden van lockdown is het weekend een welkom lichtpuntje: even ontsnappen aan de dagelijkse sleur van thuiswerken. Maar hoe rij je veilig de winter uit en het voorjaar in? En passend je auto verzekeren, hoe doe je dat? We geven een aantal tips.

De juiste dekking

Door een autoverzekering met de juiste dekking te kiezen kun je een hoop geld besparen. Er zijn drie soorten dekkingen: wettelijke aansprakelijkheid (WA), beperkt casco (WA+) en volledig casco (All Risk). Als je begrijpt hoe deze van elkaar verschillen kun je een weloverwogen beslissing maken waarbij je niet alleen kijkt naar de hoogte van de premie, maar ook naar wat de autoverzekering wel en niet dekt. Zo kom je minder snel voor onverwachte kosten te staan.

Hoe kies ik de autoverzekering die bij me past?

Met WA, de verplichte basisdekking, ben je verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan anderen en andermans spullen. WA+ biedt een wat uitgebreidere dekking en dekt meer soorten schade, zoals ruitschade en schade door diefstal, brand of een aanrijding met loslopende dieren. Met All Risk ben je verzekerd voor schade aan je eigen auto, zelfs als het je eigen schuld is. Ideaal voor wie zo min mogelijk financieel risico wil lopen of een relatief nieuwe auto heeft (0-5 jaar).

Bereid je voor op voorjaarsweer

Na vorst en sneeuw zijn we wel toe aan wat lentezon. Maar het voorjaarsweer kan ook grillig zijn. Weet met welke omstandigheden je rekening moet houden en zorg dat je auto lenteproof is voordat je de weg opgaat.

Laagstaande zon

De dagen worden steeds langer. Maar de laagstaande voorjaarszon kan verraderlijk zijn en jou of je tegenliggers zomaar verblinden. Zorg daarom dat je extra goed zichtbaar bent door altijd je koplampen aan te zetten als de zon laag staat. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.

Onderhoud

Door het gure winterweer heeft je auto heel wat te verduren gehad. Daarom is het verstandig om je wagen eens goed na te lopen en wat tijd voor onderhoud uit te trekken. Vervang in ieder geval je ruitenwisserbladen, controleer of de airco nog goed werkt en laat je remmen controleren door een monteur.

Autovakantie

Ga je op wintersport of autovakantie? Lange afstanden en ritten door de bergen vergen heel wat van je auto. Controleer daarom de koelvloeistof, remvloeistof, ruitenvloeistof, stuurbekrachtigingsvloeistof en het oliepeil en vul deze zonodig aan.

Kans op gladheid

In maart kan het nog aardig koud zijn. Als de temperatuur ‘s nachts rond het vriespunt ligt en het heeft geregend, hou er dan rekening mee dat het wegdek glad kan zijn. Hou in dit geval extra afstand tot de auto voor je en pas ook je snelheid aan.

Zomerbanden

Zodra het kwik stijgt en het minimaal 7 graden blijft, is het tijd om de winterbanden de deur uit te doen. In de lente heb je met zomerbanden meer grip op de weg en is je remweg korter. Hou rekening met drukte bij de garage en maak op tijd een afspraak voor de bandenwissel.