Wat kenmerkt een typisch interieur in Amsterdam?
Photo by Bruno van der Kraan on Unsplash

Amsterdam is een stad vol grachtenpanden die statig oprijzen langs de vele grachten. De stad kende haar bloeiperiode in de zeventiende eeuw en heeft een aantal unieke panden die je nergens ter wereld zo kunt bewonderen. Dat maakt Amsterdamse interieurs uniek en bijzonder om te zien, maar hoe herken je een typisch Amsterdams interieur en waarom is interieur zo belangrijk voor de Amsterdammer?

Bezichtigen van bijzondere interieurs

Amsterdam is rijk aan bijzondere architectuur. Denk hierbij aan de grachtenpanden, maar ook aan de Amsterdamse school en de bijzondere gebouwen op het Museumplein zoals het Rijksmuseum en het hypermoderne Stedelijk Museum. Daarnaast heeft Amsterdam bijzondere wijkjes, zoals het pittoreske Betondorp waar Johan Cruijff groot gebracht werd.

In Amsterdam kun ook je veel verschillende bijzondere interieurs bezichtigen. Denk daarbij aan de voormalige werkplaats van meesterschilder Rembrandt in het Rembrandthuis dat nu dienst doet als museum. Hier zie je hoe men in de zeventiende eeuw leefde met prachtige schouwen en grote schilderijen aan de muur.

Een ander bijzonder interieur om te bekijken in de hoofdstad is natuurlijk het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, waar een katholieke kerk in een gewoon grachtenpandje is gebouwd, met een aantal schitterende architectonische hoogstandjes om van te genieten.

Bijzondere stijlen aan interieurs

Omdat Amsterdam zoveel oude en bijzondere pandjes heeft, wordt van de eigenaren ook veel creativiteit verwacht bij het inrichten. Amsterdam is tevens een van de weinige steden in Nederland waar veel bekende Nederlanders wonen. Dat betekent dat Amsterdamse interieurs niet alleen bijzonder zijn, maar ook een zekere allure hebben. Amsterdam is daarnaast al vanaf de zeventiende eeuw een stad die veelvuldig wordt bezocht en wordt geliefd door mensen van over de hele wereld. Verschillende stijlen en culturen komen dan ook samen in de stad, maar ook in de interieurs in Amsterdam.

Een stad voor yuppen en urban hipsters

Amsterdam is natuurlijk ook stad vol yuppen en hipsters. Dat betekent dat Amsterdammers stijl hebben en altijd op zoek zijn naar de nieuwste meubels en de beste designs. Je vindt in Amsterdam dan ook veel verschillende designwinkels, bijvoorbeeld in de bekende buurt Negen Straatjes.

Daarnaast zijn tweedehands winkeltjes en fairs niet weg te denken uit het straatbeeld. De sfeer van moderne bars en koffietentjes wordt hiermee naar de eigen woningen gehaald in Amsterdam, waarbij creatieve oplossingen met oude elementen die nog in de woningen zitten en de beperkte ruimte, zorgen voor een typisch, creatief en modern Amsterdams interieur.

Is Amsterdam anders dan de rest van Nederland?

Amsterdam is naast Rotterdam de enige stad met meer dan 600.000 inwoners. Rotterdam heeft natuurlijk een totaal andere uitstraling die meer industrieel is, waar Amsterdam zich meer richt op het klassieke stadse leven maar wel internationale allure heeft dan de kleinere steden in Nederland. Daarmee is een Amsterdams interieur ook uniek te noemen en moeten we het echt zien als een andere manier van inrichten en leven dan in de rest van Nederland. Amsterdammers dragen ook een trots mee voor hun stad die je weinig ziet. Er wordt niet voor niets vaak gegrapt dat Amsterdammers weinig uit de ring van de stad komen. Alle voorzieningen en activiteiten zijn om de hoek.