Waar kun je in Amsterdam allemaal 3D printen?
Art image by designer Hanny Porton

Waar kun je in Amsterdam allemaal 3D printen? Dat is een vraag die door veel mensen vaak gesteld wordt. Speciaal voor deze personen is Vrije Tijd Amsterdam op onderzoek uit gegaan. Voordat we beginnen aan het lijstje nog even iets meer informatie over de 3D-printer. Dit is een printer welke driedimensionale objecten kan produceren. Dit wordt gedaan op basis van digitale bouwtekeningen. Een object wordt laag na laag opgebouwd. Vaak gebruiken 3D-printers plastic, omdat de kosten laag zijn en het gemakkelijker te gebruiken is.

3D Fabriek

Wil jij bijvoorbeeld een 3D model of onderdelen in 3D laten printen in Amsterdam? Dan kan het raadzaam zijn om met de 3D Fabriek in zee te gaan. Deze organisatie richt zich op online 3D printen van onderdelen, productiemallen, modellen en prototypen. Mocht je advies nodig hebben kun je een vraag stellen aan een van de medewerkers. Volgens dit bedrijf is het niet lastig om een 3D print bestelling te doen. Op de website wordt stapsgewijs beschreven hoe je dit moet aanpakken. Aan de hand van je wensen zal er een prijsopgave voor je worden gemaakt. In een dergelijke opgave zie je eenvoudig wat de kosten zijn bij eventueel meerwerk. Soms moeten er dingen achteraf nog bewerkt worden. Je kan dan denken aan werkzaamheden zoals shotpeenen, kleuren of vaporpolishing. Let op: 3D Fabriek heeft geen vestiging in Amsterdam. Je zal dus online aan de slag moeten.

Meer info: https://3dfabriek.nl/

Hubs

Weleens gehoord van de online 3D printservice van Hubs. Deze printservice is een exclusief netwerk van gespecialiseerde, ervaren en zorgvuldig geselecteerde 3D print bedrijven. Via de website van Hubs kun je een voorbeeldofferte bekijken en een prijsopgave krijgen. Volgens dit bedrijf is alles wat je upload veilig. Het gehele productie- en samenwerkingsproces wordt vertrouwelijk behandeld. Deze organisatie is in 2013 opgericht door Bram de Zwart, Brian Garret en Filemon Schöffer. Het hoofdkantoor is nog steeds gevestigd in de hoofdstad. In al die jaren wist deze onderneming miljoenen onderdelen te produceren. Naar eigen zeggen zijn ze wereldleider in gedistribueerde productie. Er werden miljoen investeringen opgehaald bij mensen die werkten voor grote organisaties zoals Booking.com, Spotify en Uber.

Meer info: https://www.hubs.com

Beamler

Beamler is in 2016 opgericht door Willem-Jan van Loon. Deze meneer was eerder al medeoprichter van drie andere bedrijven in 3D-printen. Zijn visie: ingenieurs helpen hun ideeën te realiseren door middel van specifieke technologie. In 2017 werd de eerste versie van de dienst uitgebracht en was er een welkom voor de eerste gebruikers van het platform. Beamler neemt deel aan programma’s van bekende organisaties. Ze zijn lid van KIC Climate, een Duits netwerk dat zich toelegt op slimme oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan.

Meer info: https://www.beamler.com/

CRE8 social venture

CRE8 social venture is een cadeauwinkel in Amsterdam. Het is niet zomaar een winkel. Bij deze organisatie werken ze samen met Stichting Streetcornerwork. Amsterdamse jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, krijgen een speciaal leerwerktraject aangeboden. Deze jongelingen werken volgens een vaste structuur en worden begeleid in een creatieve werkomgeving. Als je wilt komen werken zal je eerst moeten langskomen voor een introductie. Jeugd zal helemaal opgeleid worden tot ze zelf de machines kunnen bedienen. Er worden allerlei diensten aangeboden met betrekking tot 2D en 3D ontwerp.

Meer info: https://c-r-e-8.nl/