bootveiling
Fotot credits: bootveiling .com

Unieke bootveiling van boten uit de Amsterdamse grachten

In opdracht van Waternet organiseren de veilingexperts van bootveiling.com een online veiling waarin geboden kan worden op boten die afkomstig zijn uit de Amsterdamse grachten.

Bootveiling biedt in opdracht van Waternet weer Amsterdamse grachtenboten aan. Op zaterdag 17 november is er van 9:00 uur tot 11:00 uur een kijkmoment in de bewaarhaven in Amsterdam. De boten worden geveild op maandagavond 19 november vanaf 20.00 uur. De Waternetveilingen staan bekent om hun gevarieerd aanbod.

Jeroen Bolweg, sinds 2001 werkzaam in de ‘veilingwereld’ en als veilingmeester betrokken bij de unieke veiling van de boten uit de Amsterdamse grachten over de Waternet-veiling: “Er kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen voordat een boot in aanmerking komt voor een veiling.

VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner

Het komt voor dat boten een gevaar vormen voor andere watergebruikers doordat ze op de verkeerde plek liggen waar het ontstellend druk is. Maar, een boot mag volgens de regels ook niet te lang zijn en bootbezitters dienen een vergunningsplaatje te hebben waarvoor betaald dient te worden, ook voor de verlenging van de vergunning. Doen ze dit niet dan zijn ze in overtreding. Dan moeten ze door Waternet afgesleept worden.

Waternet hanteert een duidelijke en zorgvuldige procedure. Is de boot weggesleept hebben eigenaren nog 13 weken om hun boot terug te claimen. Mensen krijgen hun eigendom weer terug als de vergunningskosten alsnog betaald zijn en de afsleepkosten voldaan zijn”, aldus de veilingmeester.

“Natuurlijk hopen we dat het op een goede manier binnen de termijn opgelost kan worden, maar als dat niet zo is, dan is het natuurlijk fantastisch dat we er andere mensen, die bijvoorbeeld niet veel te besteden hebben, er uiteindelijk gelukkig mee kunnen maken”, aldus Jeroen Bolweg die voorheen werkzaam was bij een internationaal veilinghuis en gespecialiseerd is in het op waarde schatten en veilen van schepen, scheepswerven en jachthavens en alles wat daarbij betrokken is.

Naast veilen en taxeren vindt de veilingmeester vooral het verrassingsaspect binnen de Waternet-veilingen aansprekend. “Het is soms hilarisch. We komen de meest uiteenlopende zaken tegen op de Amsterdamse grachten. Het is altijd een verrassing voor iedereen die er bij betrokken is”, aldus Jeroen Bolweg.

Naast heerlijke motorbootjes waarmee je onder een zomerzonnetje door de grachten van de stad kunt varen zijn er tijdens de aankomende veilingen bijvoorbeeld ook zeilboten, diverse roeiboten en zelfs complete drijvende stijgers die veilingdeelnemers kunnen kopen.

“Een veiling gaat als volgt in zijn werk. Er worden duidelijke foto’s gemaakt van de zogenoemde kavels. Die foto’s worden samen met een goede omschrijving op de website gezet. Om mee te bieden moeten mensen zich registreren. Die registratie is gratis.

Er wordt een startbedrag toegekend waarna het biedproces gaat lopen. Is er eenmaal een bieding gedaan wordt er aangegeven welk bedrag de volgende bieder minimaal moet bieden om het laatste bod te kunnen overtreffen.

Het kan voorkomen dat een kavel niet gegund wordt. Als de oorspronkelijke eigenaar zijn boot binnen de termijn terug claimt, dan hebben wij de afspraak met Waternet dat we het object niet mogen verkopen. Maar, ik moet zeggen dat komt zelden voor”, aldus Jeroen Bolweg namens bootveiling.com.

Bootveiling.com richt zich niet alleen op de drijvende objecten die door Waternet uit de Amsterdamse grachten worden ‘gevist’. Ze taxeren en veilen alles op het gebied van watersport en scheepvaart en zijn marktleider qua boten taxatie en veilingen binnen Europa en zelfs buiten Europa actief. In het buitenland opereert bootveiling.com onder de bedrijfsnaam Vessel Auctions.

“Recentelijk hebben we een schip in Namibië gedaan, aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika”, aldus de enthousiast vertellende veilingliefhebber Jeroen Bolweg over het speciale buitenlandse project.

“Dit online veilingbedrijf biedt simpelweg prachtige buitenkansen om boten te kopen en te verkopen. We werken samen met lokale partijen en zijn een extra verkoopkanaal voor bedrijven en particulieren. Door onze methode verkopen we sneller dan dat een gemiddelde boot normaal te koop staat. De boten worden verkocht voor een marktconforme prijs.

We zijn achter de schermen druk bezig met een nieuwe website zodat we mooie stappen kunnen maken. De nieuwe website gaat live in oktober. Dan wordt de veilingbeleving nog dynamischer en interessanter voor iedereen die op zoek is naar een leuk aanbod. Iedereen die zich nu al registreert op de website bootveiling.com wordt van de lancering op de hoogte gebracht.

Met expats doen we ook geregeld zaken. Zij komen hier in Nederland om te werken en wonen. Deze expats kopen vaak een boot via de veiling en als ze weer teruggaan naar het land van herkomst dan verkopen ze de boot weer via onze veiling.

“Bootveiling.com is een gespecialiseerd nautisch veilingbedrijf sinds 2005 waar door we ons onderscheiden van andere veilingaanbieders” laat veilingmeester Jeroen Bolweg ons namens bootveiling.com ten slotte nog weten.

vrijetijdamsterdam.nl