Energy Challenge: een initiatief van de gemeente Amsterdam
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

De gemeente Amsterdam wil in 2050 voor 95 procent energieneutraal zijn. Om dit te realiseren wordt er veel actie ondernomen. Recent opende Amsterdam bijvoorbeeld een recyclepunt voor kerstbomen. De stad heeft een routekaart ontwikkeld waarmee het doel behaald dient te worden. In 2030 dient bijvoorbeeld 80 procent van de elektriciteit afkomstig te zijn van duurzame bronnen. De Energy Challenge is één van de initiatieven van de gemeente om inwoners bewust te maken van deze doelstellingen.

Waarom zou je meedoen aan de Energy Challenge?

De belangrijkste reden om mee te doen aan de Energy Challenge is om je bewust te laten worden van hoe leuk het kan zijn om wat zuiniger met stroom en gas om te gaan. Niet alleen heeft het financiële voordelen als je zuinig omgaat met stroom en gas, maar ook word je je bewust van het goed omgaan met stroom en gas. Wanneer je start met de Energy Challenge krijg je via een app direct informatie over het verduurzamen van je woning. Bovendien krijg je een bon van € 25,- die je mag besteden aan duurzame oplossingen. De energiecoach (die je begeleidt tijdens de Challenge) geeft je tips over hoe je zuiniger kunt omgaan met energie.

Punten verzamelen

Tijdens de Energy Challenge verzamel je 30 dagen lang punten. Wekelijks krijg je een aantal opdrachten waarmee je aan de slag kan gaan, en dit levert punten op. De opdrachten bestaan bijvoorbeeld uit quizvragen. Het juist beantwoorden van deze quizvragen levert je extra punten op.

Zelf energiecoach worden

Naast deelnemer kun je ook zelf energiecoach worden. Als energiecoach help je mensen die meedoen aan de Energy Challenge door middel van tips. Heb jij veel ervaring op het gebied van duurzaamheid en ben je al lekker duurzaam bezig? Dan kan jij als energiecoach nog beter helpen om de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Amsterdam te behalen!

Bewust worden en bewust blijven van je energieverbruik

Een groot voordeel van de Energy Challenge is dat je je bewust wordt van je energieverbruik. Dit zorgt er vaak voor dat je automatisch op de lange termijn ook meer rekening houdt met je energieverbruik. Veel deelnemers van de Energy Challenge merken dat ze de lampen die ze tijdens de Energy Challenge hebben vervangen voor ledlampen, of het radiatorfolie dat ze hebben aangeschaft, blijven gebruiken.

Hoe kan ik meedoen?

Om mee te kunnen doen aan de Energy Challenge is het belangrijk dat je beschikt over een slimme meter. Daarnaast is het van belang dat je in de gemeente Amsterdam woont. Via de website van Nieuw Amsterdams Klimaat kun je je opgeven voor de Energy Challenge.