Doe-het-zelf klusser in Amsterdam: de beste tips en adviezen
Foto: canva

Zelf een klus uitvoeren of een specialist inschakelen?

Doe-het-zelvers vinden het heerlijk: in de vrije tijd lekker wat klussen in huis doen. Maar niet elke klus is even gemakkelijk. Zeker niet als het een omvangrijk project betreft, zoals het opbouwen van een dakkapel of de plaatsing van zonnepanelen. Zo’n klus loopt al snel verkeerd af als u niet ervaren bent. En u wilt natuurlijk voorkomen dat u straks onvrijwillig figureert in het tv-programma Help, mijn man is klusser! Daarom is het bij sommige klussen verstandig om een klusjesman, loodgieter of elektricien in te schakelen, zodat u de garantie heeft op een mooi eindresultaat.

Maar toch: gelukkig zijn er nog genoeg klussen die u als handige Amsterdammer zelf kunt oppakken. Een aantal ideeën en tips voor succesvol doe-het-zelf klussen aanpakken leest u in dit blogartikel. Alvast veel klusplezier toegewenst en… geniet volop van het eindresultaat!

Maak het uzelf bij de eerste klussen niet te moeilijk

Het is aan te raden om als beginnende klusser eerst wat kleine projecten op te pakken. Kies daarom voor een klus die overzichtelijk is en in een dag af te ronden is. Voorbeelden van klussen waarbij u geen vakman nodig heeft, zijn er genoeg. Denk bijvoorbeeld aan laminaat leggen, een wandkast in elkaar zetten of de woonkamer behangen.

Dit zijn stuk voor stuk overzichtelijke klussen, waarvoor u weinig gereedschap en kluservaring nodig hebt om ze succesvol te kunnen uitvoeren. Ook het schilderen van uw woning in Amsterdam, is een klus die veel mensen – mits met goede verf – gerust zelf kunnen uitvoeren.

Besteed de grotere projecten uit en kijk af bij een professional

Bepaalde grotere verbouwingsklussen kunt u het beste uitbesteden aan een lokale klusjesman, een loodgieter uit Amsterdam of een ervaren elektricien. Het compleet verbouwen van de badkamer met meubilair, douches en/of baden van de Sanitairwinkel in Amsterdam kunt u natuurlijk zelf oppakken. Maar zonder ervaring op dit gebied is het beter om de verbouwing uit te besteden aan een plaatselijke loodgieter of installateur.

Het is verstandig om bij zo’n grotere verbouwing mee te kijken met de professional: hoe pakt hij de klus aan, welke materialen gebruikt hij en welke stappen doorloopt hij? Door goed op te letten, kunt u eenzelfde soort verbouwing wellicht later zelf uitvoeren. En dat scheelt natuurlijk in de portemonnee!

Gebruik het internet als inspiratiebron

Tegenwoordig zijn er op YouTube en op gespecialiseerde kluswebsites tal van heldere klusvideo’s en informatieve artikelen met een stappenplan per klus te vinden. In deze video’s en artikelen, wordt helder uitgelegd of getoond hoe een verbouwing, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken (wel of niet met hulp van een lokale klusjesman) in zijn werk gaat. Wilt u bijvoorbeeld de verlichting in huis vervangen? Of wilt u wellicht voor de komende herfst- en wintermaanden de tuinverlichting opleuken? Dan zijn er op internet meer dan genoeg handige en nuttige stappenplannen te vinden om dit soort klusjes op te pakken en correct uit te voeren.

Het handige van de stappenplannen is dat u hierin veel informatie krijgt over de aanpak van een speciaal project. U wordt geïnformeerd over de benodigde gereedschappen en materialen. Maar ook bevatten dit soort klushandleidingen veel tips en adviezen, die voorkomen dat u dezelfde fouten maakt die door uw voorgangers zijn gemaakt. Zeker als u meerdere handleidingen onderling vergelijkt en ze elkaar laat aanvullen, kunt u binnen no time een behoorlijk professionele klusser worden.

U zult verbaast staan, want er blijkt meer mogelijk te zijn op klusgebied dan u wellicht zelf voor mogelijk houdt. Ga daarom online op onderzoek uit, bekijk video’s en laat u inspireren door de prachtige ideeën en inspiratie voor klusjes die op het internet is te vinden.

Een leuke klus: zelf een houten tafel maken

Een prachtige klus die u kunt oppakken om te oefenen met doe-het-zelven, is het ontwerpen van een eigen boomstamtafel. Geschikt hout voor dit soort tafels koopt u in Amsterdam bij de bekende houthandel zaken. Zorg dat u van tevoren een goed ontwerp van de door u gewenste tafel heeft.

Uiteraard afgemeten aan de ruimte die in de eetkamer beschikbaar is. Zorg ook voor voldoende gereedschap van een goede doe-het-zelfzaak in Amsterdam. Op internet zijn tal van goede stappenplannen voor boomstamtafels te vinden. Deze helpen u van A tot Z assisteren bij het ontwerpen, in elkaar zetten én het afwerken van een gave boomstamtafel.

En lukt het even niet? Dan nog is er geen man overboord. Mocht u er toch niet in slagen een boomstamtafel te bouwen, dan kunt u lopende de klus altijd nog een timmerman of houtexpert inschakelen om de klus voor u af te maken. En sommige klussen gaan de gemiddelde doe-het-zelf klusser de pet te boven. In dat geval kunt u altijd nog overgaan op het inschakelen van een vakman, zoals bijvoorbeeld een klusjesman in Amsterdam.

Schakel altijd snel hulp in van een vakman als een bouwklus stil komt te liggen. Zo voorkomt u namelijk dat uw partner alsnog contact opneemt met het programma Help, mijn man is een klusser! Alvast veel klusplezier en natuurlijk een goed eindresultaat toegewenst.

vrijetijdamsterdam.nl