De impact van de mobiele telefoon op onze planeet

Dat technologie niet meer weg te denken is uit onze maatschappij, dat is een feit, maar dat technologie ook negatieve gevolgen heeft op ons maatschappij is iets waar menig mens niet vaak genoeg bij stilstaat. Hoewel een thema als duurzaamheid in de Retailsector al steeds meer op de agenda van de consument komt te staan, is duurzaamheid in andere sectoren nog weinig te vinden. We zijn met zijn allen nog lang niet duurzaam genoeg en daarom vertellen wij jou hoe jij bij kan dragen aan een duurzame(re) planeet.

Elektronische apparaten en de impact op het milieu

We hebben er allemaal mee te maken, dagelijkse taken zoals: een wasje in de wasmachine en droger, even stofzuigen of lekker een avond op de bank met een goede serie en de mobiele telefoon in de hand. Uit onderzoek is gebleken dat een gemiddelde Nederlander een schermtijd heeft van zo’n 5,5 uur en daarom zijn de elektronische devices niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Enerzijds verhogen ze ons gemak, maar anderzijds zijn ze ook zwaar belastend voor het milieu.

Elektronische apparaten, zoals de mobiele telefoons krijgen ieder jaar weer een nieuwe uitvoering met de meest geavanceerde technologische snufjes. Het vernieuwde toestel is vaak weer sneller, heeft een betere camera en een langere batterijduur. Hierdoor word je als consument verleid om een nieuw toestel aan te schaffen. Na aanschaf van een nieuw toestel, wordt slechts 20% van de oude toestellen gerecycled. Daarom is de mobiele telefoon een typisch voorbeeld van een wegwerpproduct. De overige toestellen worden weggegooid of belanden in een lade. De weggegooide toestellen worden gevormd tot elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd. Dit is een van de snelst groeiende afvalstromen binnen de Europese Unie en bij de verwerking ervan komen chemische stoffen vrij. Deze stoffen zijn in eerste plaats ongezond voor de mens, maar ook voor het milieu.

Repareren is dé oplossing

De gemiddelde levensduur van een mobiele telefoon is drie jaar, maar vaak vervangen consumenten hun telefoon al eerder voor een nieuw toestel. We kunnen echter nog veel langer dan drie jaar met onze telefoon doen. Een reparatie kan bijvoorbeeld de levensduur flink verlengen. Met de komst van reparatiebedrijven zoals, ThePhoneLab sta je bij veel voorkomende reparaties binnen 30 minuten alweer buiten met een gerepareerd toestel. Op het moment dat je accu dus niet meer lang meegaat of als er barsten zitten in de glasplaat van je beeldscherm, denk dan niet direct aan vervangen maar ga langs bij bijvoorbeeld ThePhoneLab in de Marnixstraat en laat je telefoon repareren! De levensduur van je telefoon kan dan wel met twee jaar worden verlengd. Reparatie is een gemakkelijkere en goedkopere optie maar zeker ook een veel duurzamere optie dan het vervangen van je toestel.

Het is een gewoonte geworden om steeds voor het nieuwste te gaan, maar we moeten ons afvragen of dit ook echt direct nodig is. We zouden met zijn alle moeten verschuiven van wegwerpen, naar kringloop en hergebruik.

Andere mogelijkheden om het milieu te besparen

Denk je er toch aan om je telefoon te vervangen? Ook dan kun jij nog steeds een aantal acties uitvoeren om de schadelijke effecten op het milieu tegen te gaan. Zo kun je jouw toestel inleveren bij een partij die zorgt voor hergebruik en recycling. Daarnaast kun je ook jouw telefoon doorverkopen of weggeven, waardoor de levensduur van het toestel wordt verlengd. Je maakt er niet alleen iemand blij mee, maar ook het milieu is blij met jou!