Pride vooruitblik OSCAM:

Amsterdam staat vanaf 27 juli tot en met 04 augustus weer in het teken van Pride Amsterdam. Traditiegetrouw worden er in de stad rondom deze LHBTI dagen weer een hoop leuke dingen georganiseerd. Het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) doet hier met de pop-up tentoonstelling ‘All American Girls’ vrolijk aan mee. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit en stelde een aantal vragen aan OSCAM oprichter en directeur Marian Duff.

“Ik ben de stichter en directeur van OSCAM, en ik voer deze functie met heel veel plezier uit”, vertelt Marian Duff enthousiast aan het begin van ons gesprek.

Museale landingsplek

“OSCAM, oftewel het Open Space Contemporary Art Museum, is de museale landingsplek voor kunst, mode, design, vakmanschap en ontwikkeling. Door bekende en onbekende kunstenaars samen met creatievelingen te betrekken bij onze tentoonstellingen en in onze programma’s, inspireren we de jeugd en bewoners van Amsterdam die zich nog niet altijd even welkom voelen in musea.

Ook fungeren we als een brug tussen de culturele en kunstzinnige scene van de Bijlmer en andere sociale en kunstzinnige instituten in de stad.”

Bezoekje aan Stonewall met Femke Halsema

“Pride is niet alleen een fantastisch feest, waarin iedereen zijn bestaansrecht en recht op liefde kan vieren. Het is een van de belangrijkste herinneringen dat die rechten niet vanzelfsprekend zijn, en op vele gebieden, zowel in Nederland als daarbuiten, nog flink ontwikkeld moeten worden.

Nadat ik als onderdeel van het City Collective Amsterdam met burgemeester Halsema in New York de Stonewall Inn heb bezocht, raakte ik geïnspireerd en wilde ik met OSCAM per se iets doen voor Pride Amsterdam. Het is een te belangrijk onderwerp om ongemoeid te laten als culturele en kunstzinnige instelling.”

Pop-up tentoonstelling All American Girls

“De pop-up tentoonstelling All American Girls is een fotocollectie van prachtige queens en transgenders uit de jaren ’90 die zijn gefotografeerd door Remsen Wolff. Remsen worstelde zelf met zijn queer identiteit en besloot zijn voorbeelden en muzen vast te leggen. Na zijn overlijden is zijn complete archief overgedragen aan zijn assistent de Nederlandse fotograaf Jochem Brouwer.

In samenwerking met hem, Klaus van den Berg, FotoFestival Naarden en Stichting Amsterdam Gay Pride, hebben we deze pop-up tentoonstelling gecreëerd.”

Achtergrondverhaal van Remsen Wolff

“Het achtergrondverhaal van Remsen Wolff sprak ons zeer aan. De manier waarop hij worstelde met zijn Queer identiteit, zichzelf ‘nep-transgender’ noemde en de manier waarop hij probeerde die identiteit vorm te geven door de sterke vrouwen en queens te fotograferen die hij zo bewonderde, geeft aan hoe moeilijk het is om niet binnen de norm van de samenleving te vallen. Daarnaast zijn de foto’s natuurlijk waanzinnig mooi en springen ze meteen in het oog.”

Welkom bij de opening

“Alle Amsterdammers en alle niet-Amsterdammers die zich kunnen vinden in het verhaal van Remsen, of gewoonweg geïnteresseerd zijn in de foto’s, zijn welkom bij de opening. Als museum willen we zo laagdrempelig mogelijk zijn. De toegang is dan ook helemaal gratis!”

Leuke vooruitzichten bij OSCAM?

“Uiteraard! Na de pop-up expo All American Girls, hebben we een zomersluiting, zodat het OSCAM team even goed kan brainstormen over nieuwe programmaonderdelen. Er staat echter ook al een heleboel op de planning, zoals filmscreenings, Speak Sessions, rondleidingen met gids door OSCAM en de buurt, onze Closet Sale, en nog veel meer.

Als u op de hoogte wilt worden gehouden van ons programma kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief door een mail te sturen naar [email protected], of kunt u onze sociale media en website in de gaten houden”, laat Marian Duff ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar Pride Amsterdam weten.

OSCAM x All American Girls is te bewonderen van 27 juli tot 04 augustus 2019. OSCAM is open van twaalf tot vijf uur in de middag. OSCAM is gelegen aan de Bijlmerdreef 1289 in Amsterdam Zuidoost.

Interview door:

Pride vooruitblik OSCAM: "Pride is niet alleen een fantastisch feest"

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Volg ook ons blog -> Pride Amsterdam 2019