Pride Amsterdam Top-5 van Francis van Broekhuizen
Francis van Broekhuizen

Pride Amsterdam Top-5 van Francis van Broekhuizen

Het aftellen naar de jaarlijkse Pride Amsterdam is weer begonnen. Vanaf aankomende zaterdag 28 juli tot en met maandag 6 augustus 2018 staan er honderden LHBTI gerelateerde evenementen op het programma ter bevordering van wereldwijde LHBTI acceptatie.

Vrije Tijd Amsterdam verzocht Francis van Broekhuizen, één van de trotse Pride Amsterdam 2018 ambassadeurs, uit alle events een top-5 samen te stellen, met activiteiten die echt de moeite waard zijn om te bezoeken.

Voor de mensen die Francis nog niet kennen. Francis is één van de meest veelzijdige sopranen van Nederland die haar overtuigend zangtalent combineert met een unieke en ontwapende podiumpersoonlijkheid! Sinds 2005 is Francis freelance operazangeres. Ze studeerde in 2004 Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en The Dutch National Opera Academy. Naast haar werk in opera geeft Francis lied-recitals en is ze regelmatig als gast te horen in diverse radio en tv- programma’s.

Francis heeft als lid van het solisten ensembles veel rollen gezongen bij Opera Zuid, Opera Spanga, Opera Trionfo en de Nationale Reisopera. Zo was ze bijvoorbeeld te horen in onder andere Suor Angelica, Rusalka, Die Lustige Witwe, Elektra, Donna Giovanna en Falstaff en is ze te bewonderen in twee opera speelfilms geproduceerd door Opera Spanga: Gianni Schicchi en Donna Giovanna (verkrijgbaar via bol.com).

Met Femke de Graaf en Gregor Bak geeft Francis unieke recitals waarin prachtige muziek samengaan met geestige, leuke en ontroerende verhalen. Samen met haar broer, kunstenaar Tim van Broekhuizen maakt Francis eigen muziektheatervoorstellingen in opdracht. Zo was in 2012 tijdens het IVC Den Bosch Het Lied van Giacomo te zien, en in 2013 de Operastrip Jan Zonder Vrees tijdens de Rotterdamse Orgeldagen.

Afgelopen seizoen had Francis veel succes in het TV-programma Maestro van de AVRO/TROS. En op radio 4 heeft Francis een eigen rubriek in het programma De Ochtend van Vier: Vraag het aan Francis. Komend seizoen zal ze weer te zien zijn bij de Nationale Opera in Jenufa van Janacek en bij Opera Zuid in een operette van Offenbach, en ook nog in verschillende theaters als DOLLE DIVA!

We zijn bij Vrije Tijd Amsterdam dan ook zeer verheugd dat Francis voor onze lezers een top-5 samenstelde met evenementen die tijdens Pride Amsterdam de moeite waard zijn om te bezoeken.

De Pride Amsterdam Top-5 van Francis van Broekhuizen

Op Nummer 5: De film Sunset Boulevard uit 1950 van Billy Wilder

Deze film is één van mijn lievelingsfilms over het ultieme DIVAschap. Een vrouw die eigenlijk helemaal vereenzaamd achterblijft na een prachtige film carrière en door toeval weer in aanraking komt met een jonge man die voor haar een come-back kan verzorgen….dit eindigt in een vreselijk drama en moord. Het mooiste moment is de manier waarop de actrice nog eenmaal in de spotlight staat, omdat ze opgepakt wordt voor de moord, terwijl zij verkeert in de illusie van het staan op haar geliefde filmset! Prachtige film van Billy Wilder met heel veel elementen van opera erin.

Op nummer 4: De expositie van Noah Valentijn HEROES!

Ik heb voor de Heroes foto’s als ambassadeur mogen poseren bij Noah en dat was een hele bijzondere ochtend met een hele lieve fotograaf en mooie kunstenaar die Noah bleek te zijn. In een heel strak korset en met veel tule en kleur ben ik op de foto gezet en ik vind het resultaat echt verbluffend. Bijna geen fotografie meer, maar echte schilderkunst. Een aanrader om de foto’s van alle ambassadeurs te gaan bekijken!

Pride Amsterdam Top-5 van Francis van Broekhuizen
Francis van Broekhuizen by Noah Valentyn

Op nummer 3: Senior Pride Concert op de Nieuwmarkt

Op deze avond komen allerlei artiesten optreden voor de oudere senioren van de LGBT community. Ikzelf mag enkele opera-aria’s zingen en ook die geweldige Sjors van de Panne treed op met nog meer andere artiesten! Volgens mij een geweldig gevarieerd concert op een van de mooiste plekken in Amsterdam.

Op nummer 2: Pink Ladies on Stage

Een paar jaar geleden heb ik voor het eerst opgetreden bij dit evenement. Op de bühne wordt opgetreden door alleen roze vrouwen en het soort artiesten is heel verschillend: Dichters, singer-songwriters, ik als opera-diva etc. Ik vond dat eerste optreden er leuk. Toen ze me dit jaar weer vroegen heb ik direct ja gezegd! Dit was voordat ik wist dat ik ambassadeur van de Pride zou worden. Ik zou zeggen allemaal komen als je een Pink lady bent!

Op nummer 1: De Pride walk op zaterdag 28 juli plus opening PRIDE 2018

Ik heb dit zelf nog nooit meegemaakt en ben dus zeer benieuwd! Ik vind het een mooi gegeven dat bij het homo monument stil wordt gestaan bij alle mensen die hebben moeten vechten en zijn gestorven van het feit dat ze een andere geaardheid hebben dan de geldende normen. Deze mensen hebben wegen geplaveid om voor ons te kunnen leven in een land met vrijheid! Daarnaast is het voor ons ook een teken om in deze lastige tijden (politiek en religieus) te vechten voor ons bestaansrecht en te laten zien dat wij bestaan en dat het geen issue mag zijn hoe je je liefde uit en belijdt. Daar hebben andere mensen namelijk niets over te zeggen.

Ik loop van harte mee!

Ik zag trouwens ook nog dat er een tentoonstelling is over (homo)-seksualiteit en diversiteit in het dierenrijk! Dat lijkt me ook heel boeiend om te zien. Hiermee wordt namelijk aangegeven dat het ook in de gehele natuur en fauna een natuurlijk verschijnsel!

VTA bedankt Francis voor haar tijd en wensen de Ambassadeur een fijne Pride toe!

Rik Verkaik

Vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Canal Parade 2018: Boot Iran