PrEP-voorstander Frits Huffnagel vermaakt publiek bij bekendmaking boten PRIDE 2018
Frits op het podium in de Sugarfactory. Foto: vrijetijdamsterdam.nl
PrEP-voorstander Frits Huffnagel vermaakt publiek bij bekendmaking boten PRIDE 2018

“Meer bloot, meer bloot”, riep hij luidkeels vanaf het podium richting het publiek in de Amsterdamse Sugarfactory en eventjes daarvoor had de voorzitter van Stichting Amsterdam Gay Pride na zijn opkomst met licht boegeroep vanuit het publiek, aangegeven zelf wel voorstander te zijn van de PrEP-pil voor homomannen, in tegenstelling tot het standpunt van zijn partijgenoten bij de VVD.

Huffnagel maakte er weer een mooie show van op het podium, kreeg de lachers op zijn hand maar stond ook stil bij onderwerpen waar volgens hem nog vooruitgang is te boeken.”De ballotagecommissie miste wel een beetje aandacht voor actuele ontwikkelingen in Nederland. Daarom houden we een plek vrij voor een boot die daar aandacht voor zal vragen.”

Ook uitte de VVD’er zijn ongenoegen jegens de recente column en uitspraken van Joep van ’t Hek en kreeg ook Voetbal International tafelgast René van der Gijp er van langs na zijn verkleedtruc tijdens een uitzending van het programma.

Frits liet weten dat de ballotagecommissie die bepaalde welke 80 boten er mee mogen varen, ook dit jaar weer een moeilijke taak had. ‘De meeste inzendingen hebben op een creatieve wijze invulling gegeven aan het thema van dit jaar: ‘Heroes’, aldus de bijna 50-jarige Frits Huffnagel.

Geluiden uit de binnenstad van Amsterdam dat de PRIDE te veel nadruk op commerciële doeleinden legt werd door Huffnagel tegengesproken. Huffnagel: “De bedrijven, het geld, ze zijn gewoon hard nodig om alles mogelijk te maken.”

Aandacht vragen voor mensenrechten in de wereld

De organisatie van Pride Amsterdam wil dit jaar met de traditionele botenparade vooral aandacht vragen voor de mensenrechten in de wereld. Thema van de Pride is Heroes, voor mensen die het voortouw nemen, ergens voor staan en dit ook in het openbaar uitdragen. Pride Amsterdam wordt dit jaar van 28 juli tot 5 augustus 2018 gehouden. De botenparade vaart op 4 augustus door de Amsterdamse grachten.

PrEP-voorstander Frits Huffnagel wil meer bloot tijdens PRIDE 2018
De uitgelote deelnemers voor de botenparade mochten na afloop hun startbewijs ophalen. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Somber tintje

De organisatie van de Pride is dit jaar ‘somber’ als er gekeken wordt naar allerlei ontwikkelingen in de wereld. “Ons festival is namelijk een platform waar alles samenkomt”, vertelt directeur Lucien Spee van de stichting Amsterdam Gay Pride. “En dat is te merken. Elk jaar worden we weer geconfronteerd met allerlei vreselijke verhalen uit de hele wereld. Schendingen van mensenrechten, geweld tegen LHBTI’s, afnemende acceptatie in eigen land, vooroordelen en ongepaste grappen.”

In maar liefst 25 landen worden LHBT-organisaties actief tegengewerkt

De wereldwijde cijfers liegen er dan ook niet om. Slechts 25% van alle landen ter wereld erkennen en beschermen LHBT’s. Er zijn 72 landen waar homoseksualiteit strafbaar is en in 22 landen zijn wetten tegen het ‘promoten’ van homoseksualiteit. In maar liefst 25 landen worden LHBT-organisaties actief tegengewerkt. Directeur Spee: “Bovendien wordt het volgens Amnesty International steeds gevaarlijker om op te komen voor mensenrechten. Meer dan ooit krijgen mensenrechten-verdedigers te maken met intimidatie, geweld en gevangenisstraf. En elk jaar worden meer verdedigers vermoord. De boot van Amnesty waarschuwt hier voor. Ook de ruimte voor ‘homorechten’-verdedigers wordt steeds kleiner door repressieve wetgeving, geweld en criminalisering. Ik ben blij dat Amnesty International dit jaar meevaart en hier aandacht voor vraagt.”

Speciale boten

Bijzonder is dat het College voor de Rechten van de Mens ook meevaart en Greenpeace met haar boot aandacht vraagt voor de mensenrechten in de wereld. Ook dit jaar doet de Iraanse boot weer mee. Afgelopen jaar werd hun boot voortijdig uit de parade gehaald omdat de schipper, vanwege het aantal personen aan boord – de veiligheid niet kon garanderen. Spee: “Dat was een terechte beslissing, veiligheid gaat immers voor alles, maar het was tegelijkertijd ook een heel vervelend besluit. In Iran riskeren homo’s marteling en de doodstraf.”

Volgend jaar (2019) wordt in New York ‘World Pride’ georganiseerd en worden de helden van de zogenoemde ‘Stonewall-rellen’ herdacht. Het is dan precies 50 jaar geleden dat deze uitbraken. Deze rellen vormen het begin van de homo-emancipatie.

Support Card 2018

De stichting ‘Meer dan gewenst’ heeft de eerste Support Card 2018 gekregen. Een nieuw initiatief van de Rabobank en Pride Amsterdam. Onder het motto ‘Growing a better world together’ stelt de Rabobank dit jaar haar plek in de botenparade ter beschikking en wil daarmee haar maatschappelijke betrokkenheid eens op een andere manier tonen. De plek van de bank wordt ter beschikking gesteld aan een vereniging of stichting die zich inzet voor een betere leefwereld voor LHBTI’s en die zonder een belangrijke financiële partner niet zouden kunnen deelnemen aan de botenparade.

Winnaar werd ‘Meer dan gewenst’

Winnaar werd ‘Meer dan gewenst’. De toewijzing van de Support Card 2018 is in overleg met het LHBT-medewerkersnetwerk van de Rabobank, Rainbow gedaan. Spee: “De Rabobank neemt de kosten van inschrijving voor haar rekening en gezamenlijk ondersteunen we de ‘support card-deelnemer’ ook nog eens met een bedrag van € 7500,-. Daarnaast wordt ook een coach ter beschikking gesteld die ondersteuning biedt.” De stichting ‘Meer dan gewenst’ vraagt aandacht voor LHBT’s met kinderwens en meervoudig ouderschap. In 2018 zullen een aantal belangrijke wetten hieromtrent in de Tweede Kamer behandeld gaan worden.

AMBASSADEURS 2018

Leona Maas (20) is de allereerste ‘Youth Pride Ambassadeur’. In totaal waren negen jongeren genomineerd voor deze titel. Afgelopen weken konden jongeren op hun favoriet stemmen. Loena is transgender en zit nog in haar transitie. Op school heeft ze het niet gemakkelijk gehad en is ze tegen veel vooroordelen aangelopen.

PrEP-voorstander Frits Huffnagel wil meer bloot tijdens PRIDE 2018
Alle genomineerden voor de titel ‘YOUTH PRIDE AMBASSADEUR’. foto: vrijetijdamsterdam.nl

Mieke Martelhoff (70): Voormalig eigenaresse van Bar Vivelavie (1980-2017). Een café voor lesbiennes waar iedereen welkom was. In de jaren ’80 en ’90 organisator van grote vrouwen feesten in iT, Marcanti Plaza, Roxy. Deze Lesbian Party’s waren zeer populair, vele bekende artiesten als Karin Bloemen, Ruth Jacott, Edsilia Rombley, Lois Lane, Willeke Alberti, Anita Meijer, Jocelyn Brown en Total Touch met Trijntje Oosterhuis traden er op. Mieke was een van de oprichters Gay Business Amsterdam (GBA), die van 1996 t/m 2005 de Amsterdam Pride organiseerde. Ze was organisator van de straatfeesten speciaal voor vrouwen. In 1999 kreeg ze een koninklijke onderscheiding voor haar inzet voor de emancipatie van lesbische vrouwen.

Vanny Reyes (45): Geboren in Aruba, sinds 2001 woont hij In Nederland. Naast zijn baan bij het GVB is hij als vrijwilliger werkzaam bij het COC Amsterdam als Coördinator Ontmoeting & Empo- werment. Toen hij in Nederland kwam wonen viel het hem op dat er weinig georganiseerd werd voor biculturele LHBTI’s. Hij heeft zich op allerlei manieren ingezet voor de gemeenschap. Denk aan het begeleiden van Arubaanse studenten, of aan empowerment van jongvolwassenen. “Mijn focus gaat vooral naar biculturele activiteiten met een empowerment karakter. In mijn jonge jaren kende ik geen lotgenoten. Ik ben trots dat ik het verschil heb kunnen maken met het Wereldcafé, Trans United Amsterdam, Cocktail Amsterdam en Cocktail Events voor de Amsterdamse bi-culturele LHBTI’s.”

Jip van Leeuwen (75): Kreeg een koninklijke onderscheiding in 2011 voor zijn inzet voor de gemeenschap en zet zich sinds zijn 49ste – hij kwam laat uit de kast – in voor een veilig sportklimaat voor de LHBTI-gemeenschap binnen de reguliere sportverenigingen en sport organisaties. Het is ooit voor hem begonnen met de Gay Games in 1998. “Daaruit zijn vele gaysport-verenigingen uit voortgekomen.” In 2008 richtte hij met Karin Blankenstein de John Blankenstein Foundation op. Deze houdt zich intensief bezig met het bespreekbaar maken en creëren van een veilig sport klimaat binnen de sporten voetbal en hockey. “Mijn motivatie om ambassadeur te willen zijn is dat ik in mijn hele sportcarrière als homoseksueel verstopt ben geweest. Op mijn 49ste ben ik pas ‘uit de kast gekomen’. Pride Amsterdam heeft de zichtbaarheid van de community een enorme push gegeven. Vanaf het begin hebben gaysport-verenigingen meegevaren.”

Jackson (40): Hij was een van de eerste transgenders die het geslacht in zijn paspoort heeft gewijzigd toen dat in 2014 mogelijk werd gemaakt. Het was voor hem een verademing dat hij vanaf dat moment echt kon zijn wie hij is. “Op mijn vijfendertigste kwam de bevestiging dat wat ik op tienjarige leeftijd al van binnen voelde ‘een naam’ had. In de afgelopen jaren heb ik aan veel mooie projecten mogen meewerken voor de community. Ik vind het belangrijk dat transmannen ook een gezicht krijgen. Het is een eer om dit jaar één van de ambassadeurs van Pride Amsterdam te mogen zijn.”

Serdar Manavoglu (40): Initiatiefnemer van Pink Istanbul en organisator van de Turkse boot in 2012. Pink Istanbul bestaat dit tien jaar. Belangrijkste doel hiervan is om een “plek en gezicht te geven aan mensen die zich Nederlander en Turk voelen, en als LHBTI zichzelf willen zijn”. “En daarin niet tussen hoeven te kiezen, omdat anderen dat zo willen. Individuele vrijheid, ook binnen groepen.”

Francis van Broekhuizen (42): Eén van de meest veelzijdige sopranen van Nederland die haar zangtalent combineert met een unieke en ontwapende podiumpersoonlijkheid. Haar heldinnen zijn Maria Callas en Barbara Streisand. “Ik ben trots om ambassadrice te zijn en kijk uit naar alle momenten tijdens de Pride dat ik in mijn ‘diva jurken’ mijn opwachting mag maken.” Landelijke bekendheid kreeg ze door haar televisie optredens met René Froger.

Jennifer Hopelezz (55) is de drag queen-moeder van het House of Hopelezz. Ze is veelzijdig actief in de Pride-community. Oprichter van de Drag Olympics, die dit jaar voor de 15e keer worden gehouden. Mede-eigenaar van gay-sauna Nieuwezijds en de Amsterdamse fetishclub ChUrch. Bestuurslid van Stichting GALA (Gay and Lesbian Amsterdam) dat de zichtbaarheid van Amster- damse LGBTQI bevordert. Initiator van de Amsterdamse queer infokiosk, Pink Point, op het Homomonument. Daarnaast lanceerde ze de strijd van de Drag Houses, waar drag-families vechten voor de titel van leidend Drag House en richtte ze in 2017 het StreetHeart-festival op in de Kerkstraat, waarbij het beste in de queer-cultuur wordt getoond.

vrijetijdamsterdam.nl