Buitenland special: Antwerp Pride 2019
Timothy Junes

Bij onze zuiderburen vond vorige week de Antwerp Pride plaats. Vrije Tijd Amsterdam sprak met Timothy Junes, de hoofdredacteur van Be Out. We hadden het over Be Out én de Antwerp Pride.

Kunt u iets vertellen over uw website?

Be Out is een blog met nieuws over holebi’s en transgenders en hun leefwereld. Je vindt hier met andere woorden nieuws over holebi’s en transgenders, met holebi’s en transgenders en over seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Maar evengoed zaken uit hun omgeving zoals cultuur. Net zoals een regionaal medium een regionale invalshoek zoekt, zoekt Be Out een roze invalshoek.

Hoe is de Antwerp Pride verlopen?

Prima. 90.000, 110.000 of 150.000 mensen namen deel of kwamen kijken. Het hangt af hoe je telt. Maar de opkomst was dus hoog. Er waren geen incidenten. Al waren die enigszins wel verwacht. De deelname van politieke partijen, de politie en (grote) bedrijven is niet on controversieel. Maar protest tijdens de parade bleef uit.

Het weer zat mee: amper regen, niet overdreven warm. De sfeer was goed.

Buitenland special: Antwerp Pride 2019
Antwerp Pride 2019.

Wat vindt u van de nieuwe regenboog vlag?

De nieuwe, verruimde regenboogvlag moet inclusie uitstralen maar er zijn heel wat afwijzende reacties gekomen. Of de vernieuwde vlag slaagt in die inclusie, is dan nog maar de vraag.

De zes kleuren van de ingeburgerde versie staan niet voor een doelgroep binnen de community en heeft daarom een inclusieve boodschap. De nieuwe versie, met lichtblauw, wit en roze voor trans* mensen en bruin en zwart voor people of color (is hier al een leuke en goede Nederlandstalige vertaling voor gevonden?), doet dat net wel en opent de discussie of je dan ook andere doelgroepen van een kleur moet voorzien.

Ik ben niet tegen de vernieuwde vlag en ik merk ook dat veel trans* en POC daar blij mee zijn en zich betrokken voelen.

Maar ik ben beducht voor het dwingend karakter dat er uit zal voortkomen. Nu wordt nog gezegd dat de zeskleurenversie blijft bestaan. Hoe lang zal het duren vooraleer het verwijt komt dat wie de elfkleurenversie niet gebruikt, eigenlijk transfoob en racistisch bezig is?

Ook worden in de discussies die ik over de nieuwe vlag las, tegenstanders te snel weggezet als conservatief en ’tegen elke verandering’. Dat is de soms goede, soms minder goede argumentaties van te veel mensen miskennen of wegwuiven.

Buitenland special: Antwerp Pride 2019
Antwerp Pride 2019.

Wat heeft u gedaan tijdens Antwerp Pride?

Te weinig. Be Out is een hobby en ik had werkverplichtingen. Ik heb dus enkel zaterdag naar de parade en kort na het Love United Festival – het feest na de optocht – kunnen gaan. Dat is jammer want Antwerp Pride is samen met het Antwerp Queer Arts Festival een week kunst, cultuur, activisme en feest. En vooral een gelegenheid om mensen terug te zien en nieuwe mensen te leren kennen.

Hoe gaat het met LHBTI+ uitgaansleven in Antwerpen?

Goed en slecht. Antwerpen ontsnapt niet aan de internationale trend, waarbij de nadruk verlegd wordt van vaste horeca met dagelijkse of wekelijkse party’s, naar onregelmatige festivals en party’s. Met andere woorden, er zijn wel wat LHBTI+-zaken die komen en gegaan zijn de voorbije jaren.

Anderzijds zijn er enkele evergreens zoals Hessenhuis, Red & Blue (nu CargoClub maar de merknaam Red & Blue bestaat nog), Café DeLux en Den Draak, de bar aan Het Roze Huis. Er zijn nog wel zaken met een trouw publiek. Maar 2019 is niet meer 2004.

Bovendien heeft Antwerpen een heel erg levendige kink- en fetisjscene met onder anderen The Boots, The Kinky’s en cuisingplek Club Random.

Voor vrouwen die ook van vrouwen houden, lesbiennes en bi-vrouwen dus, is er eigenlijk geen specifieke bar. Dat is zeker een gemis. Sjalot en Schanul is wel een lesbian run restaurant.

Maar met initiatieven als Antwerp Pride, Antwerp Queer Arts Festival, Darklands voor de leer- en fetisjscene, T-day en L-day zijn er dus wel wat evenementen voor LHBT+.

Buitenland special: Antwerp Pride 2019
Antwerp Pride 2019.

De drie leukste plekken op het gebied van uitgaan in Antwerpen zijn?

Dat hangt af van wat je leuk vindt natuurlijk. Als tip geef ik mee: ga iets drinken in Den Draak (Draakplaats 1), ga iets eten in de buurt en keer terug voor een ongedwongen feestje. Check de partykalender van CargoClub (Lange Schipperskapelstraat). Hou je van dragqueensfeer, ga dan naar Que Pasa (Lange Koepoortstraat 1)

Nog iets toe te voegen?

Kom je van buiten ’t Stad voor een weekendje Antwerpen, kies dan voor een centrale plaats om te overnachten. Antwerpen is een werelddorp en je kan heel veel te voet doen.

Interview door:

Buitenland special: Antwerp Pride 2019

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Onlangs schreven we een leuk blog over Pride Amsterdam 2019.