Koningsdag 2020 in Amsterdam (en Koningsnacht)
Bootjes op de Amstel. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Maandag 27 april 2020 is het tijd voor Koningsdag 2020 in Amsterdam. Een dag voor Koningsdag 2020 viert Amsterdam Koningsnacht 2020. In verband met de huidige coronacrisis vindt er een aangepast programma plaats. Via dit blog lees je welke leuke dingen er (meestal online) in de stad te doen zijn tijdens Koningsnacht en Koningsdag 2020.

Koningsnacht

“Bittere tijden zijn het! Maar gelukkig hebben we Facebook! Zet De Oranjebitter maar klaar, gooi de bitterballen in het vet. Deze pre-koningsdag Royal Borrel wil je niet missen!
We hebben Koning Willem uit het sprookjesbos getrokken en Max komt ook! Stel je vragen, speel de koningshuis quiz, geniet van optredens en kijk mee naar de avonturen van deze Royals”, is te lezen in het door drag queen Miss Patty Pam-Pam georganiseerde Facebook-evenement. Miss Patty Pam-pam zal geassisteerd worden door de enige echte Sjoerd Knops. Op voorhand kunnen we zeggen dat dit hilarisch gaat worden.

Dance Television

Vanaf zondag 26 april, 21.00 uur, staat DanceTelevision in het teken van de Kingsnight en de Kingsday Marathon 2020 van het #stayhomefestival, dat in samenwerking met TechnoV en Marktkantine wordt gepresenteerd. Vanaf zondag 21.00 uur is een livestream van onder anderen Oliver Weiter te verwachten en uitzendingen van de set van Joris Voorn & Colyn. Daarnaast maken artiesten hun opwachting in de Biesbosch, de Hoek van Holland Beachclub en het TNW’s Sky Terras in Amsterdam.

Koningsdag

“Alle jonge talentjes opgelet! Helaas mogen we met deze Koningsdag niet naar buiten en kan de kindervrijmarkt op de werf daardoor niet door gaan. Maar wees niet getreurd, want wij nodigen jullie uit om je leukste kunstjes op te nemen en met ons te delen! Kan jij goed jongleren? Zing je graag de mooiste liedjes? Ben jij een échte balletdanser? Of kan jij een ander kunstje? We willen het allemaal zien! De leukste inzendingen maken kans op mooie prijzen”, is te lezen op de website van de NDSM.

SUPERSIZED KINGSDAY HUISKAMER FESTIVAL

B2S organiseert op maandag 27 april een gratis 9 uur durende livestream in het teken van Koningsdag. Daarmee is het evenement het grootste huiskamer evenement van Nederland. De Nationale feestdag ter ere van onze Koning mag natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Met dit initiatief brengt B2S het feestje op unieke wijze naar de huiskamer van de duizenden fans. Niemand minder dan DJ’s B-Front, DJ Jantje, E-Force, Panic, Partyraiser, The Pitcher, Zany en Spitnoise zorgen voor de muzikale invulling. Bezoekers kunnen in hun oranje party-outfit live inhaken op de online feestelijkheden.

Vondelpark.live

Het Vondelpark, wereldberoemd onder Amsterdammers en toeristen. Maar ook een keer per jaar dé kweekvijver voor jong talent om hun muziekkunsten te laten zien. Voor vele Amsterdammers een vaste waarde tijdens Koningsdag. Dit jaar moeten we het helaas zonder de kakofonie van blokfluiten, gitaren en gouden keeltjes stellen. In het fysieke Vondelpark tenminste. Want het digitale vondelpark.live zorgt ervoor dat je zelfs dit jaar niks hoeft te missen van het muzikale aanbod van Koningsdag performers.

Kinderen hebben vaak maanden geoefend om tijdens Koningsdag in het Vondelpark hun kunsten te vertonen. Daarmee verdienen ze een lekker zakcentje. Maar dit jaar is het vondelpark gesloten tot groot verdriet van de kinderen.

Isabelle (10): “Ik heb de afgelopen maanden heel hard geoefend op allemaal nummers die ik leuk vind. Vooral van Kris Kross Amsterdam. Ik ben aan het sparen voor een Nintendo Switch”, vervolgt het meisje dat gitaar speelt. “Ik baal er echt van dat ik nu door Corona niet kan spelen op Koningsdag”.

Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem:

Via de url: www.vondelpark.live kun je tussen 10:00-15:00 verschillende talentjes in de dop op zien treden. Live. En als je het mooi vindt, kun je een kleinigheid voor ze achterlaten.

FB- event: https://www.facebook.com/events/2705204886374049/

Gezelligheid en livemuziek

Juist in deze tijd heeft Nederland behoefte aan gezelligheid en livemuziek, zo ook tijdens Koningsdag. En nu men het feest niet kan opzoeken, komen de artiesten gewoon naar de mensen thuis! Dat is de gedachte achter het nieuwe initiatief NLmuziek, dat op 27 april wordt gelanceerd.

Door alle corona maatregelen zal Koningsdag niet hetzelfde zijn als andere jaren, maar het is de enige manier om samen het virus onder controle te krijgen. Daarom zendt NLmuziek op 27 april tussen 16.00 en 19.00 uur een non-stop en gratis muziekprogramma uit, zodat iedereen thuis alsnog van deze bijzondere dag kan genieten. Als iedereen meekijkt en -luistert, liefst met de ramen open, vieren we het alsnog samen!

Een geweldige selectie van Nederlandse artiesten werkt belangeloos mee om Nederland een hart onder de riem te steken. Het programma is een afwisseling van live-optredens, backstage beelden en interviews. Artiesten die onder anderen voorbijkomen zijn René Froger, Paul de Leeuw, Gerard Joling, Tino Martin, Snollebollekes, Anita Meyer, Jeroen van der Boom, Ruth Jacott, Kenny B, John West, Dries Roelvink, Lange Frans, Tim Douwsma, Henk Poort, Frans Duijts, René Schuurmans, Edsilia Rombley en Danny Froger. Fantastisch dat ook Joël Borelli zijn eerste optreden geeft na hersteld te zijn van corona!

De registratie van de optredens vindt plaats in een opnamestudio waar uiteraard volgens de ‘corona richtlijnen’ wordt gewerkt.

De uitzending is te volgen via de website van NLmuziek.

Let op i.v.m. de huidige Corona ontwikkelingen gaan de onderstaande evenementen in dit blog NIET door!

Koningsnacht 26 april 2020

Dance events

Oranjegevoel Festival

In de Westerunie vindt op Koningsnacht het Oranjegevoelfestival plaats!

Koningsnacht Oranje Feest Driemond

Vanaf 23 tot en met 28 april staat Driemond weer in het teken van het Oranjefeest.

Bredewegfestival

Het Bredewegfestival is een feest in de Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost. Het feest begint op de avond voor Koningsdag met Opera Op Straat. Check bij de Koningsdagactiviteiten wat er op Koningsdag zal plaatsvinden.

Homomonument

Bij het homomonument wordt traditiegetrouw weer een leuk feest georganiseerd.

Waterkant
Onder het motto ‘WE’RE BACK BY POPULAR DEMAND’ is het tijdens Koningsdag weer feest bij Waterkant. “Je weet hoe hard we vorig jaar gingen.. Dit jaar doen we het lekker opnieuw! Warm je stembanden op en kom shinen op Koningsnacht tijdens onze Tropische Karaokeavond. Wordt het ‘No Scrubs’ van TLC of ‘Turn me on’ van Kevin Lyttle? Je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen dus trommel je girlband of boygroup op. Get ready en wordt koning of koningin van de avond”, aldus de organisatie.

 

Koningsdag 27 april 2020

Dance events

Club Akhnaton

In Club Akhnaton vindt KING CUBA plaats. Het schijnt vorig jaar erg gezellig geweest te zijn geweest en dit jaar gaan ze het dunnetjes over doen.

RAI Amsterdam

Kingsland Festival bij de RAI Amsterdam herbergt een groot aantal toonaangevende artiesten. Onlangs publiceerden we er een artikel over: Afrojack, Fisher, Joris Voorn, Snelle en internationale superster Wizkid op Kingsland Festival 2020

FB event: https://www.facebook.com/KingslandFestival

Olympisch Stadion

Jawel, jawel, Oranjebloesem doet haar intrede in ons prachtige Olympisch Stadion in Amsterdam. In de line-up staan op het moment van schrijven de namen van de volgende artiesten: Joris Voorn, Reinier Zonneveld – live, De Sluwe Vos en Tsepo x Some Chemistry. We publiceerden onlangs een artikel over het Oranjebloesem Festival.

Westerunie

Cartel Kingsday 2020 doet op Koningsdag traditiegetrouw haar intrede in de Westerunie. Het feest start om 12:00 uur ’s middags en gaat door tot de volgende dag 18:00 uur. In de line-up sieren de namen van de volgende dj’s: Jackmaster, Ben Sims, Folamour, Freddy K, Detroit Swindle, Jamie Sandrien, Carlos Valdes, William Djoko, Mézigue, Titia, JP Enfant, Philou Louzolo, Job Sifre, Pablo Discobar Soundsystem, Marsman, Mino Abadier, Kennedy en Tenzers.

Kroegen / cafe’s

Bar Wisse

Op Koningsdag 2020 is het feest bij Bar Wisse! Er is onder andere een live optreden van zanger Danny Lukassen.

DE DAG VAN DE KONING bij Mossel & Gin.

Voor het vierde jaar op rij reizen we vol moed en frisse energie af naar de meest gezellige, intieme en tropische tuin van Amsterdam in het Westerpark. Na drie prachtige jaren op rij met jullie Westerpark af te breken en telkens weer de grens te verleggen is het tijd voor iets extra’s. Dit jaar pakken we net wat groter uit en voegen we een tweede stage toe aan de voorzijde van Mossel & Gin. Verwacht de sferen die je van ons gewend bent maar dan nog met een extra sausje om de boel nog net even wat lekkerder te maken. En waar er aan energie geen gebrek is en we niet genoeg krijgen van alleen De Dag vliegen we dit jaar door naar de Paradiso om De Nacht ook onvergetelijk te maken.

MAGIC RIMBOE bij Waterkant

Bij Waterkant organiseren ze voor de derde keer op rij de royal collabo van Magic System Amsterdam, Rimboe Riddim en Waterkant Amsterdam voor een Majestieuze Koningsdag Fissa. Van Afrobeats en Dancehall tot Reggaeton en Hiphop. Daarnaast nodigen ze natuurlijk weer wat live-artiesten uit om het koningsfeestje compleet te maken.

“Rimboe Riddim en Magic System Amsterdam gaan van 12:00 tot 20:00 de kade doen trillen en Waterkant Amsterdam zorgt voor de drinks en heerlijke food om deze dag op en top Royal te maken”, is te lezen op de Facebook-event pagina.

Vrijmarkten

Westerpark

In het Amsterdamse Westerpark vindt Troonopvolgers plaats. Er is onder andere vrijmarkt, veilingshow, muziek, theater en een upcycle workshop.

Kindervrijmarkt

Op het Eikenplein wordt op Koningsdag een koningsdagmarkt voor kinderen georganiseerd. De markt start om 09:00 uur ’s ochtends en duurt tot 13:00 uur in de middag.

Koningsdag Erasmuspark

Het Erasmuspark staat komende Koningsdag weer in het teken van Koningsdagvieringen. We schreven er in 2019 een artikel over. Wellicht nog leuk om terug te lezen.

Joris Ivensplein in IJburg

Het Joris Ivensplein in IJburg doet weer volop mee aan Koningsdag 2020!

NDSM Vrijhaven

Op die prachtige NDSM Vrijhaven vinden vanaf 09:00 uur ’s ochtends tot en met 20:00 uur ’s avonds weer allerlei leuke dingen plaats!

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd -> Koningsdag 2019 in Amsterdam (en Koningsnacht)

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam