Wat is er nog te doen tijdens Amsterdam Light Festival 2018?
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Wat is er nog te doen tijdens Amsterdam Light Festival 2018?

Op donderdag 29 november ging de zevende editie van Amsterdam Light festival van start. Tot en met 20 januari kunnen bezoekers lichtkunstwerken van kunstenaars van over de hele wereld bewonderen in de historische binnenstad van Amsterdam. Maar, het Amsterdam Light Festival zou het Amsterdam Light Festival niet zijn als er niet meer bijzondere en leuke activiteiten te bezoeken zijn rondom Amsterdam Light Festival 2018!

De redactie van Vrije Tijd Amsterdam ging, met als opdracht ‘welke leuke dingen zijn er nog te doen tijdens Amsterdam Light Festival 2018’ op onderzoek uit en stelde een leuk lijstje samen met tips.

De 5e Amsterdam Light Walk

In 2013 ontstond het idee om een avondwandeling door Amsterdam te organiseren. Na een bespreking werd op 27 december 2014, in overeenstemming met de gemeente Amsterdam en Amsterdam Light Festival, de eerste wandeling georganiseerd onder de naam ‘Amsterdam Light Walk’. Het betrof toen nog een clubwandeling; de eerste officiële editie vond plaats in 2015. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een evenement met 7.000 deelnemers.

Het evenement kent twee routes, één van 10 en één van 15 kilometer. Niet alleen Amsterdam is versierd, ook de deelnemers dossen zich ieder jaar uit in weelderige, zelfgemaakte lichtcreaties; deelnemers wanen zich in een lichtjesparadijs in hartje Amsterdam. Opgeven kan nog tot maandag 10 december!

Meer info, check: https://amsterdamlightfestival.com/nl/stories/de-5e-amsterdam-light-walk

Heerlijke akoestiek in de Portugese Synagoge

Liefhebbers van een leuk donderdagavond concert kunnen donderdag 20 december 2018 vanaf half acht in de Portugese Synagoge behoorlijk aan hun trekken komen. Elke maand zorgen aan het Mr. Visserplein 3 enkele honderden brandende kaarsen in combinatie met een prachtige akoestiek voor unieke concertavonden in de Portugese Synagoge. Het Domenica Strijktrio speelt een gevarieerd programma met muziek van joodse componisten.

Meer info, check: https://jck.nl/nl/event/kaarslichtconcert-domenica-strijktrio

Paradiso xtra light

Onder het motto ‘A wonderland of light & beats’ en in het kader van het Amsterdam Light Festival organiseren Paradiso, Veejays.com, Vision Impossible en Club Creative op zaterdag 15 december de speciale avond: PXL. Paradiso Xtra Light is een officiële partner van het Amsterdam Light Festival. Veejays.com is het grootste en meest vernieuwende VJ-collectief van Nederland en Vision Impossible is een creatief bedrijf dat visuals ontwerpt voor de grote events in ons land én buiten de landsgrenzen. Onlangs schreven we een artikel over dit speciale feest.

Meer info, check: https://vrijetijdamsterdam.nl/uitgaan/uitgaan-in-amsterdam/uitgaan-in-amsterdam-pxl-paradiso-xtra-light/

Workshop Nachtfotografie

Tijdens deze vier uur durende workshop ga je aan de slag met alle aspecten van avond- en nachtfotografie. Samen met fotograaf Jorrit Bolhuis bezoek je de meest bijzondere plekken van het festival.

Het gebruik van het diafragma, de belichting, de compositie, het spelen met sluitertijden en het gebruik van een statief, kennen na afloop van deze workshop voor jou geen geheimen meer. De workshop is zowel voor de beginnende als de gevorderde fotograaf en je dient je eigen camera mee te nemen.

Meer info, check: https://cultureleagenda.nl/programma/workshop-nachtfotografie

Rederij Lovers

Rederij LOVERS heeft het Amsterdam Light Festival op een bijzondere manier afgetrapt met de lancering van een exclusieve soundtrack. De LOVERS-soundtrack Festival of Light, geproduceerd door dj/producer Abstract en geschreven door Suzanne Klemann (Loïs Lane), was gisteravond live te horen op de eerste LOVERS-rondvaart van het Amsterdam Light Festival. De soundtrack is gedurende het lichtfestival op alle rondvaarten van de Amsterdamse rederij te horen en via de site van LOVERS te beluisteren.

Meer info, check: https://www.lovers.nl/nl/amsterdam-light-festival

Voorstelling: Pitch Dark

‘Pitch Dark’ is het Engelse begrip waarmee de absolute afwezigheid van licht wordt aangeduid. Dit fenomeen komt in de natuur niet vaak voor en daarom gebruikt men het begrip doorgaans voor een ‘tamelijk’ of ‘bijna’ donkere toestand. Maar hoe is het wanneer het werkelijk ‘volledig’ donker is? Hoe beïnvloedt volledige duisternis onze lichamelijke en psychische waarneming? Kunnen we volledige duisternis niet uitsluitend ervaren wanneer we ook licht hebben waargenomen?

Meer info, check: https://www.stedelijk.nl/nl/evenementen/pitch-dark

YALDA, “De langste nacht”

De allerlaatste keer Yalda is op 21 dec 2018 tijdens het Amsterdam Light Festival!

“Yalda, de langste nacht” is gebaseerd op een oude Perzische ceremonie op de langste winternacht. Het staat voor de winst van het licht op de duisternis door de wedergeboorte van de zon. Zo’n avond draait om poezië, verhalen vertellen en worden er granaatappel, watermeloen, noten en zoetigheden genuttigd. “In de theaterzaal van Podium Mozaïek waan je je in Perzische ambiance met sprookjesachtige verhalen, lyrische gedichten, poëtische films en dans. Dat alles wordt vergezeld en gedragen door de muziek van 12 muzikanten van ver en dichtbij. En natuurlijk geniet je van de traditionele Yalda lekkernijen”, aldus een woordvoerder van dit bijzondere event.

Meer info, check: https://www.podiummozaiek.nl/programma/details/232049/yalda,-

Triangular Grid in de Kalverpassage

Technologie en Kunst komen samen in TRIANGULAR GRID. Sigrid Calon heeft voor ‘TRIANGULAR GRID’ (2018) de grenzen en mogelijkheden van driehoekige LED-panelen onderzocht, die speciaal zijn ontworpen voor de Kalverpassage. De LED-lampen kunnen een eindeloos spectrum aan kleuren weergeven. Samen met Coen Klösters, productioneel partner in de werking van de panelen, heeft Calon gezocht naar alle RGB kleurmogelijkheden.

Calon ontwikkelde een complexe, bijna wiskundige formule waardoor er iedere minuut een ander grid ontstaat. Dit heeft geleid tot een kleurenpalet van 365 kleuren gebaseerd op de dagen van het jaar. Daarbinnen creëerde zij een palet van 52 wittonen, voor iedere week één. Elke week bestaat uit een palet van 7 kleuren inclusief 1 wit, waarbij er maximaal 4 kleuren te gelijk in het grid te zien zijn. Bovendien heeft iedere dag van de week een basisvorm en richting op het grid. Klösters, oprichter van Naivi, heeft een op maat gemaakte digitale ‘kwast’ in de vorm van een app ontwikkeld waarmee Calon haar werk direct kan vertalen naar de schermen.

Meer info, check: https://www.kalverpassage.nl/art-passage/

Design & Art Expo: Culture Cult

Tijdens de D&A expositie ‘Culture Cult’ presenteren wij de kijk en creaties van in Nederland gevestigde kunstenaars, die voor hun ontwerpen buiten de kaders van ons strak vormgegeven land zijn gegaan. Deze expositie wordt een onderdompeling van culturen waarin de verschillen ten opzichte van ons kikkerlandje in onze wereld van eenheid te ervaren, maar vooral de prachtige versmelting van culturen. Tijdens de nieuwe expositie ‘Culture Cult’ wil het D&A (Design&ARTemis) Platform laten ze zien welke invloed genetica of de ervaringen met andere culturen hebben in de vorming van kunst en design. In de Nederlandse kunst en design zien we onze cultuur onder andere terug in de avontuurlijkheid, vindingrijkheid en de knipogen naar de werkelijkheid. Mondriaan werd in zijn creaties bijvoorbeeld geïnspireerd op de belijningen in onze landschappen. Er zijn echter ook tal van designers die hun inspiratie niet alleen binnen onze landgrenzen hebben gevonden.

Meer info, check: https://www.artemisamsterdam.com/nl/design-art/expositie

Heeft u een leuke activiteit die in bovenstaand overzicht ontbreekt maar wel in het rijtje thuishoort? Wij horen het graag. Stuurt u dan een e-mail naar info@vrijetijdamsterdam.nl

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam