VCA: ‘Keuze uit meer dan 1000 leuke vrijwilligersklussen in de stad’

VCA: 'Keuze uit meer dan 1000 leuke vrijwilligersklussen in de stad'
Portretten van vrijwilligers bij Vrijwilligers Centrale Amsterdam.

“Wij willen dat iedereen zich kan inzetten voor de Amsterdamse samenleving. Dat doen we door te verbinden, de weg te wijzen en de waarde van vrijwilligerswerk zichtbaar te maken. We zijn er zowel voor mensen die op zoek zijn naar leuk en zinvol vrijwilligerswerk als voor maatschappelijke organisaties”, vertelt Linda Slagter namens de Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam.

Leuke vrijwilligersklussen

“Zo hebben we bijvoorbeeld een online database met daarin meer dan 1000 leuke vrijwilligersklussen in de stad. Er zijn zoveel toffe en verrassende dingen die je kunt doen! Soms heerst er een beetje een stoffig imago rondom vrijwilligerswerk, alsof het alleen koffie schenken of wandelen met bejaarden is, maar er is zóveel meer!

Ook in deze periode zijn er veel mogelijkheden, vanuit huis of op 1,5 meter afstand. Van online buddy tot je handen uit de mouwen steken in de stadsnatuur, van web redacteur tot chauffeur, van digitaal zingen met ouderen tot fotograferen, van helpen in een museum tot dieren verzorgen op een kinderboerderij. Voor een dagdeel per maand, een paar uur per week of een eenmalige klus. Net wat iemand zelf wil en zoekt.

En, uit diverse onderzoeken blijkt ook nog eens dat vrijwilligers gelukkiger zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Daarnaast zijn ze ook nog eens gezonder. Daar word je toch vrolijk van?”

Wie is de organisatie achter de ‘Vrijwilligers Centrale Amsterdam’?

“We zijn een team van 17 professionals en zo’n 20 vrijwilligers. Variërend van bemiddelaars (zij gaan één op één in gesprek met iemand die vrijwilligerswerk zoekt om samen te kijken: waar word je blij van? Wat zijn je wensen? En welke vrijwilligersklus past hier goed bij?) tot trainers/adviseurs (zij helpen maatschappelijke organisaties om succesvol te zijn met de inzet van vrijwilligers, door het geven van workshops en advies op maat). En van communicatieprofessionals (zij zetten o.a. filmpjes en creatieve campagnes op) tot aan het secretariaat. We zitten op meerdere plekken in de stad zodat we voor iedereen goed bereikbaar zijn.”

Diverse projecten

“Naast ons reguliere aanbod, zoals ik net noemde, hebben we ook diverse projecten. Zo organiseren we bijvoorbeeld tweemaal per jaar een Mix & Matchbijeenkomst. Hierin gaan bedrijven en maatschappelijke organisaties met een concrete hulpvraag met elkaar speeddaten. We voorzien zo in een behoefte van beiden: Bedrijven/ondernemers tonen graag hun betrokkenheid door inzet van expertise, materiaal of netwerk, en maatschappelijke organisaties zijn hier vaak heel erg mee geholpen. Er ontstaan vaak waardevolle verbindingen.”

Kunt u de vrijwilligers eens in het zonnetje zetten?

“Wist je dat er ontzettend veel vrijwilligers zijn? Alleen al in Amsterdam zet 35% van de mensen zich in. Dat zijn bijna 250.000 mensen. Hun inzet is onbetaalbaar. Zij zijn zo belangrijk voor onze stad; zij máken Amsterdam. ”

Online oriëntatiebijeenkomsten

“Maandelijks organiseren we een oriëntatiebijeenkomst – in deze coronaperiode online. Speciaal voor mensen die graag vrijwilligerswerk willen gaan doen, maar nog niet precies weten in welke richting of bij welke organisatie. Tijdens deze bijeenkomst vertellen we alles over de mogelijkheden in Amsterdam. Ook besteden we aandacht aan het starten met vrijwilligerswerk en het eerste contact met een vrijwilligersorganisatie: wat zijn handige dingen om te weten?”

Hoe worden organisaties beoordeeld die op zoek zijn naar vrijwilligers?

“Alle maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk die vrijwilligers nodig hebben uit regio Amsterdam helpen wij verder.”

Hoe weten mensen wat voor vrijwilligerswerk bij hun past?

“Wij hebben een leuke korte test op onze website staan. Binnen één minuut weet je wat voor soort vrijwilliger jij bent en welk vrijwilligerswerk bij jou past. Daarnaast kan een gesprek met één van onze bemiddelaars ook heel verhelderend werken!”

Vrijwilligers Centrale Amsterdam ten tijde van Corona

“Sinds het begin van de lockdown stond onze telefoon roodgloeiend. Uit alle hoeken van de stad melden zich nieuwe vrijwilligers die júist toen iets goeds wilden doen. We hebben veel mooie matches kunnen maken. Zoveel inzet, zoveel bereidheid om elkaar te helpen, zoveel hartverwarmende vrijwilligersenergie. De lieve stad laat zich in deze gekke tijd van haar beste kant zien! ”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Ben je nieuwsgierig naar alle mogelijkheden? We helpen je graag verder! Alles staat op onze website en je kunt ons volgen via Facebook of Insta”, laat Linda Slagter ten slotte namens de Vrijwilligers Centrale Amsterdam weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl