STREETHEART FESTIVAL: VOORAL EEN LEUK FEEST, MAAR MÉT SERIEUZE BOODSCHAP
Jennifer Hopelezz kijkt uit naar Streetheart Festival 2018.

STREETHEART FESTIVAL: VOORAL EEN LEUK FEEST, MAAR MÉT SERIEUZE BOODSCHAP

“Het idee is dat buiten Pride geen zichtbare LHBTI evenementen in de stad zijn. Eén keer per jaar en daarna niet meer. Althans, wel binnen de clubs, maar niet buiten op straat. Dus het idee, zoals we het vorig jaar hebben bedacht, is vooral om meer zichtbaar te zijn, ook buiten Pride Amsterdam om”, vertelt de Amsterdamse dragqueen Jennifer Hopelezz over het ‘Streetheart Festival’ dat op zaterdag 8 september, voor de tweede maal zal plaatsvinden in de Kerkstraat in Amsterdam.

Jennifer Hopelezz, als één van de initiatiefnemers van het festival, nauw betrokken bij de organisatie: “We willen ons vooral daar in het centrum van de stad laten zien. Er komen veel toeristen en bewoners uit de stad. We dachten, ja, dat is nou een hele mooie plek om het festival te houden.”

STREETHEART FESTIVAL: VOORAL EEN LEUK FEEST, MAAR MÉT SERIEUZE BOODSCHAP
Bezoekers werden leuk welkom geheten tijdens Streetheart Festival 2017. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Het hek lijkt op het Leidseplein nog volledig van de dam

Daarnaast is het vooral even verderop, op het enige echte Amsterdamse Leidseplein nog heel ver te zoeken met de LHBTI acceptatie. Sterker nog, het hek lijkt daar zelfs volledig van de dam. Hopelezz: ”Ik vind het persoonlijk heel slecht gaan op het Leidseplein en dan spreek ik uit eigen ervaring. Als je als drag ’s nachts op het Leidseplein komt ben je je leven niet zeker. Het is gewoon heel gevaarlijk. Loop ik daar ‘normaal’ gekleed dan is er niets aan de hand. Daar baal ik echt ontzettend van.

We zitten notabene in het centrum van de meest liberale stad van de wereld. Het is gewoon hartstikke onveilig daar als je bijvoorbeeld zichtbaar verkleed bent, of je loopt in bijvoorbeeld leder fetish wear. Helemaal in je eentje moet je dat niet doen. En die mensen zijn nou juist de paradijsvogeltjes van onze mooie stad. En trouwens, al waren ze dat niet, je moet gewoon jezelf kunnen zijn. Helemaal in een wereldstad als Amsterdam.”

Op het Leidseplein word ik vaak uitgescholden maar ook vaak bedreigd

Jennifer vervolgt: “Ik moet bijvoorbeeld vaak naar de Paradiso. Daar ga ik dan lopend heen. Dan word ik op het Leidseplein vaak uitgescholden maar ook vaak bedreigd. En waarom eigenlijk? Ik doe niemand kwaad ik loop daar alleen.”

Ondanks de serieuze achterliggende gedachte van het ‘Streathart Festival’, wordt het natuurlijk één groot en zeer divers straatfeest. “We hebben deejays uit onze Club Church, die draaien van 13:00 uur ’s middags tot en met 21:00 uur ’s avonds. Er is een super leuke gender-verkiezing, dus geen miss of mister. Er zijn optredens door de mensen van de ‘House of Hopelezz’ en niet te vergeten er is koud bier. Het is een feest waar iedereen welkom is dus ook gezinnen, ook kleine kinderen, op initiatief en als gebaar van de homogemeenschap in Amsterdam”, aldus ‘Jenny’ enthousiast vooruitkijkend naar het straatfeest in de Kerkstraat.

Hopelijk wordt het straatfeest massaal bezocht

“We hopen dat het straatfeest dit jaar massaal wordt bezocht. En niet alleen door de LHBTI community, maar door alle Amsterdammers. Laten zien dat we met zijn allen één stad zijn en prima met elkaar door één deur kunnen. En, dat we ons in onze eigen stad, niet laat afstoten door een kleine groep homofoob personen die in deze stad rondlopen.

In 2017 werd het na vijf uur pas echt drukker. De gemeente verzocht ons vorig jaar om niet te veel promotie te maken omdat ze bang waren dat het anders te druk zou worden. Dit jaar mogen we gelukkig volop promotie maken en dat gaan we dan ook doen.

Mensen zullen geen spijt krijgen want we zorgen in de straat voor mooie entertainment en de sfeer zal opperbest zijn. En nogmaals het feest is een LHBTI feest maar iedereen, dus ook gezinnen, zijn tijdens ‘Streetheart’ van harte welkom.

STREETHEART FESTIVAL: VOORAL EEN LEUK FEEST, MAAR MÉT SERIEUZE BOODSCHAP
Streetheart Festival 2017. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Jennifer is op nog veel meerdere manieren bezig voor de stad

Naast het straatfeest is Jennifer op nog veel meerdere manieren bezig voor de medemens in de stad. Na het taxi incident dat inmiddels bekend is in heel Nederland voert Hopelezz gesprekken met taxi organisaties en bedrijven in de stad ter verbetering van de LHBTI acceptatie.

Want, laat Jennifer ten slotte nog maar eens weten. “Er moet nog een hoop gebeuren. Het is natuurlijk te triest voor woorden dat je in een stad als Amsterdam niet jezelf kunt zijn. Dat het onveilig is en zelfs gevaarlijk om over je eigen Leidseplein te lopen. We moeten er met zijn allen voor blijven strijden om dat gedrag uit de stad te bannen.”

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Amsterdammer van de maand: Jip van Leeuwen 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam