Sta op tegen racisme: doe mee aan de demonstratie tegen racisme en extreemrechtse intimidatie
BLM demonstratie in Amsterdam Zuidoost, eerder dit jaar. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Op 6 december 2020 slaan meer dan 100 mensenrechten- en klimaatorganisaties de handen ineen om te protesteren tegen racisme en extreemrechtse terreur. Om 13.00 zal de demonstratie ‘Sta op tegen racisme!’ plaatsvinden op de Koekamp in Den Haag.

De directe aanleidingen tot dit protest zijn de ernstige intimidatie vanuit extreemrechts rondom de KOZP-demonstraties de afgelopen weken, de manier waarop racisten uit diezelfde hoek het pand van The Black Archives bekladden en de islamofobe aanval op Kauthar Bouchallikht. Zij kreeg na haar kandidaatstelling voor GroenLinks te maken met een haatcampagne vanuit extreemrechts.

Tegelijkertijd willen de organisaties met deze demonstratie laten zien dat zij de strijd tegen racisme en extreemrechts gezamenlijk voeren. Zij zeggen klaar te zijn met de verdeeldheid die door de media en politiek wordt gezaaid.

Al jarenlang zijn protesten tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet doelwit van extreemrechtse terreur en racistische intimidatie. Vreedzaam demonstreren wordt KOZP onmogelijk gemaakt.

Mensen van kleur die zich verkiesbaar stellen, zoals Kauthar Bouchallikht, zijn slachtoffer van racistische en islamofobe aanvallen. Daarnaast raakt institutioneel racisme mensen van kleur nog steeds dagelijks op school, op het werk, online en op straat. Mensen die zich uitspreken tegen racisme krijgen te maken met intimidatie vanuit extreemrechts.

Gevestigde media, politici en autoriteiten normaliseren discriminatie en ontkennen institutioneel racisme. Ondanks dat de nazisympathieën bij Baudet en Forum voor Democratie al jaren duidelijk waren, kregen zij een kritiekloos podium. Ook de moslimhaat van Wilders’ PVV is mainstream geworden.

Andere politieke partijen faciliteren de radicalisering van racistische ideologieën met hun stilte of werken hier zelfs actief aan mee. Ook de fossiele industrie houdt, gesteund door overheden en media, een destructief winstmodel in stand. Hiervoor betalen inheemse volkeren en het globale zuiden nu als eerste de prijs, met klimaatvluchtelingen als gevolg.

In plaats van deze en andere vluchtelingen een helpende hand toe te steken, worden zij ontmenselijkt, weggestopt in onleefbare vluchtelingenkampen of worden door onze grenswacht in hun gammele boten terug de zee op geduwd.

De organisaties geven aan zich niet langer tegen elkaar uit te laten spelen; het is tijd om solidair te zijn. Alleen op die manier zeggen zij racisme en extreemrechtse intimidatie te kunnen tegenhouden en een rechtvaardige wereld dichterbij te brengen.

De demonstratie ‘Sta op tegen racisme!’ zal plaatsvinden op 6 december 2020 om 13.00, op de Koekamp in Den Haag. Actuele informatie is te vinden op https://www.facebook.com/events/248876149913437

Persbericht: ‘Sta op tegen racisme!’