“Samen gaan we eenzaamheid onder jongeren uit de taboesfeer halen”

“‘You ontmoeten’ is een platform voor jongeren die behoefte hebben aan vriendschap. Er zitten heel veel jongeren alleen thuis en het doel van ‘You ontmoeten’ is dat deze jongeren bij het platform met elkaar in contact komen. Dit doen we door middel van een beveiligde chat omgeving, wandelingen en leuke activiteiten”, aldus Siona Oosterkamp van het nieuwe Amsterdamse jongerenplatform www.you-ontmoeten.nl.

Dit online én offline platform voor eenzame jongeren is, met succes, opgericht door Siona Oosterkamp in de regio Alkmaar. Sinds september zijn ze actief aan de slag om dit initiatief ook in Amsterdam op te zetten. Vrije Tijd Amsterdam sprak met oprichter Siona Oosterkamp en vrijwilliger Aziëlle Hogenhout.

Wat is jullie rol precies bij You-ontmoeten?

Siona: “ik ben de oprichter van ‘You ontmoeten’. Ik organiseer activiteiten en zorg ervoor dat zoveel mogelijk jongeren bereikt worden. Ik begeleid de wekelijkse wandelingen en de maandelijkse uitjes.

Aziëlle begeleidt de wekelijkse wandelingen en de maandelijkse uitjes. Daarbij zorg ik er voor dat we zichtbaar zijn in Amsterdam en dat ‘You ontmoeten’ ook hier goed op de kaart wordt gezet”.

Jullie zijn al actief aan de slag in de regio Alkmaar. Wat is de achterliggende gedachte dat jullie dit initiatief nu ook in Amsterdam aan het opstarten zijn?

Aziëlle: “ik ben woonachtig in Amsterdam en zie dat er veel eenzaamheid onder de jongeren is. In mijn vorige werk, in runde mijn eigen schoonheids-, nagel- en zonnestudio, heb ik veel vervelende verhalen gehoord.

Toen ik mijn onderneming af ging ronden, besloot ik mij in te gaan zetten voor de jongeren die het minder makkelijk hebben in deze maatschappij. Ik kwam het initiatief van Siona tegen en besloot mij bij haar aan te melden zodat we samen meer kunnen bereiken”.

Hoe gaat het met www.you-ontmoeten.nl in Alkmaar?

“Dat gaat heel erg goed. Er komen elke maand nieuwe members bij en ook de maandelijkse activiteiten worden steeds beter bezocht. De gemeente van Heerhugowaard en het Horizon College hebben het platform ook al opgepakt en samen gaan we de eenzaamheid onder jongeren uit de taboesfeer halen”.

Kun je iets vertellen over het Amsterdamse uitje op 27 september?

“Wij gaan met een groep jongeren suppen bij Kanoschool Nederland. De eigenaar hiervan biedt dit gratis aan, wat wij natuurlijk geweldig vinden. Wij zoeken steeds leuke activiteiten die laagdrempelig zijn, activiteiten die je als jongeren niet alleen kan doen en liefst kosteloos.

Het doel is om de jongeren elke maand iets tofs op de agenda te geven en op een makkelijke manier met elkaar in contact te laten komen. Naast de maandelijkse uitjes begeleidt Aziëlle elk weekend in het Amstelpark wandelingen. Ook hierbij is het doel om op een makkelijke manier toch contact te maken met leeftijdsgenoten. De wandelingen zijn ook erg geliefd”.

Zijn er veel eenzame jongeren in Nederland?

“48% van de jongeren in Noord-Holland ervaart eenzaamheid. Dat is echt heel erg veel en ons doel is om die jongeren met elkaar in contact te brengen”.

Kun je factoren aanwijzen die ten grondslag liggen aan de eenzaamheid van jongeren?

“Er zijn heel veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat jongeren eenzaam thuis zitten. Het kan komen door pesten op school, of door je net iets anders te voelen dan de andere klasgenoten/collega’s waardoor je geen aansluiting vindt. Eenzaamheid kan ook ontstaan door bijvoorbeeld verhuizen waardoor je geen connectie hebt met de mensen om je heen.

Eenzaamheid is net zo pijnlijk al lichamelijke pijn dus het mag niet onderschat worden. Het kan enorme gevolgen hebben terwijl deze jongeren in de bloei van hun leven moeten staan. Wij gaan er samen voor zorgen dat we deze jongeren weer in hun kracht kunnen zetten”.

Nog iets toe te voegen?

“Sponsors voor de activiteiten zijn heel erg welkom! Als we de activiteiten gratis, of tegen lage prijs, kunnen aanbieden dan is de drempel om mee te doen nog lager en kunnen we meer jongeren mee laten doen.”

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Elite Model Look Nederland maakt finalisten 2019 bekend

1 REACTIE