Het verhaal achter manege Geuzeneiland

Het verhaal achter de in 1964 gestarte manege Geuzeneiland
Deel van de paarden en de manege op de achtergrond.

Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar lichtpuntjes in de stad. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Bryan Kinneging van Manege Geuzeneiland.

Kunt u ‘Manege Geuzeneiland’ eens introduceren?

Manege Geuzeneiland heeft een unieke ligging in Amsterdam Nieuw-West. Al sinds 1964 ligt de manege op een eiland aan de rand van het mooie Sloterpark. De manege is een stichting en heeft dan ook geen winstoogmerk. Omdat de manege voor een groot deel wordt gerund door vrijwilligers is het mogelijk de contributie voor de deelnemers laag te houden. Zo komt paardrijden binnen het bereik van iedereen!

Wat ligt de manege op een prachtige plek, hoe bent u daar terechtgekomen?

Ik heb sinds ik klein ben altijd al willen paardrijden, geen idee waarom, de passie voor paarden zat gewoon in mij! Mijn moeder leerde destijds een instructeur van de manege kennen. Zij vertelde enthousiaste, inspirerende verhalen over de manege, mijn moeder werd hier ook enthousiast van en heeft mij toen ingeschreven. Het mooie aan onze manege is dat wij het met zijn allen doen. De contributie is laag maar daar staat tegenover dat je ook klusjes moet doen als deelnemer. Dit maakt het alleen maar leuker, zo ben je niet alleen maar aan het rijden. Je leert bij ons allerlei dingen omtrent de verzorging, voeding, stalling etc. Het is bij ons dus niet alleen maar rijden.

Wilt u het team van Manege Geuzeneiland eens in het zonnetje zetten?

Er zijn in deze tijden zo veel mensen die ik in het zonnetje zou willen zetten! Ik wil sowieso al onze vrijwilligers bedanken voor hun inzet en hart voor onze stichting. In het speciaal wil ik toch echt wel het team instructeurs van de manege in het zonnetje zetten. Ik ben vlak voor de “corona crisis” interim voorzitter geworden van het bestuur. Het heeft mij enorm goed gedaan dat ons flexibele team instructeurs altijd klaar staan voor zowel paard als deelnemer. Dit vraagt soms echt wel heel veel tijd en energie van onze instructeurs maar zij doen dit graag. Dit bewonder ik echt enorm!

Instructeur Nicole met paard Zion tijdens een springles. Foto: © janpasschier.com

Is de manege geschikt voor jong en oud?

Zeker! Wij bieden paardrijden aan voor kinderen (vanaf 8 jaar,) tieners en volwassenen. We hebben zelfs deelnemers die vanaf hun 8ste bij ons rijden en dit 40 jaar later nog steeds doen!

Moet er door de Coronacrisis veel geïmproviseerd worden?

Helaas hebben wij een periode onze deuren moeten sluiten voor de deelnemers. Toen moest er inderdaad veel geïmproviseerd worden, dit komt natuurlijk doordat wij met dieren te maken hebben. Gelukkig hebben we een groep instructeurs die de verzorging en beweging van onze paarden op zich hebben genomen.

Het verhaal achter manege Geuzeneiland
Knuffelende Joey en Sally op vakantie

Er is vast veel werk te doen op de manege, zijn er veel vrijwilligers om te helpen?

Er is heel veel werk te doen op de manege, er is echt altijd wel iets om te doen. Maar gelukkig zijn er mega veel vrijwilligers, zo veel dat ik niet precies weet hoe veel. Sommige mensen vinden het leuk om af en toe te klussen, sommige zijn stalcrew, kantinemedewerker of hebben zich aangesloten in één van onze commissies.

Waar kunnen de mensen die ook graag willen helpen zich aanmelden?

Die kunnen zich aanmelden per mail, die mag gestuurd worden naar:
vrijwilligers@manege-geuzeneiland.nl

Zijn er ook nog andere dieren op de manege?

Zeker. Wij hebben een hele lieve poes, haar naam is Saartje. Sinds kort leven er ook twee vossen op ons eiland. We denken dat ze een gezin gaan stichting. Ze voelen zich al erg thuis en komen af en toe langs de bak rand zitten om te kijken naar onze paarden. Grappig om te zien dat onze paarden helemaal niet reageren op een vos.

Aan welke activiteiten kan er deelgenomen worden?

Poeh, we hebben zo veel activiteiten! We hebben: pinksterkamp, tienerkamp, de topruiters, bingo, wedstrijden, fotoshoot en ga zo nog maar even door. Mocht je al onze activiteiten willen weten dan kan je altijd kijken op: www.manege-geuzeneiland.nl.

Pinksterkamp 2019
Het verhaal achter manege Geuzeneiland
Tieners van de manege tijdens tienerkamp.

Zijn er wedstrijden voor kinderen en volwassenen?

Zeker, deze zijn wel vriendschappelijk. Wij doen geen officiële wedstrijden.
Worden er buiten het paardrijden om ook nog andere activiteiten georganiseerd?
Ja, wij doen ook privélessen, springlessen en cavalettielessen. Ook is er de mogelijkheid om met je instructeur te bespreken voor een keer voltigeles of longeerwerk.

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

Ben je benieuwd naar ons bijzonder mooi plekje? Dan ben je normaal gesproken ten alle tijden welkom om een kijkje te komen nemen. Helaas is dit in tijden van corona wat lastiger, zodra wij weer volledig open mogen zijn jullie welkom! Wel is het mogelijk om alvast een privéles te boeken. Dan kunnen wij op gepaste afstand een rondleiding geven en kunt u met goede begeleiding uw eerste keer paardrijden. De buitenbak van de manege is aan vervanging toe, helaas hebben we veel inkomsten misgelopen door de corona crisis. Om toch de bodem van de buitenbak te kunnen vervangen zijn we een crowdfunding gestart. Dit is noodzakelijk om buiten te kunnen blijven sporten. Mocht u ons willen steunen dan kunt u dat doen via de volgende link.

Interview door:


Rik Verkaik

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl