Het verhaal achter de Amsterdamse Modelbouwers Club

Het verhaal achter de Amsterdamse Modelbouwers Club

“De Amsterdamse Modelbouwers Club is in 1943 opgericht en telt momenteel 14 contributie betalende leden en 2 donateurs. We hebben een clubruimte in De Rijp, in hotel de Rijpereilanden, op de zolder van gebouw 2. Daar treffen de leden elkaar elke woensdag. De club is bekend geworden met haar vroegere H0-spoorbaan, waarop onder andere een stukje van het centrum van Amsterdam was uitgebeeld. Inmiddels is deze baan de afgelopen jaren twee keer afgebroken, toen de club noodgedwongen moest verhuizen”, aldus AMC secretaris Hans Konings. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de Amsterdamse Modelbouwers Club.

Wilt u de clubruimte waar de modelbouwers bijeenkomen toelichten?

Het is een grote langwerpige zolder waar nu druk wordt gewerkt om een nieuwe spoorbaan op te zetten. Blikvanger is opnieuw een stukje van de Amsterdamse binnenstad met het Centraal Station en omgeving. Daarnaast is er ruimte ingericht voor een Zwitserse baan en het oude Weesperpoortstation. Natuurlijk zijn er ook tafels om aan te bouwen, te testen of op het internet te scrollen. Er is ook een koffietafel en een keukentje.

Zijn er ook docenten die de modelbouwers begeleiden?

Nee, we zijn geheel zelf lerend, kijken veel naar de praktijk, leren van elkaar en uit modelbouwtijdschriften en het internet.

Is de ‘Amsterdamse Modelbouwers Club’ voor jong en oud?

Helaas merendeel wat oudere leden, maar via een upgrade van onze website en de introductie van meer computer ondersteunde besturing, ontstaat er wellicht wat meer interesse bij de jongere generatie.

De club bestaat ruim 75 jaar. Wat is het geheim?

Tsja, dat heb je als lid niet zo in de gaten; je bent gewoon in staat om met gelijkgestemden lekker met je hobby bezig te zijn. Je waardeert een zekere samenhorigheid, je leert van elkaar. Samen werken aan een baan die te groot is voor een zoldertje thuis en zo een droom realiseren.

Wat wordt er zoal gebouwd door de modelbouwers?

Motto van de hoofdbaan is:
“Amsterdam met een knipoog”: we bouwen herkenbaar, maar niet precies naar het grote voorbeeld. Het is een grote H0-baan van bijna 50 meter (schaal 1:87) met o.a. een stukje Amsterdam met de tram, de opstelsporen aan de Dijksgracht, een stukje van het oude Oostelijk Havengebied, het dorpje Sloten, en een mooie rivier met spoorbrug. Treinen rijden digitaal, trams analoog in tijdperk IV (met een ruime knipoog: tussen ’70 en ’90). Naast deze zogenaamde “hoofdbaan”, zijn er nog twee banen en enkele modules:
• Zwitserse baan “Helvetia” met H0m smalspoortreinen;
• het oude Weesperpoortstation voor de analoge stoomtreinen uit de jaren 30;
• en natuurlijk een testbaan voor dit alles.

In de grote stad wordt constant gebouwd. Zoals menig Amsterdammer weet te vertellen ligt er altijd wel ergens een bouwput open en in de weg. Zo ook op de AMC-clubbaan. Veel huizen in de binnenstad en Sloten zijn rijp voor renovatie. En er zijn nog wat witte vlekken waar creatieve bouwmeesters aan de slag kunnen.

De hele H0-baan is digitaal berijdbaar. We rijden handmatig met behulp van Roco-locmuizen. Gezien de grootte van de baan en de wens om de locs persoonlijk te bedienen, ligt er nog wel enige uitdaging in de beveiliging. Steeds meer locs en treinstellen krijgen een decoder ingebouwd. Voor het verder automatiseren gebruiken we Itrain software.

Welke activiteiten worden er door de Amsterdamse Modelbouwers Club georganiseerd?

Sinds de verhuizing naar De Rijp is er veel tijd besteed aan de wederopbouw van de baan. De clubavonden zijn echter niet alleen om te werken, maar ook om gezellig met elkaar te kletsen over de hobby en andere zaken. Af en toe wordt een dia- of filmavond gehouden. Een enkele keer wordt er een excursie naar een museumspoorlijn of een tentoonstelling georganiseerd. Ook zijn er jaarlijkse open dagen.

Is er ook een sociaal belang om lid te worden van de Club?

Het is gezellig en je kunt wat van elkaar leren.

Hebben de clubbijeenkomsten stil gelegen in verband van de Corona?

Ja, de regels gelden ook voor de club en voor de locatie (een hotel) waar we onderdak hebben.

Wat is het allerleukste dat de Amsterdamse Modelbouwers Club ooit heeft meegemaakt?

Dat de club nog bestaat mede door de ondersteuning en mogelijkheden die het hotel ons daarvoor biedt.

We worden ook regelmatig benaderd door TV of filmploegen, om een opname te kunnen doen met de treintjes al dan niet in de hoofdrol. En dan natuurlijk de open dagen met veel en enthousiast publiek.

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

Als mensen dit lezen en geïnteresseerd zijn, kunnen ze altijd bellen. Langskomen alleen op afspraak i.v.m. de coronaregels. Onze gegevens staan op de website.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl