Heel Amsterdam bakt… tegen eenzaamheid
Afbeelding via Count Me In

Blue Monday komt eraan. Deze dag staat bekend als de meeste deprimerende dag van het jaar. En dan zitten we ook nog eens in lockdown. “Tijd voor taart” dachten ze bij Count Me In. Veel mensen ervaren eenzaamheid in deze lastige periode, zowel jong als oud wordt getroffen door deze lockdown en daar willen een aantal organisaties eenvoudig en coronaproof iets aan doen. Op zondag 17 januari willen ze met zoveel mogelijk Amsterdammers (thuis) bakken en op 18 januari bezorgen de vrijwilligers al het lekkers bij zorglocaties, instellingen in hun eigen buurt.

Bakken tegen eenzaamheid

De organisatoren zijn op zoek naar bak-vrijwilligers die iets lekkers voor een ander willen maken. “Want van geven word je rijker!” Op zondag 17 januari kunnen vrijwilligers hun lekkers gaan bakken en vanuit Count Me In plannen ze een Zoom-bijeenkomst zodat dit echt samen gedaan zal worden. Zo voelen sommige bakkers zich misschien ook even wat minder eenzaam.

Op 18 januari (Blue Monday) brengen de vrijwilligers de baksels bij een zorglocatie of daklozenlocatie bij hun in de buurt. De vrijwilliger kiest een stadsdeel en het adres krijgen ze dan van ons. “Zo kunnen Amsterdammers een lichtpuntje zijn voor een ander en heb je gelijk een leuke weekend-lockdown-activiteit met je huisgenoten, gezin of vrienden! Win- Win!”

Count Me In

Toen Nederland in maart vorig jaar te maken kreeg met corona sloegen vier Amsterdamse vrijwilligersorganisaties de handen ineen. Serve the City, Burennetwerk, Ympact020 en Present deden een eerste gezamenlijke online actie om vrijwilligers te werven. Dat was zeer succesvol en leverde meteen in het eerste weekend al 800 aanmeldingen op. In 2020 koppelde Burennetwerk ruim 4400 buren aan elkaar voor een klusje, boodschappenhulp of (bel)contact. Daarnaast hebben tijdens de eerste lockdown ruim 1600 vrijwilligers zich ingezet en ook daarna hebben ze veel projecten kunnen organiseren en mensen kunnen helpen met de inzet van heel veel vrijwilligers.

“Het is hartverwarmend wat we sindsdien allemaal konden doen”, vertelt Brigitte Vonck van Serve the City. “De honderden vrijwilligers staken letterlijk en figuurlijk de handen uit de mouwen. “Van een tuin opknappen tot eenhond uitlaten en van massaal pannenkoeken bakken tot een bloemetje uitdelen. Soms een klein gebaar, maar met veel effect, gaat ze verder. “Vrijwilligers ontdekken dat een ander helpen best eenvoudig en vooral heel leuk is.”

Omdat de samenwerking zo succesvol was, zijn de vier organisaties het initiatief Count Me In gestart. Zo hopen ze de bestaande vrijwilligers enthousiast te houden voor nu en in de toekomst. Inmiddels is ook vrijwilligersorganisatie Adam Helpt aangehaakt.

Aanmelden via de website

Wil je meer informatie of meedoen als vrijwilliger? Kijk dan op de website van Count Me In. Daar vind je ook info over de de vijf vrijwilligersorganisaties Serve the City, Burennetwerk,Ympact020, Present en Adam Helpt.