Ernstige zorgen na schietpartijen in Amsterdam

Ernstige zorgen na schietpartijen in Amsterdam
Foto via Pixaby

De Partij van de Ouderen in de Amsterdamse gemeenteraad maakt zich ernstige zorgen over de aanhoudende golf van schietpartijen en geweld in de stad. Vannacht vond in de Vechtstraat in Amsterdam Zuid de tweede schietpartij in twaalf uur tijd plaats. “De angst om etnisch te profileren lijkt groter dan de drang om wapens uit de zakken te kloppen”, aldus PvdO fractievoorzitter Wil van Soest.

“Ik begin mij echt af te vragen of burgemeester Halsema nog wel grip heeft op de situatie en of zij wel in staat is om de steeds gewelddadiger wordende afrekeningen in diverse circuits, waarbij ook omstanders groot gevaar lopen, in te dammen. Amsterdam is gewoon het Wilde Westen geworden waar de kogels je om de oren vliegen”, zegt PvdO-fractievoorzitter Wil van Soest. In de Vechtstraat was het weer raak afgelopen nacht. Rond 4.00 uur werd een woning onder vuur genomen, hierbij viel één gewonde die is overgebracht naar het ziekenhuis. Zo’n twaalf uur eerder raakte ook al een man gewond bij een schietincident in dezelfde straat.

Preventief fouilleren

In mei van dit jaar kondigde burgemeester Femke Halsema nog aan het toenemende wapenbezit in Amsterdam te willen bestrijden met gerichte fouilleeracties. Voordat de controles kunnen worden uitgevoerd, moet het gebied echter door de burgemeester worden aangewezen als veiligheidsrisicogebied. “Dit is echt veel te slap en lijkt vooralsnog niks op te leveren, getuige de vele schietpartijen. Preventief fouilleren is het enige antwoord maar de angst om daarbij etnisch te profileren lijkt bij Halsema groter dan de drang om zoveel mogelijk wapens uit de zakken te kloppen. Wat ons betreft wordt geen enkel middel geschuwd en wordt preventief fouilleren zo snel mogelijk in de hele stad uitgerold”, zegt het raadslid. De partij pleit ook al langer voor ‘schoolcops’ die onaangekondigd de kluisjes op scholen uitkammen op wapens en het instellen van anonieme inleverpunten voor wapens.

Vraag hulp aan Rijk

De Partij van de Ouderen draagt burgemeester Halsema ook op om actief hulp te vragen aan de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Bijleveld (Defensie). “Zij kunnen de Amsterdamse politie voorzien van extra mankracht om het geweld in onze stad te vuur en te zwaard te bestrijden. Ik zou ook weleens willen weten hoeveel geld van het budget van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wordt ingezet voor het bestrijden van schietgrage randcriminelen in Amsterdam. Als er überhaupt al geld aan uitgegeven wordt, is het in ieder geval te weinig aangezien de aanhouden schietpartijen”, aldus van Soest.

vrijetijdamsterdam.nl