Een rondje Artis in Amsterdam
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Dierentuin Artis is in 1883 opgericht door de heren Westerman, Werlemann en Wijsmuller, onder de naam Natura Artis Magistra, met als doel ‘het bevorderen van de kennis der Natuurlijke Historie’. De eerste dieren in Artis waren een paar papegaaien, aapjes en een Surinaamse boskat. Het stelde niet zo veel voor. Een jaar later kwamen er door de overname van een reizend dieren gezelschap heel wat dieren bij, waardoor Artis ineens een echte dierentuin werd.

In de loop der tijd zijn er flink wat dieren bijgekomen en ook qua oppervlakte is Artis gegroeid. De afgelopen 12 jaar heeft Artis een aantal dierenverblijven vernieuwd. Er is meer bewegingsvrijheid voor de dieren gecreëerd. Maar ook voor educatie, erfgoed en planten is meer ruimte gekomen.

Spannende waterval

Zo loop je midden in Amsterdam door een dierentuin welke steeds meer voelt als een groot, groen stadpark. Door Artis heen zijn meerdere leuke (al dan niet verborgen) paadjes met stenen en gras waar je over- en doorheen kunt lopen. En aan de rand van Artis is een waterval te vinden. Spannend voor kinderen om doorheen te lopen.

Baby-olifantje

Tot aan de jaren ’60 werd er anders naar het welzijn van de dieren gekeken, waardoor je tot die tijd als kind nog een ritje op de rug van een olifant kon maken. Tegenwoordig hebben de olifanten een heel mooi, ruim verblijf waar zij samen met de zebra’s en giraffen vrij rond kunnen lopen. Als bezoeker heb je even het gevoel dat je midden in de Savannah staat. Onlangs werd de dierentuin nog verblijd door de geboorte van een baby-olifantje.

Artis is leerzaam

In Artis is meer te beleven, dan alleen het kijken naar dieren. Artis is leerzaam. Voor zowel jong als oud. Artis wil liefde en zorg voor de natuur stimuleren door de kanteling te maken van een dierentuin naar een educatief instituut. Onderdeel hiervan is Micropia: Het microbenmuseum. In dit museum kan je het onzichtbare leven ontdekken. Zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.

Gevolgen Coronacrisis

Artis was onlangs vanwege de Coronacrisis bijna twee maanden gesloten. Inmiddels is iedereen weer welkom om op een verantwoordelijke manier de dierentuin te bezoeken. De gevolgen van de Coronacrisis zijn zeker nog voelbaar. Er kwam steun van het kabinet dat 39 miljoen uittrekt voor dierentuinen in Nederland. Aan AT5 liet Artis directeur Rembrandt Sutorius weten dat deze steun een goede eerste stap is en dat hij hoopt dat de Gemeente Amsterdam zal volgen. Door de crisis kan een groter verblijf voor de leeuwen op dit moment niet doorgaan.

Een rondje Artis in Amsterdam is ontspannend, leuk én leerzaam! We kunnen dit aan iedereen aanbevelen. Helemaal nu je Artis kunt steunen tijdens de Coronaperiode!

Geschreven door:

Linda Verkaik

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl