Duizenden betogers anti racisme demonstratie Amsterdam

Verloop antiracisme demonstratie in Amsterdam Laatste update: 23-03-2019 | 18:37 Amsterdam - Zaterdagmiddag 23 maart 2019 vond in het centrum van Amsterdam een antiracisme demonstratie plaats. De politie was hierbij aanwezig om de grote stroom demonstranten te begeleiden en te voorkomen dat er ongeregeldheden zouden ontstaan. Voorafgaand waren door de Amsterdamse driehoek (burgemeester, officier van justitie en politiechef) al voorwaarden gesteld aan zowel de antiracisme demonstratie als eventuele tegendemonstraties, om het vreedzaam demonsteren voor alle partijen zo goed mogelijk te beschermen. De antiracisme demonstranten verzamelden zich aan het begin van de middag op de Dam om vervolgens rond 14.30 uur gezamenlijk naar het Jonas Daniël Meijerplein te lopen. Deze tocht verliep zonder incidenten. Ondertussen hadden zich op de Turfmarkt tegendemonstranten verzameld. Zij lieten daar hun geluid horen, terwijl de antiracisme demonstranten dit op het Jonas Daniël Meijerplein deden. Ook dit statische deel van de (tegen)demonstatie verliep rustig en zonder grote ongeregeldheden. Er werden drie personen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, het niet voldoen aan bevel of vordering of belediging. Daarnaast werd er ook een demonstrant aangehouden die nog gesignaleerd stond inzake een eerder gepleegde mishandeling.
Photocredits: 21 maart comité

Duizenden betogers anti racisme demonstratie Amsterdam

In de hoofdstad hebben enkele duizenden en woest ogende mensen meegelopen in de jaarlijkse anti racisme demonstratie. De protestmars werd georganiseerd door het Comité 21 Maart.

“Door de hele wereld zien we dat extreemrechts in opkomst is en hoe racisme tegen moslims en vluchtelingen wordt genormaliseerd. Dit jaar wordt er daarom rond de Internationale Dag tegen Racisme voor het eerst ook internationaal samengewerkt. Er staan deze week protesten in tientallen steden wereldwijd. Dit is een hoopgevende ontwikkeling.

De opkomst van extreemrechts raakt alle onderdrukte groepen

De opkomst van extreemrechts raakt alle onderdrukte groepen. De terreuraanslag in Christchurch laat zien dat de normalisering van extreemrechts gedachtegoed niet zonder gevolgen blijft. Veel moslims in Nederland maken zich zorgen”, citeert BNN/VARA de woordvoerder van het Comité, Abdou Menehbi.

Geen plek voor haat, onverdraagzaamheid, racisme en discriminatie

De demonstranten verzamelden rond 14.00 uur op de Dam. De menigte liep met een lange stoet naar de Dokwerker op het Daniël Meijerplein. Op het plein sprak onder andere GroenLinks-Wethouder Rutger Groot Wassink de aanwezigen toe. “We moeten elke vorm van haat, onverdraagzaamheid, racisme en discriminatie bestrijden. Vandaag is een nieuw begin van verbondenheid. Hoe duister het ook is, de zachte krachten zullen winnen”, aldus de groen/linkse politicus.

Reageren op het artikel? Laat een reactie achter onderaan de pagina!

vrijetijdamsterdam.nl