Blije Vogels Westerpark: “Vogels kijken is een heerlijke hobby voor een leven lang”

Blije Vogels Westerpark:
Foto via Blije Vogels Westerpark

Vrije Tijd Amsterdam gaat iedere dag op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam en omstreken. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Janneke Vorst van Blije Vogels Westerpark.

Wilt u Blije Vogels Westerpark eens introduceren?

“Blije Vogels Westerpark geeft laagdrempelige vogelexcursies gericht op beginners.
Dichtbij huis, gewoon in de stad, er valt ontzettend veel te ontdekken. Vogels kijken is een heerlijke hobby voor een leven lang. Kinderen die jong kennis van de natuur en vogels meekrijgen hebben een grote voorsprong. Ze leren gemakkelijk vogelgeluiden en vergeten die nooit meer. Daar heb je een leven lang plezier van.”

Blije Vogels Westerpark: "Vogels kijken is een heerlijke hobby voor een leven lang"
Foto via Blije Vogels Westerpark

Wie is de organisatie achter ‘Blije Vogels Westerpark’?

“Dat is webdesigner Janneke Vorst.”

Hoe gaat het met de vogels in Amsterdam?

“Met de meeste soorten in de stad gaat het goed. Amsterdam heeft relatief veel oude bomen, daardoor doen soorten als de Grote Bonte Specht het bij ons goed. We moeten zuinig zijn op al het groen wat er (nog) is. Door de intensieve landbouw buiten de stad, gaat het met veel vogelsoorten zeer slecht. Soorten die zich kunnen aanpassen “vluchten” naar de stad. Andere vogelsoorten komen nooit meer terug.”

Wat is het belang van de tuinvogeltelling?

“Meten is weten.”

Wilt u iets vertellen over de vlindertuin?

“Blije Vogels Westerpark doet mee aan “West Begroot 2021“. We proberen een klein bedrag van de begroting van West te besteden aan een Vlindertuin in de Colignystraat in Bos en Lommer.

Een saai grasveldje kan worden omgetoverd in een mooie bloementuin, aantrekkelijk voor mensen én vlinders. Met weinig moeite en kosten verhogen we in één klap de biodiversiteit in onze wijk en fleurt het straatbeeld enorm op. Het hele jaar door zullen er bloeiende struiken en bloemen te zien zijn en in de zomer veel kleurrijke vlinders.

Vanaf 16 november kunnen bewoners stemmen op de Vlindertuin Colignystraat!”

Zijn er veel kinderen enthousiast om vogelaar te zijn?

“Nee, dat zijn er maar weinig. Als ouders hun kinderen vanaf jonge leeftijd enthousiasmeren zou dat veel voordelen hebben. Op een beeldscherm staren kunnen ze nog lang genoeg.”

Zijn de vogels blij met nestkastjes?

“Koolmezen en pimpelmezen nestelen vaak in een nestkast. Ik vermoed dat ze daar blij mee zijn”, laat Janneke Vorst ten slotte namens Blije Vogels Westerpark weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl