Amsterdam kreeg op bijzondere wijze kleur tijdens ADEV 2019

Amsterdam kreeg op bijzondere wijze kleur tijdens ADEV 2019
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Amsterdam kreeg op bijzondere wijze kleur tijdens ADEV 2019

De één omarmt ze terwijl de ander weer tegen ze is. Feit is dat Amsterdam zaterdagmiddag op bijzondere wijze kleur kreeg tijdens ‘Het Hek van de Dam’ manifest van actiegroep ADEV, Amsterdam Danst Ergens Voor. Met een perfect uitgevoerde en misschien wel de meest bijzondere protestactie in de historie van Amsterdam, werd zaterdagmiddag door ADEV het ongenoegen geuit tegen de ontruimingen van diverse vrijplaatsen in de stad. Chapeau voor deze unieke actie en creatieve optocht. Dat mag best weleens gezegd worden.

Anti Femke Halsema en Groen/Links

De jaarlijkse ADEV optocht waarbij Amsterdam danst voor vrijplaatsen, werd niet alleen voorafgegaan door de bijzondere actie, er waren toespraken en een minuut stilte mét geluid. Femke Halsema is niet meer populair bij een groot deel van Links Amsterdam, evenals Groen/Links dat niet meer is. Dat werd, evenals andere ongenoegen, wel duidelijk gemaakt vanaf het geïmproviseerde podium.

Malafide oprichter en eigenaar

Die woede was al aanwezig nadat het ADM-terrein na 21 jaar ontruimd moest worden en de krakers dienden te vertrekken. Maar, nadat bekend was geworden dat de oprichter en eigenaar van sloop- en bergingsbedrijf Koole Contractors is opgepakt in Italië en daar in de gevangenis zit omdat hij wordt verdacht van verduistering, komt het stoom zelfs uit de oren van de voormalige ADM bewoners.

Eerder stoppen

De organisatie van het manifest kreeg vrijdag van de Gemeente Amsterdam te horen dat er eerder gestopt moest worden. Stoptijd werd vijf uur ’s middags in verband met de demonstratie van de Koerden tegen de inval van Turkije in Noord-Syrië.

“De gemeente meent dat wij op onze demo, aanwezigheid van politie nodig hebben, waar wij het mee oneens zijn, want wij gedragen ons altijd supernetjes, toch? En die politie-inzet kan de gemeente vanwege een andere demo, waar een veel grotere kans is op agressie, niet vrijmaken”, liet de organisatie van het manifest van tevoren weten.

Steun voor de Koerden

De route was ook nog even in gevaar, dat was balen als een stekker, maar kon toch onveranderd blijven. Desondanks liet een actievoerder vanaf het ‘podium’ weten de Koerden wel te steunen.

En zo geschiedde het dat ADEV met veel geluid, creativiteit en bombarie door de stad trok. Met veel buiten de lijntjes dansende betogers in een optocht die verliep zonder problemen.

Geschreven door:

Rik Verkaik

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

ADEV 2019: “We geven de vrije ruimte niet zomaar op”