Airbnb in Amsterdam, wat zijn de regels en ben je verzekerd?

Airbnb in Amsterdam, wat zijn de regels en ben je verzekerd?
Photocredits: Flickr.com

Heb je een woning in Amsterdam en ben je veel van huis of heb je een slaapkamer over? Wellicht heb je er al eens over nagedacht om je woning of kamer te verhuren via een verhuurplatform zoals Airbnb. Het kan een interessant zakcentje opleveren die je kan gebruiken voor het betalen van bijvoorbeeld je huur. Maar wat zijn de regels voor het verhuren in Amsterdam? En hoe zit het met de dekking van je opstal- en inboedelverzekering? Lees verder en ontdek alle regels.

Meld je bij de Gemeente Amsterdam

Wil je je gehele woning gaan verhuren via bijvoorbeeld Airbnb of een ander platform? Het is een eis dat jij de eigenaar bent van die woning en dat je je huis aan niet meer dan 4 personen verhuurd. Let wel op dat je je woning sinds 1 januari 2019 maximaal 30 nachten per kalenderjaar mag verhuren. Je moet hier elke keer een melding van maken bij de Gemeente Amsterdam via hun website. Hiervoor heb je je eigen Digi-D en de in- en uitcheck datum nodig van de desbetreffende gasten. Zorg ook dat je goed bijhoudt wat je inkomsten zijn uit je verhuur. Je moet hier namelijk inkomstenbelasting over betalen en je moet toeristenbelasting afstaan.

Ben je van plan om kamers te verhuren via Airbnb? Ook dan moet je hiervan eenmalig melding maken bij de Gemeente Amsterdam. Je woning mag voor maximaal 40% gebruikt worden door gasten en je mag ook nu aan maximaal 4 personen een slaapplek bieden. Voorwaarde is ook dat je zelf aanwezig moet zijn. Ga je op vakantie? Dan mag je geen kamers verhuren en ook niet je hele woning aanbieden voor verhuur.

Maak afspraken met je buren

Ondanks dat je er natuurlijk op let of je nette gasten in huis haalt, kan het wel eens voorkomen dat er overlast is voor je buren. Maak afspraken met je buren voordat je begint met verhuren. Je kan ze bijvoorbeeld je telefoonnummer geven die ze kunnen bellen als ze ergens last van hebben. Zo houd je de sfeer leuk en kan iedereen op een prettige manier wonen.

Ga goed na of je verzekerd bent

Heb je een inboedelverzekering of opstalverzekering? Het is niet vanzelfsprekend dat deze ook geldt als je je huis verhuurd. Je sluit deze verzekering immers particulier af, en er wordt vaak geen rekening gehouden met eventuele verhuur. Ga voordat je begint met verhuren dus na bij je verzekeraar of je verzekerd bent als je je huis verhuurd. Wellicht kan je dit al vinden in de polisvoorwaarden. Soms ben je verplicht om het je verzekeraar te laten weten als je je huis verhuurd. Doe je dit niet en heb je een incident? Het kan dan goed zijn dat je verzekeraar je niet uitbetaald. Je moet dan zelf opdraaien voor de schade, en dat kan oplopen tot hoge bedragen.

Woonverzekeringen vergelijken

Wanneer je nog geen inboedel- of opstalverzekering hebt, dan is het verstandig om goed te vergelijken. Verzekeraars hanteren namelijk andere premies en door dit goed uit te zoeken kun je veel geld besparen. Kijk niet alleen naar de goedkoopste opstalverzekering wanneer je jouw huis wilt gaan verhuren. De dekking is in dit geval belangrijker dan de premie.

vrijetijdamsterdam.nl