Underground in Keulen ‘Gravity – Clubbing for the open minded’

Underground in Keulen ‘Gravity – Clubbing for the open minded’
Photocredits: GRAVITY

Underground in Keulen ‘Gravity – Clubbing for the open minded’

DU MUSST DA SEIN… IN DAS DOM.. schreeuwde de met zijn hoofd schuddende en druk met zijn armen gebarende taxichauffeur geïrriteerd vanachter zijn stuur, op mijn vraag mij naar de Alter Markt 36 te vervoeren… Ik reageerde vanwege mijn gebrekkige Duits direct met het ‘even dimmen gebaar’, waarna de chauffeur met het stoom nog uit zijn oren, zijn blik niet meer op mij richtte en ik zelf te voet verder ging op zoek naar de Alter Markt 36 in Keulen, waar ik voor VTA verslag ging doen van het feestje ‘Gravity – Clubbing for the open minded’ in de underground dance club ‘Degree’.

Malafide taxichauffeurs 

Nou dacht ik, al lopend richting de Duitse nachtclub, “op uitzondering van de TCA en enkele andere taxi-instanties, die me in Amsterdam wel netjes van A naar B vervoeren, zijn we niet de enige met malafide taxichauffeurs… “ Even daarvoor had ik al een gelijkenis met onze stad gemaakt, nadat ik per trein was aangekomen en onderweg naar het voorplein werd geconfronteerd met een hoop daklozen.

Daklozen, ja, op het station en op straat. Triest, sowieso natuurlijk, maar helemaal als je links en rechts al die kerstlichtjes en sferen ziet. In Amsterdam kom ik ze tijdens de nachtelijke bezoekjes ook steeds meer tegen. Naast de Lidl, de Nederlandse Bank, in portiekjes, overdag naast het Ibis Hotel en zelfs een keer laatst iemand in een slaapzak in de stromende regen… heftig.

Naast de Dom aan een marktplein 

Goed, terug naar hetgeen waar ik uiteindelijk voor naar Keulen was afgereisd. Het bezoekje aan ‘Gravity – Clubbing for the open minded’. Na een korte zoektocht kwam ik aan op de plaats van bestemming. De club zit vrijwel naast de Dom aan een marktplein, dat op dit moment dienst doet als een gezellige kerstmarkt met stalletjes en verlichting.

Nadat ik door de vriendelijke beveiliging welkom was geheten trippelde ik zo het trappetje af naar beneden de club binnen. Na de garderobe is er rechts een barretje, links de dansvloer met in het midden de DJ booth, en aan beide kanten lounge ruimtes. Een compacte club met het plafond erg laag, duistere rode kleuren op de muren en een goede akoestiek waar de deephouse klanken zaterdagnacht lekker konden zegevieren.

Mix van homo’s en knappe vrouwen 

Het publiek… Voornamelijk een mix van homo’s en knappe vrouwen. Van jong tot oud, van stereotypen tot ‘normaal’. Van Duitsers tot Arabieren. Schaars gekleed, of in het leer, van een jeans tot een string en alles wat daar tussen zit. But who cares. De sfeer was te gek. Feest. Geen incidenten. Geen gezeik.

Duitse dames dansen in de trein

Als ik rond half zes de club uit kom en enkele minuten later de Haubtbahnhop betreed heb ik nog geluk ook. Om half zeven vertrekt de trein naar Amsterdam. Onderweg word ik nog ‘opgeschrikt’ door harde house klanken. Eerst weet ik niet waar ze vandaan komen totdat er twee Duitse dames ineens spontaan beginnen te dansen. Op zich niet vreemd rond dat tijdstip maar het brengt toch enige vertwijfeling als voor de rest de mensen er uitgeteld bij liggen na een avondje goed stappen.

Uiteindelijk beland ik via een aantal overstappen op zondagochtend alweer om tien uur op het Bijlmer Arena station. Het is inmiddels weer licht en na een ritje met metro 54 loop ik richting de Amstel waar ik roeiers alweer flink in de weer zie met hun peddels. Het is nog heerlijk zonnig ook. Maar voor de Vleermuis wel te licht en dus tijd om naar bed te gaan.

Tot de volgende keer maar weer.

De Vleermuis

Underground in Keulen ‘Gravity – Clubbing for the open minded’

Gerelateerd nieuws:

Vijftien Euro voor de draaikunsten van Benny Rodrigues bij Claire.