Is Berlijn een homovriendelijke stad?

Is Berlijn een homovriendelijke stad om te bezoeken?
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Is Berlijn een homovriendelijke stad? Volgens vele top-10 lijstjes die op het internet circuleren is Berlijn een homovriendelijke stad om te bezoeken. Een stuk homovriendelijker dan ons eigen Amsterdam. In grenslanden van Duitsland zoals België, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken is het voor homo’s tevens lekker vertoeven. Des te opvallender is het feit dat homoseksuelen in het naburige Polen het lichtjes uitgedrukt een stuk zwaarder hebben. Iets met zijn wij nou zo slim of zijn zij nou zo dom?

Met al deze informatie in ons achterhoofd bracht de VTA vleermuis een vierdaags bezoekje aan de Berlijnse wijk Mitte, oftwel het centrum van het oude Oost-Berlijn.

Met de trein naar Berlijn

Als je vroeg boekt kun je al voor vijf tientjes per trein naar Berlijn reizen. Let wel op dat je dit dan ook doet. Een optie om een treinreis te boeken is bij NMBS International. Als je laat gaat boeken kun je weleens voor vervelende financiële verrassingen komen te staan. Dat geldt ook voor de duur van je treinreis. De ‘early bird’ boeker reist binnen 6,5 uur naar Berlijn. En dan zit je zeker niet hutje mutje op elkaar. Nee hoor, het is comfortabel reizen. Je hebt voldoende stroompunten. Ideaal voor de digitale Nomad anno 2019, the student on the road of de wat langere vakantieganger.

Hostel in Berlijn

Voor een ‘last-minute’ boeking in het hostel van onze vleermuis waren de kosten € 110,- voor drie nachten. VTA verbleef in hostel Singer109, een knap ogend hostelletje in de wijk Mitte. Een strategische keuze vanwege de bezoekjes aan enkele uitgaansgelegenheden die lopend te bereiken zijn vanaf dit verblijf. Het hostel, gelegen aan de Singerstrabe, zag er fraai uit, het personeel was vriendelijk, de accommodatie waaronder de badkamers werden goed schoon gehouden, en je kon er prima tukken. VTA sliep in een gemengde slaapzaal met een totaal van zes bedden.

Vanwege de nachtelijke escapades hebben we het ontbijt overgeslagen, maar mocht je hier op de vroege morgen behoefte aan hebben, is het goed om te weten dat je er een versgeperst sinaasappeltje naar binnen kan slurpen of een eitje kunt wegtikken. In dit hostel verbleven gasten van jong tot oud, van over de hele wereld. Van backpackers tot zakenmensen, van dagjesmensen tot vakantiegangers. En, het publiek bestond uit een grote diversiteit aan nationaliteiten.

KitKat club en Suicide Circus

Hostel109 is een ideaal gelegen hostel op het gebied van ‘gay-uitgaan’ in Berlijn. Drie ideale uitgaansgelegenheden in de buurt zijn onder andere de Fetish- & Techno KitKat club, suïcide circus en de befaamde Berghain. Zij zijn allen binnen tien minuten lopen te bereiken.

Dit zijn ultieme uitgaansgelegenheden voor de ‘gay-stapper’ die gek is op techno in combinatie met een tikkeltje extravagantie. Maar, niet getreurd, ligt hier niet jouw voorkeur, zijn er in Mitte meerdere toffe mogelijkheden.

Tresor en de Berghain

Tenminste, als je een liefhebber bent van techno. Want, op deze muziekgenre richten wij ons in dit blog. Het hostel bevindt zich op loopafstand van de Tresor, een underground-techno-nachtclub. Tresor werd opgericht in 1992, en is gelegen in een gebouw van de oude Wertheim-warenhuizen, naast de bekende Potsdamer Platz. En de Berghain is een walhalla voor alle underground Techno liefhebbers. Gay of Straight.

Taxi in Berlijn

Terugkomend op de vraag of Berlijn wel of niet homovriendelijk is. Je hebt hier in ieder geval geen gedoe met taxi chauffeurs. Tenminste, niet volgens onze ervaringen. Stap lekker in als dragqueen, in je fetisj outfitje of een ander kledingstuk waar jij je prettig in voelt. Daar kijken ze in Berlijn niet vreemd van op, hoor. Gewoon, zoals het hoort, vinden we bij VTA.

Wat ze wel minder vinden is een kort ritje. Tenminste, een deel van de chauffeurs. Misschien is daar ook wel iets van te zeggen. Misschien ook niet.

Stelletjes op straat

Je gaat als stelletje probleemloos, met elkaars hand vasthoudend, over straat. Zonder gedoe of nageroepen te worden. Dat geldt ook voor de ‘Queens’, ‘handtasjes nichten’ of hoe je er dan ook wilt bijlopen.

Het straatbeeld oogt gezellig

Het beeld op straat oogt sowieso goed. Tenminste, als je van gezelligheid houdt. Het was lekker weer tijdens dit bezoekje. Bij een goede temperatuur leeft de Berlijnse inwoner graag buiten. Er zijn dan ook leuke plekken gelegen langs de Spree, een Duitse rivier die dwars door Berlijn stroomt. Daar is het lekker vertoeven, geniet je van een BBQ burgertje of op maat gemaakt drankje terwijl je kletst met je partner, vrienden of vriendinnen.

Dat kan ‘s middags of ‘s avonds zijn maar ook als een soort after party na een nacht goed feesten. In Berlijn is het niet vreemd als je na die after party opnieuw een feest bezoekt, en dan nog eens 24 uur achter elkaar door gaat. Net als dat het niet gek is dat in Berlijn groepjes mensen samen in tentjes in een park leven. Iets met vrijheid en blijheid.

Berlijnse wijk Schöneberg

Bovenstaande informatie is maar een klein tipje van de Berlijnse sluier. Want, er is voor homo’s een hoop meer te beleven in deze vrije stad. Zo heb je er onder andere de Berlijnse wijk Schöneberg, op 4 minuten lopen van het metrostation Nollendorfplatz. Deze buurt bestaat vrijwel alleen uit LHBTI inwoners. Je moet hier niet raar opkijken als je een restaurant binnen stapt en omringd bent door stelletjes van hetzelfde geslacht.

Maar goed, terugkomend op Mitte, waar we in dit blog voornamelijk over schrijven. Hier kunnen we zonder aarzelen zeggen dat het vrijwel volledig homovriendelijk is. Een aanradertje om eens een bezoekje aan te brengen. En daar hoef je niet per se een LHBTI’er voor te zijn.  In een toekomstig blog zullen we je ongetwijfeld informeren over een ander deel van Berlijn.

Weet jij nog een te gekke LHBTI plek in Berlijn om een bezoekje aan te brengen? Of een plek in een andere stad of land? Wij horen het graag. Laat een reactie achter, helemaal onderaan dit artikel. Onze vleermuis gaat weer vliegen. Je leest binnenkort waar er geland is.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Een rondje langs de feesten

Underground in Keulen: Clubbing for the openminded