Amsterdamse bezoeker over imposante stoet Gay Pride New York: That was amazing!

Amsterdamse bezoeker over imposante stoet Gay Pride New York: That was amazing!

“That was amazing! I was privileged to march the Pridewalk of NYC World Pride on behalf of Pride Amsterdam. An unforgettable experience”, aldus Amsterdammer Tjakko Dijk. De Amsterdammer was één van de gelukkigen die zondag in New York meeliep met de Gay Pride stoet door de straten van New York. De wereldwijde Pride staat dit jaar in het teken van de 50ste verjaardag van de gebeurtenissen van Stonewall, een keerpunt voor de LHBTI+ community.

Stonewall rellen

Voor de gay bar Stonewall, in het hart van de Village, speelden zich in juni 1969 zes dagen lang rellen af tussen de politie en homo’s die genoeg hadden van de onderdrukking van de community. Daaruit ontstond de beweging die voor de rechten van homoseksuelen opkomt, en in juni 1970 de eerste Gay Pride, een manifestatie die uitzwermde naar metropolen in de hele wereld, ook al blijft homoseksualiteit illegaal in ongeveer zeventig landen.

Reclaim Pride

Vanaf 10 uur plaatselijke tijd vertrok de menigte onder het motto ‘Reclaim Pride’ door verschillende Amerikaanse straten. Schatting is dat drie miljoen mensen tijdens deze pride dag aanwezig zullen zijn. Op de Times Square eindigt de optocht met een feest en concert van Madonna, een icoon van de gay-gemeenschap.

WorldPride 2019

De Pride in New York is onderdeel van de WorldPride 2019. WorldPride is de allergrootste pride viering wereldwijd. De WorldPride vindt elke editie plaats op een andere locatie. In 2019 is de viering ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van de Stonewall Riots. De hele maand juni vonden er diverse activiteiten in New York plaats, met als klap op de vuurpijl de imposante stoet en bijkomende feesten op zondag 30 juni.

vrijetijdamsterdam.nl

Check ook ons blog over Pride Amsterdam 2019