Transvrouw op straat uitgescholden en bekogeld met stenen

Transvrouw op straat uitgescholden en bekogeld met stenen

Maak het voor LHBTI’s uit Cuba eenvoudiger om in Nederland asiel te krijgen. Die oproep heeft het COC gedaan in een brief aan staatssecretaris Mark Harbers (Asiel). Volgens de belangenorganisatie is de situatie voor LHBTI’s in het Midden-Amerikaanse land nog steeds ronduit slecht. Het COC maakt zich sterk voor de emancipatie van homo’s en lesbiennes, maar ook bijvoorbeeld voor biseksuelen, transgenders en queers.

De afgelopen tijd vroegen relatief veel Cubanen in Nederland asiel, waaronder ook vrij veel LHBTI’s. Voor zover bekend willigde de IND nog niet één asielaanvraag van deze Cubaanse LHBTI-asielzoekers in.

Het COC laat weten dat het in de brief de staatssecretaris heeft geschreven dat LHBTI’s op Cuba nog altijd worden onderdrukt, bedreigd en mishandeld en gediscrimineerd door medeburgers. In bepaalde gevallen loopt hun leven zelfs gevaar. De Cubaanse politie valt LHBTI’s lastig, algemene wetgeving wordt gebruikt om LHBTI’s mee te bestraffen en de politie biedt LHBTI’s in praktijk vaak geen bescherming.

In de brief beschrijft het COC ook de afschuwelijke situatie waarin veel transvrouwen op Cuba verkeren. Zo werd een transvrouw die recent naar Nederland vluchtte in Cuba op straat uitgescholden en bekogeld met stenen. In plaats van haar bescherming te bieden, beboette de Cubaanse politie haar voor het dragen van vrouwenkleding, werd ze geslagen, kaalgeknipt, een jaar lang gevangen gezet en meerdere keren verkracht door een medegevangene. Toen ze daarbij om hulp riep, werd ze door gevangenbewaarders mishandeld.

Een lesbische vrouw werd meerdere keren aangehouden omdat ze met haar vriendin op straat liep. Een andere lesbische vrouw kreeg zo’n dertig waarschuwingen van de Cubaanse politie. De wijkagent bouwde een dossier over haar op en dreigde dat hij haar bij een volgende melding gevangen zou zetten, laat het COC weten in het noodbericht.

vrijetijdamsterdam.nl