Drag Power

In aanwezigheid van ruim 250 dolenthousiaste bezoekers opende donderdagavond in het CODA museum in Apeldoorn de fenomenale tentoonstelling Drag Power – Gender, pride & glamour.

Drag is hot, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Met die achterliggende gedachte, liefde voor drags en onder de bezielende leiding van CODA curator Roosmarij Deenik en gastcuratoren Paul Derrez en Willem Hoogstede, toont de imposante tentoonstelling niet alleen uiterst kleurrijke uitdossingen, maar wordt er ook uitgedrukt wat zich achter de pailletten onder de pruik bevindt.

De vijf hoofdrolspelers

De hoofdrolspelers zijn Richard Keldoulis, Sander den Baas, Ante Joosten, Afif Shafit en Brian van der Heijden. Zij zijn binnen de drag-community bekend als Jennifer Hopelezz, Lady Galore, Mason Tonight, Licka Lolly en Chelsea Boy. Deze vijf in Nederland actieve drags vertellen een persoonlijk verhaal over hun achtergrond, de uiteenlopende redenen om met drag te beginnen en hun ervaringen. Daarnaast spelen er nog vele andere drags een rol in de uiterst kleurvolle en excentrieke show in het CODA museum.

Applaus

Nadat enkele van de betrokkenen aan de tentoonstelling – Gender, pride & glamour met woorden en applaus in het zonnetje gezet waren en het publiek was geïnformeerd over de beweegredenen en het tot stand komen van het geheel, was het aan de stijlvol ogende Miss Patty Pam-Pam om al zingend de tentoonstelling als officieel geopend te verklaren.

Daarna was het tijd voor de rondleiding door de curatoren én bijkomende feestelijkheden zoals een bingo met Miss ZsaZsa, hoelahoepen, tasjes smijten tijdens drag olympics, make-up tutorial door artist Joyce Pietrzak, dansen met DJ Dykes on Decks en toosten met een glas bubbels.

Genoten van een mooie avond

Nadat Vrije Tijd Amsterdam, maar ook zeker de menigte in het CODA museum, zichtbaar had genoten van een mooie avond, kreeg men bij het verlaten van het museum een door Lanza gesponsorde drag-bag met goodies, waarna menigeen moe en voldaan door de uitgang het Apeldoorns museum verliet. Voor Amsterdammers was door het CODA museum een bus geregeld die de bezoekers weer veilig thuis in de hoofdstad afleverden.

De tentoonstelling Drag Power – Gender, pride & glamour is nog tot 1 maart 2020 te bezoeken. Waar je ook woont in Nederland het is absoluut de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het cultuurhuis in de Nederlandse stad Apeldoorn.

Meer foto’s zie je in de foto collage hieronder.

Tekst: Rik Verkaik

Foto’s: Michiel Schipper

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Feestelijke opening tentoonstelling Drag Power – Gender, Pride & Glamour

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam