Feestelijke opening tentoonstelling Drag Power - Gender, pride & glamour
Afbeelding credits: Jan van Breda

Leuk nieuws vanuit Apeldoorn. In museum CODA start vanaf 3 november de tentoonstelling ‘Drag Power – Gender, pride & glamour’. De kleurrijke expositie met serieus tintje is drie maanden lang te bezoeken. Om dit heugelijke feit te vieren opent ‘Drag Power – Gender, pride & glamour’ met een groot feest en speciale avondopenstelling op donderdag 14 november vanaf 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom en speciaal voor Amsterdammers rijdt er na het feest zelfs een speciale bus terug naar de hoofdstad.

Imposant, excentriek en extravagant zijn woorden waar je vaak aan denkt bij drag queens. Waar drag ooit vooral een underground fenomeen binnen de LHBTQI gemeenschap was, is het inmiddels bijna ‘mainstream’ geworden.

Maar waar staat drag eigenlijk precies voor? Betekent de naam simpelweg: ‘dressed resembling a girl’? Is drag alleen een uitbundig spel van je flamboyant verkleden als de andere sekse, uiterlijk vertoon en plezier? Of zit er meer achter? De tentoonstelling Drag Power – Gender, pride & glamour toont de uitbundige uitdossingen, maar laat vooral ook zien wat zich achter de pailletten en onder de pruik bevindt.

De personen achter vijf in Nederland actieve drags vertellen een persoonlijk verhaal over hun achtergrond, de uiteenlopende redenen om met drag te beginnen en hun ervaringen. Richard Keldoulis is al 18 jaar actief als de activistische drag queen Jennifer Hopelezz en staat aan de basis van House of Hopelezz en belangrijke dragevenementen als de Drag Olympics en Superball.

Sander den Baas verscheen afgelopen jaar als Lady Galore in het programma ‘De diva in mij’ en in de documentaire ‘Galore’ over Lady Galore en is al vele jaren actief binnen de drag-scene. Het alter ego van Ante Joosten is Mason Tonight, de enige drag king tussen de hoofdpersonen. De uit Maleisië afkomstige Afif Shafit is relatief kort actief als drag queen met de naam Licka Lolly. De raadselachtige ChelseaBoy is het alter ego van Brian van der Heijden.

De actuele scene en de historische wortels van drag worden verder belicht aan de hand van beeldende kunst, historische objecten, fotografie, video’s en outfits. Zo ontstaat niet alleen een rijkgeschakeerd beeld van het heden en verleden van drag, maar ook van de maatschappelijke en culturele structuren waar drag door wordt verworpen en omarmd. Drag Power – Gender, pride & glamour werd tot stand gebracht in samenwerking met gastcuratoren en initiators Paul Derrez en Willem Hoogstede.

Voor meer informatie over het museum, de tentoonstelling én het openingsfeest kun je het beste een kijkje nemen op de website van museum CODA.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Shining SoHo on a Saturday night

Lees ook: Foto’s en verhaal: ‘Drag Power Gender Pride and Glamour’