Wat is er te doen tijdens 4 en 5 mei in Amsterdam?

Wat is er te doen tijdens 4 en 5 mei in Amsterdam?
Op de Dam vindt op 4 mei weer dodenherdenking plaats. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Wat is er te doen tijdens 4 en 5 mei in Amsterdam?

Weten wat er allemaal te doen is tijdens 4 en 5 mei in Amsterdam? Volg ons blog met tips, nieuwtjes, activiteiten en ontwikkelingen over dodenherdenking en bevrijdingsdag. Heeft u tips met betrekking tot 4 en 5 mei in Amsterdam? Stuurt u dan een e-mail naar info@vrijetijdamsterdam.nl


20 maart 2019

Help jij mee oorlogsverhalen door te geven aan een nieuwe generatie stadsgenoten? Ieder jaar organiseert het Amsterdams 4 en 5 mei comité en het Joods Cultureel Kwartier het programma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet, en jij kan als gastheer- of vrouw daarbij helpen. Op 4 en 5 mei vinden in woonkamers, cafés, klaslokalen en op zolders kleinschalige, intieme herdenkingsbijeenkomsten plaats. Daarbij vertellen directe getuigen, familieleden en kenners bijzondere verhalen over het joodse leven en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amsterdammers stellen op deze dagen hun huis even open voor buurt- en stadsgenoten om te herinneren en te herdenken op de plek waar de verhalen zich hebben afgespeeld. Check de volgende link als je vrijwilliger wilt worden.


9 maart 2019

Maureen de Witte (17) draagt op 4 mei haar gedicht voor tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Het gedicht van de scholier uit Emmeloord kwam als winnaar uit de bus tijdens de finale vanDichter bij 4 mei die vandaag in de Meerpaal te Dronten plaatsvond. Ook de winnaar van de 5 mei-kinderlezingwerd zojuist bekendgemaakt. Hakim Radwan (11) uit Almere zal op 5 mei tijdens de uitzending van de Nationale Viering Bevrijding zijn lezing over vrijheid voordragen.


8 maart 2019

Amsterdam staat op 4 en 5 mei 2019, traditiegetrouw in het teken van herdenkingen en viering van de bevrijding. Op 4 worden in het Olympisch Stadion de sporters herdacht die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Dit jaar is er aandacht voor basketbal in oorlogstijd. Volgens de organisatie begon de sport basketbal net populair te worden toen de oorlog uitbrak. De Duitse bezetters namen de Apollohal echter in waardoor de sporters tegen de eerste ellende aanliepen. Ze moesten naar kleinere ruimtes op zoek! Het exacte programma lees je in onze agenda.


07 februari 2019 

Op 4 mei vinden er in onze stad traditiegetrouw weer een hoop herdenkingen plaats. Zo zijn er o.a. activiteiten bij De Nieuwe Poort, Begraafplaats De Nieuwe Noorder, Olympisch Stadion, Kop van Java-eiland, Kastanjeplein, Joodse Indische Buurt, Zorgcentrum De Werf, De Drie Hoven, Kompaszaal, Vriendschapshuis, Hannie Dankbaarpassage, Stadhuisplein, de Dam, Bethelkerk, Meteorensingel, Molenwijk en Cruijf-court, Augustinuskerk, de Baarsjes, Boomkerk, Bos en Lommer, Monument Rozenoord bij het C.W. Ittmannpad, Rozenoord, Plein ’40 – ’45, Steve Bikoplein, Verzorgingshuis Vondelstede, Wijkontmoetingscentrum Buitenveldert, Monument bij Wooncentrum De Drecht, Van Woustraat (vm IJssalon Koco), Noordermarkt, Noorderkerk, Stille tocht, herdenkingsconcert Noorderkerk, Beethovenstraat, Apollolaan, Vondelpark, Amstelveenseweg, hoek Purmerplein/Volendammerweg, het Zwanenmeer, Joop Woortmanplein, Hofkerk, De Nieuwe Ooster, De Zuidas, De Nieuwe Noorder, Olympisch Stadion, Java-eiland, Kastanjeplein, Joodse Indische Buurt, Zorgcentrum De Werf, De Drie Hoven, Kompaszaal, Ceramplein, De Hallen Amsterdam, Stadhuisplein, Augustinuskerk, Boomkerk, Monument Rozenoord bij het C.W. Ittmannpad, Steve Bikoplein, Transvaalbuurt, Vondelstede, Wijkontmoetingscentrum Buitenveldert, Monument bij Wooncentrum De Drecht, Herdenkingsbijeenkomst in de Hofkerk, Weteringplantsoen, De Schaduwkade, Kerk van Zunderdorp, Sloterplas, Kerk Ransdorp, Lau Mazirelbrug, Spaarndammerbuurt, Homomonument Westermarkt, Bij het monument De Feniks, Herdenking Midden Noord en Monument Keesje Brijde. Later gaan we uitgebreider in op deze locaties.


04 februari 2019 

Femke Halsema spreker op de Dam

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft onlangs bekend gemaakt wie de sprekers zijn tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Diederik van Vleuten houdt op 4 mei de voordracht in De Nieuwe Kerk. Femke Halsema, oftewel de burgemeester van Amsterdam, spreekt tijdens de herdenking op de Dam.


19 januari 2019

Bevrijdingsfestival het Vrije Westen

‘Op 5 mei vieren we de vrijheid. Ook in 2019 zullen we in Amsterdam stilstaan bij onze vrijheid, maar ook de onvrijheid in de rest van de wereld.

Om te vieren dat wij vrij zijn, vieren we elk jaar Bevrijdingsdag! En is er geen betere plek om dat te vieren dan bij het Bevrijdingsfestival?! We hopen dat je erbij bent’, aldus de organisatie van bevrijdingsfestival Het Vrije Westen Amsterdam.


16 januari 2019

Het Amsterdams Verbond maakt 2 minuten lawaai op 5 mei

Bevrijdingsfestival Het Amsterdams Verbond, dat dit jaar vijf jaar bestaat, keert op 5 mei terug naar de Tuinen van West waar het met haar hostingpartijen de vrijheid viert. Om de vrijheid kracht bij te zetten, maakt het festival in tegenstelling tot het moment op 4 mei, om 20.00 uur twee minuten lawaai met alle bezoekers.

“Vijf jaar na de eerste editie zijn we verdrievoudigd en verwachten we 15.000 bezoekers op de Tuinen van West. We zijn ontzettend trots om met zoveel mensen de vrijheid te kunnen vieren. Door met iedereen tegelijk twee minuten zoveel mogelijk geluid te maken, vormen we een krachtig verbond wat het ultieme gevoel van vrijheid geeft. De Lawaai Papegaai noemen we dat”, vertelt organisator Mitchel Bovenlander. Lees het hele artikel.

VTA agenda -> Het Amsterdams Verbond 5 mei in Amsterdam


10 januari 2019

Ballerina Igone de Jongh en acteur Pierre Bokma eenmalig in Carré

Jaarlijks presenteert Theater Na de Dam op 4 mei zelf een avond in de piste van Carré, en initieert daarbij altijd ontmoetingen tussen kunstenaars die nooit eerder samenwerkten. Geïnspireerd op het levensverhaal van Edith Eger, de ‘ballerina van Auschwitz’, die op haar zestiende moest dansen voor de ‘engel des doods’ Josef Mengele, schreef Gerardjan Rijnders een nieuwe toneeltekst. Samen met choreograaf Peter Leung, Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet, maken zij een voorstelling die zich afspeelt tussen dader en slachtoffer, tussen toen en nu, tussen de dans en de taal.


1 januari 2019

Uitnodiging inspiratiebijeenkomst Vrijheidsmaaltijd 2019

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité laat weten dat op 15 januari 2019 in de Koninklijke Industrieel Groote Club op de Dam een inspiratiebijeenkomst wordt georganiseerd voor potentiele kandidaten die een Vrijheidsmaaltijd event willen organiseren.

Ben je benieuwd welk verhaal je met jouw Vrijheidsmaaltijd kan vertellen? Of hoe je het best over jouw Vrijheidsmaaltijd kan communiceren? En wil je weten hoe het Amsterdams 4 en 5 mei comité kan ondersteunen? Touria Meliani, Vrijheidsmaaltijd-organisator van het eerste uur en huidig wethouder Kunst & Cultuur, Samuel Levie van Food Cabinet, drijvende kracht achter de verbindende Vrijheidsmaaltijd voor Lieve Amsterdammers onder het Rijksmuseum in 2018 en Bianca Stigter, auteur van ‘Atlas van een Bezette Stad’ brengt een schatkist aan historische kennis mee over Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn enkele van de inspirators.


31 december 2018

Het eerste bericht van Vrije Tijd Amsterdam over 4 en 5 mei in Amsterdam

Welkom bij het eerste bericht dat Vrije Tijd Amsterdam schrijft met betrekking tot de 4 en 5 mei herdenking en viering 2019 in Amsterdam. Twee ontzettend belangrijke dagen in onze ogen. Tijdens deze dagen zijn er honderden activiteiten in de stad. Mede mogelijk gemaakt door vele comités en organisaties die in de stad actief zijn. Chapeau voor al deze mensen en respect voor de mensen die de tweede wereld oorlog hebben meegemaakt, het leven lieten voor ons land en de bevrijding mogelijk hebben gemaakt!

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ook ons blog met LHBTI nieuwtjes in Amsterdam 

Volg ook ons blog met Laatste nieuws – politieke partijen in Amsterdam 

Volg ook ons blog met Koningsdag 2019 nieuws in Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here