Waarom het leuk is om de voorstelling ‘Duizen Schepen’ te bezoeken
Foto credits: Boris Lutters

Amsterdam on Stage is terug met een nieuwe voorstelling: ‘Duizend Schepen’ – die zich afspeelt op de historische Westelijke Eilanden in Amsterdam in een oude Scheepswerf! Dit kijkspel is te bezoeken van 13 tot en met 21 oktober 2022. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met Louise van Amsterdam on Stage. 

Wilt u allereerst Amsterdam on Stage toelichten?

“Amsterdam on Stage is een immersieve toneelgroep die de straten en gebouwen van Amsterdam als toneel gebruikt. Wij zijn ontstaan gedurende de lockdown die volgde op de Corona pandemie in 2020 en hebben een vernieuwende kijk op theater buiten het traditionele toneel. Wij maken theater voor een interactieve generatie. Een vorm van theater die het publiek uitdaagt en inspireert. Een Amsterdam on Stage show moet een beleving zijn. Ons publiek staat midden in de actie: geen passieve toeschouwers, maar actieve deelnemers aan het verhaal.”

Wie is de organisatie achter Amsterdam on Stage?

“Ons creatieve team bestaat uit: Louise Snouck Hurgronje, oprichtster en Artistiek Leider van Amsterdam on Stage; regisseur Alice Wordsworth; kostuumontwerpster Isabella Sainty; tekstschrijfster Clementine Melvin; vertaler Nimuë Walraven.

Het is een echt feest om met z’n allen te werken en elkaar te blijven inspireren en uitdagen!”

Hoe is de voorstelling duizend schepen tot stand gekomen?

“Het idee voor dit theaterstuk is ontstaan tijdens een bezoek aan een oude, nog deels werkzame scheepswerf op Realeneiland, één van de Westelijke Eilanden in Amsterdam. De huidige eigenaar heeft ons toestemming gegeven voor het omtoveren van zijn oude scheepswerf tot het toneel van de nieuwste productie van Amsterdam on Stage.

In het maritieme karakter van de locatie zagen we meteen een mogelijkheid om een verhaal te vertellen over de achtergebleven vrouwen van zeehelden in historische verhalen. We kwamen al snel uit bij de Griekse mythologie met al haar rijkdom aan inspirerende verhalen.

Acteurs zijn Eeke Boonstra, Marloes van den Heuvel, Nimuë Walraven en Valentijn Benard.”

Wat kan men verwachten van de voorstelling?

“Het publiek zal ondergedompeld worden in een mythische wereld, zodra ze de oude scheepswerf betreden. Bij het binnengaan laat je het dagelijkse Amsterdam achter je en treed je binnen in de fantasiewereld van Amsterdam on Stage waar de locatie en het verhaal zullen samensmelten. Wat volgt is een show van een uur die je gevoelens enorm zullen prikkelen en je aan het denken zal zetten! Voorafgaand de show zullen bezoekers een cocktail kunnen kopen om mee te nemen tijdens de show.

Het zal een collectieve ervaring worden en een theatershow zijn zoals je die nog niet eerder gezien hebt! Je verbeelding zal hard aan het werk gezet worden!”

Kunt u iets over de locatie waar het stuk gespeeld wordt vertellen?

“Scheepswerf Bierenbroodspot is een oer Amsterdamse scheepswerf die al sinds het eind van de 19e eeuw werkzaam is op Realeneiland. De werf is ingeklemd tussen woonhuizen en heeft in de loop der tijd de mooiste schepen afgeleverd. Wanneer je door de deur stapt, ruik je direct die typerende lucht van olie, benzine en teer die rondom oude boten en auto’s hangt. Vanuit de werkplaats loop je door naar de binnenplaats die met een helling in het glinsterende water van de Zoutkeetsgracht uitkomt. Het is een plek waarvan je het gevoel krijgt dat de tijd heeft stilgestaan. Midden in een prachtig stuk Amsterdam.”

Meer informatie -> https://www.amsterdamonstage.com/

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam