Voorbeschouwing: Festiviteiten Oranje Vereniging Sloten tijdens Koningsdag
Foto via Oranje Vereniging Sloten

Amsterdam maakt zich na twee jaar Corona ellende eindelijk weer op voor een mooie Koningsdag met vele leuke activiteiten. Reden voor Vrije Tijd Amsterdam om zo nu en dan op vrolijke wijze vooruit te blikken op wat er komen gaat. We stelden in dat kader een aantal vragen aan Tamar Frankfurther van de Oranje Vereniging Sloten en de Werkgroep Publiciteit Sloten-Oud Osdorp.

Wilt u Oranje Vereniging Sloten eens introduceren?

“De Oranje Vereniging Sloten is opgericht op 14 augustus 1945. Sinds dat jaar worden jaarlijks op Koninginnedag en sinds 2014 op Koningsdag festiviteiten georganiseerd in het Dorp Sloten. De vereniging wordt geheel gerund door vrijwilligers. Dit is een groepje enthousiaste mensen die ieder jaar weer alles regelen: de vergunningen, de contacten met de sponsoren, de voorbereidingen en de organisatie op de dag zelf! Het feest wordt gehouden in het beschermd Dorpsgezicht Sloten, in het oude dorp dus. En dan vooral op de Sloterweg en het Dorpsplein.”

Wat zijn de belangrijkste evenementen?

“Het Ringsteken met paarden of pony’s is het meest spectaculaire onderdeel, waar vooral ook veel kinderen en jongeren aan deelnemen en is een van de hoogtepunten van de festiviteiten. Zoals in de meeste plaatsen in Nederland is er ook in Sloten de jaarlijkse vrijmarkt. Deze is te vinden op het Dorpsplein naast de Sloterkerk, bij de Dorpspomp en op de Sloterweg. Ook hier zijn vooral kinderen en jongeren actief. De Speeltuin van Sloten speelt ook een belangrijke rol op deze feestdag. Veel kinderen en hun ouders komen hier om zich te ontspannen op deze populaire plek. Bij Café Kerkzicht is het op deze dag druk met bier en muziek. Kortom het is voor iedereen zeker de moeite waard om deze jaarlijkse feestdag in het Dorp Sloten door te brengen.”

Voorbeschouwing: Festiviteiten Oranje Vereniging Sloten tijdens Koningsdag
Foto via Oranje Vereniging Sloten

Is er voor de feestgangers een mogelijkheid voor een gezellig hapje en een drankje?

“Er is een kar met beenhambroodjes bij het Dorpsplein, drankjes zijn te krijgen bij de Tuin van Sloten in de speeltuin en bij café-restaurant Kerkzicht, ijsjes bij de IJshoeve en patat bij de Patatza(a)k.”

Waar kijkt u zelf het meest naar uit?

“Het ringsteken. Heerlijk vermaak om naar te kijken. Spannend ook of het ze lukt om de ringen uit de houders te prikken. Ik zou dat zelf nooit kunnen…”

Is men in Sloten een beetje Oranjegezind?

“Het gaat bij de meeste Slotenaren niet per se om het vieren van de verjaardag van koning Willem-Alexander, maar eerder om het gezellige feest. Er zijn veel mensen die de vlag uithangen, maar er zijn er heel wat die de vrolijke Slotenvlag op die dag verkiezen boven de driekleur😉.”

Wat zijn de hoogtepunten in de historie van Oranje Vereniging Sloten?

“Ik vind het bijzonder dat er ook dit jaar weer vrijwilligers zijn die zich hiervoor willen inzetten. Het is makkelijk om zoiets een keer te organiseren, maar ieder jaar weer… dat is bijzonder. Er zijn ook veel mensen uit de wijde omgeving die erop rekenen. Het is hier altijd gezellig druk op het dorp, maar niet te druk”, aldus Tamar Frankfurther.

Gerelateerd artikel: Koningsdag 2022 in Amsterdam: wat is er te doen?

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam