Voorbeschouwing Amsterdam Pride Run tijdens Queer en Pride Amsterdam

De hoofdstad staat van 22 juli tot en met 6 augustus in het teken van Queer en Pride Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens het evenement plaatsvinden. We stelden een aantal vragen aan Jeroen van de Amsterdam Pride Run.

Kunt u de Amsterdam Pride Run allereerst eens introduceren?

“De Amsterdam Pride Run is een gezellig, sportief en kleurrijk loopevenement. De Amsterdamse LHBTI+ atletiekvereniging Rainbow Athletics Amsterdam organiseert de Pride Run al voor de 23ste keer. Het trekt enkele honderden lopers uit Amsterdam, rest van Nederland en het buitenland aan. Iedereen die zich schaart achter diversiteit, inclusie, gelijkwaardigheid en solidariteit is van harte welkom.”

Is het mogelijk iets meer te vertellen over Rainbow Athletics Amsterdam?

“Het is de enige LHBTI+ atletiekvereniging van Nederland. Samen bewegen staat voorop. Rainbow Athletics Amsterdam is net na de Gay games in Amsterdam in 1998 opgericht. Tot 2021 was de naam van de vereniging ‘Dutch Gay and Lesbian Athletics’. We hebben zo’n 70 leden van alle leeftijden. We trainen tweemaal per week, doen mee aan nationale en internationale wedstrijden, en we organiseren veel andere sociale activiteiten.”

De Amsterdam Pride Run wordt alweer voor de 23e keer georganiseerd. Wat is het geheim?

“De Amsterdam Pride Run is een schitterend evenement, die veel bezoekers naar Amsterdam trekt. Veel mensen willen niet alleen feesten, en willen meer doen dan de botenparade. Wat is er dan leuker dan samen bewegen? De sfeer is altijd top, dus veel lopers komen elk jaar terug. Daarbij is het een goed georganiseerde wedstrijd, dus ideaal voor lopers die willen trainen voor bijvoorbeeld de dam-tot-damloop.”

Hoe ziet het parcours eruit?

“Het is een autovrije ronde van 5km. Je kunt kiezen om 5 km, 10 km of 15 km hard te lopen, 1, 2 of 3 rondes dus. Er is een wandelroute. We starten en finishen bij Café Polder in Amsterdam Oost. De route gaat langs het Amsterdam-Rijnkanaal, door het Flevopark en Science Park. Onderweg word je aangemoedigd door toeschouwers en vrijwilligers.”

Kan iedereen deelnemen? Moet er ingeschreven worden?

“Ja, iedereen is welkom! Inschrijven kan op Inschrijfformulier Pride Run Amsterdam 23 juli 2023 (inschrijven.nl). Voorinschrijving is iets goedkoper. Na-inschrijving op de dag zelf bij Café Polder is ook mogelijk.”

Is het voor publiek leuk om te komen kijken?

“Jazeker, het is de meest kleurrijke loop van Amsterdam. En bij café Polder, waar we starten en finishen, bouwen we een queer feestje, met dj en drankjes.”

Het verzoek is om een kleurrijk outfit aan te trekken?

“Klopt, alle kleuren van de regenboog willen we zien. Voor de mooiste outfit hebben we ook een prijs, dus doe je best.”

Hoe kijken jullie aan tegen Queer en Pride Amsterdam?

“Het is een belangrijk protest tegen onderdrukking en discriminatie van de queer community. We vieren de vrijheid en de liefde. Rainbow Athletics Amsterdam draagt daar vol overtuiging aan bij met de Pride Run.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van de Amsterdam Pride Run?

“Ieder jaar weer een nieuw hoogtepunt. Steeds een meer diverse groep lopers. Enkele jaren terug voor het eerst ook de categorie queer/non-binair. Dit jaar verwachten we een recordaantal deelnemers.”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“Doe mee! We zien jullie op 23 juli”, laat Jeroen ten slotte enthousiast weten namens de Amsterdam Pride Run.

Neem voor meer leuke sportactiviteiten tijdens Queer en Pride Amsterdam 2023 een kijkje op de website van Pride and Sports.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam