Tentoonstellingen in Amsterdam bezoeken? Overzicht met tips per stadsdeel!

Wil jij tentoonstellingen in Amsterdam bezoeken? In de hoofdstad zijn altijd leuke exposities die bezocht kunnen worden. In dit overzicht hebben we een aantal leuke tips voor je op een rijtje gezet. Scroll naar beneden of klik op een stadsdeel om te zien welke tentoonstellingen worden georganiseerd. Veel plezier met dit overzicht!

Inhoudsopgave stadsdelen:

Amsterdam Noord

(Un)monumenting: The Future Should Always Be Better

Leuk nieuws voor tentoonstellingliefhebbers. Vanaf 17 december tot en met 18 februari is tentoonstelling ‘(Un)monumenting: The Future Should Always Be Better’ te zien op NDSM-werf en in de NDSM-Loods. Deze expositie komt tot stand door een samenwerking van Stichting Kinetisch Noord en Stichting NDSM-Werf. Het betreft een groepstentoonstelling met nieuwe en bestaande monumentale werken van twaalf (inter)nationale kunstenaars. De tentoonstelling (Un)monumenting is vrij toegankelijk.

In totaal tonen twaalf makers hun kunstwerken in de eerste grote expositie zowel binnen in de scheepsbouwloods als buiten op de voormalige NDSM-scheepswerf. In uiteenlopende media claimen de kunstenaars ruimte voor alternatieve ‘monumenten’ of gaan in op de vraag wat een monument kan zijn en voor wie of wat een monument wordt opgericht.

De kunstenaars doen voorstellen voor alternatieve monumenten, stellen ideeën rond huidige monumenten en monumentale locaties (als NDSM) ter discussie of plaatsen ze in een nieuw daglicht.

In (Un)monumenting willen Stichting NDSM-werf en Stichting Kinetisch Noord het idee van ‘een monument’ en een monumentale plek als NDSM blijven bevragen. Wat kan een monumentale plek als deze voor de toekomst betekenen?

(Un)monumenting komt voort uit een programmalijn van Stichting NDSM-werf over de hedendaagse positie van monumenten en specifiek wat dit betekent op een plek als NDSM; een locatie waar monumentaal erfgoed, creativiteit, events en makers samenkomen.

De kunstenaars

In (Un)monumenting presenteren de kunstenaars – Maarten Baas, Elsemarijn Bruys, Koos Busters, Selby Gildemacher, Clinton Kabena, Krijn de Koning, Bas Kosters, Sharon Lockhart, Hira Nabi, Oscar Peters, Selma Selman en Bart Eysink Smeets hun werk op NDSM.

–>> MEER INFORMATIE <<–

Disney Frozen Special bij WONDR Experience

Expositie Disney Frozen Special vindt bij WONDR Experience plaats. Tijdens dit najaarsevent kan je ondergedompeld worden in de ijzige wereld van Olaf, Elsa en Anna. Dit gebeurt tijdens de enige echt Disney Frozen Special bij WONDR Experience.

Magische ruimte en sneeuwpret

Terwijl je een ruimte verkent die wordt omschreven als magisch, kan je je mee laten slepen in sneeuwpret. Deze wereld is samen met Disney gecreëerd. Dit is speciaal gedaan om de tiende verjaardag van Frozen te vieren.

Hartverwarmende Frozen-reis

Er kan een Frozen-reis verwacht worden die door de organisatie wordt beschreven als hartverwarmend. Tijdens de reis start je in Amsterdam en eindig je in het betoverde land Arendelle.

Speciale belevenis

De Frozen Special-belevenis kan verrijkt worden met unieke souvenirs inclusief opdruk. Daarnaast zijn er bijzondere merchandise producten en Frozen-lekkernijen.

–>> Boek hier WONDR Experience tickets <<–

Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me. – Eye Filmmuseum

De expositie Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me. is te zien bij Eye Filmmuseum. Dit is een solotentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Janis Rafa. Gesproken taal komt zelden voor in haar suggestieve films en video-installaties. In plaats daarvan concentreert ze zich op de stille aanwezigheid van niet-mensen, waardoor zij de leidende kracht binnen haar poëtische composities kunnen worden.

Dierlijke instincten en ongetemd gedrag

Haar verhalen leggen de nadruk op dierlijke instincten, ongetemd gedrag en het onvermogen om naast elkaar te bestaan, naast menselijke angsten, verwachtingen en mislukkingen.

Filmisch en verleidelijk

Rafa’s beeldtaal wordt omschreven als filmisch en verleidelijk. Toch is haar werk volgens velen verontrustend: het zet de kijker aan tot nadenken over prangende vragen, zoals hoe mensen zich verhouden tot elkaar en tot de wereld om hen heen.

Uitvindingen en verlangens

Haar nieuwste werken – die bij Eye in première gaan – richten zich op de spanning tussen de zorg voor en de exploitatie van dieren en landschappen, door middel van menselijke uitvindingen en verlangens.

Speelse erotiek en fysiek contact

Rafa’s nieuwe werk grenst volgens kenners aan speelse erotiek en fysiek contact, via woordspelingen en het opnieuw toe-eigenen van gebruiksvoorwerpen die zijn ontworpen om dieren in bedwang te houden. De titel van de tentoonstelling – Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me. kapselt het onderliggende gevoel van melancholie en grilligheid in dat overal in haar oeuvre naar voren komt.

Postindustriele locaties en verlaten gebouwen

Rafa’s onderwerpen worden gepositioneerd in ongebruikelijke cinematografische composities die het fictieve met het alledaagse vermengen. In deze tijdloze ruimtes belicht ze structuren van macht, overheersing en controle. De locaties die ze kiest liggen aan de stadsrand, op postindustriële locaties, verlaten gebouwen en rottende landbouwlandschappen.

Woordeloze ode aan zwerf- en gedomesticeerde honden

Tussen de ruïnes van deze werelden onderzoekt ze thema’s als genegenheid voor het niet-menselijke lichaam, relaties tussen soorten en omgaan met verlies. Haar werk vormt een woordeloze ode aan zwerf- en gedomesticeerde honden, roadkills, opgejaagde prooien, dieren in de bio-industrie en andere slachtoffers van de laatkapitalistische samenleving.

–>> Boek hier tickets bij EYE Filmmuseum <<–

Realtime bij Nxt Museum

Tentoonstelling Realtime is te zien bij het Nxt Museum. Terwijl technologische ontwikkelingen zich sneller ontwikkelen dan ons verstand kan bevatten, presenteert Nxt Museum ‘Realtime’ – een roterende showcase die een selectie kunstartiesten presenteert die grensverleggende technologieën in hun werk gebruiken.

Gepresenteerde digitale werken

De gepresenteerde digitale kunstwerken, gehuisvest in de grootste ruimte van het Nxt Museum, Nxt Stage, visualiseren de context waarin de makers van vandaag de kunststromingen van morgen aanwakkeren.

Evoluerende tempo digitale technologie

Dit wordt gedaan met nieuwe werken die seizoensgebonden worden gepresenteerd. Realtime speelt in op het snel evoluerende tempo van de digitale technologie, waarbij kunstenaars de vinger aan de pols houden. Van vooruitgang, om nieuwe perspectieven op innovatie te bieden.

Kunstwerken drie kunstartiesten

De eerste iteratie – Realtime ‘Lilypads: Mediating Exponential Systems’ – presenteert het werk van drie kunstenaars: Amelia Winger Bearskin, Libby Heaney en Entangled Others Studio met Robert M. Thomas.

Uiteenlopende perspectieven

‘Lilypads: Mediating Exponential Systems’ stelt de verschillende manieren voor om over het lelieblad te denken als een manier om door verschillende perspectieven op onze wereld te bewegen: onze ecologieën, technologieën, culturen en economieën.

–>> Boek hier Nxt Museum tickets <<–

Urban Activism bij STRAAT Museum

De expositie Urban Activism vindt plaats bij STRAAT Museum. Deze tentoonstelling bestaat uit het werk van de Spaanse kunstenaar Antonio Segura Dulk. Hij is volgens de kenners een grote naam uit de straatkunstwereld in Valencia. De carrière van Dulk startte met muurschilderingen en street art. In combinatie met studiewerk is hij nog steeds actief op muren en straat. De creatieveling blijft onderzoek verrichten en creëert nieuwe vormen van expressie via tekeningen, beeldhouwkunst, fotografie en meer.

Unieke fantasiewereld

“Zijn werk heeft een sterke ecologische overtuiging om ecosystemen en de meest kwetsbare soorten te verdedigen en nodigt de kijker uit om deel uit te maken van een unieke fantasiewereld, vol energie en bijzondere kleuren. Een droomwereld met dieren en natuurlijke settings die persoonlijke, universele en unieke verhalen vertelt”, is te lezen in de expositieaankondiging van STRAAT Museum.

–>> Boek hier tickets bij STRAAT Museum <<–

Amsterdam West

Destination Cosmos ‘The Immersive Space Experience’ bij Fabrique des Lumières

De tentoonstelling Destination Cosmos ‘ The Immersive Space Experience’ is te zien bij Fabrique des Lumières. In het kunstcentrum word je tijdens deze expositie meegenomen in een wereld van planeten, sterren, gaswolken, supernova’s en nevels.

Reusachtig heelal ervaren

Volgens de bedenkers van Destination Cosmos zal je zelf ervaren hoe reusachtig het heelal is. Bezoekers maken een reis die grenzen passeert van het zonnestelsel. Van het European Space Center in Kourou (Frans-Guyana) tot de eerste stappen op de Maan van Neil Armstrong en de eerste robot ‘selfie’ op Mars.

Zelf planeet ontdekken

Nadat je van de aardbodem gelanceerd bent, word je over kraters en kloven op Mars met rovers geschoren. Dit doe je in een voertuig waarmee een planeet ontdekt kan worden. Vervolgens maak je een duik naar Jupiter, glij je langs de ringen van Saturnus. Maar dat is nog niet alles. Je gaat dieper en dieper het heelal in.

Opstijgen naar grote hoogtes

Ben je van plan een bezoekje te brengen aan Destination Cosmos? Dan is het goed om je degelijk voor te bereiden omdat er opgestegen wordt naar grote hoogtes. “Het is tijd voor een unieke reis door de ruimte, dankzij de betoverende beelden van CNES, NASA and ESA”, laten de mensen van deze expositie ten slotte nog weten.

–>> Boek hier tickets bij Fabrique des Lumières <<–

Dali & Gaudi bij Fabrique des Lumières

De tentoonstelling Dali & Gaudi is te zien bij Fabrique des Lumières. In het kunstcentrum word je tijdens deze expositie meegenomen in een droom, sprookje en hallucinatie. Tenminste, zo wordt dit werk van Salvador Dalí door de kenners omschreven.

Psychedelische kunstwerken

Onder begeleiding van muziek van Pink Floyd komen de psychedelische kunstwerken van alle posities op je af. In de aankondiging is te lezen dat deze kunstenaar een van de meest grandioze kunstenaars aller tijden is. Op doek al, maar absoluut bij deze tentoonstelling, Dalí: The Endless Enigma.

Overgeven aan fantasiewereld

Volgens Fabrique des Lumières is er tijdens de expositie sprake van een fantasiewereld om je aan over te geven. Je komt oog in oog te staan met onwerkelijke wezens en hyberbolische schepen. Je kan er op een leuke manier verdwalen. Daarnaast kan er gekeken en geluisterd worden. Het zal een enorme belevenis worden.

Toonaangevende musea

Deze tentoonstelling is getoond in musea op allerlei plekken wereldwijd.  Denk aan plaatsen zoals Figueres, Florida, Madrid en New York. Nu is de tijd aangebroken om in Amsterdam te gaan kijken.

Kubistisch en impressionistisch geïnspireerde kunstwerken

Deze exposite is gemaakt door Gianfranco Lannuzzi, Renato Gatto, Massimiliano Siccardi en Cutback. Zij zorgen ervoor dat alle facetten van Salvador Dalí aan bod komen. Zo zijn er kubistisch en impressionistisch geïnspireerde kunstwerken. Maar ook mystiek werk uit een surrealistische periode.

De kunstenaar is al dertig jaar dood. Zijn werk is volgens velen nog steeds een ontsnapping uit het hier en nu. En zoals hier zag je het nog nooit.

–>>Boek hier tickets bij Fabrique des Lumières <<–

Recoding Entropie bij Fabrique des Lumières

De show Recoding Entropia is een meeslepende audiovisuele ervaring, speciaal ontworpen voor Culturespaces.

Spel van verrassing en verwarring

Deze film van François Vautier is een spel van verrassing en verwarring. En daarmee daagt het je uit om zelf de grenzen van je verbeelding op te zoeken. Vergeet ruimte, vergeet tijd en ontdek een nieuwe realiteit. Gewoon, door op te gaan in het ongewone.

Zitten, liggen en staan

Ga zitten, ga liggen, blijf staan: alles kan, maar laat het over je heen komen. Deze audiovisuele ervaring zuigt je op en neemt je mee. In Recoding Entropia komt er een nieuwe realiteit tot leven, allemaal verbonden aan hetzelfde thema: evolutie.

–>>Boek hier tickets bij Fabrique des Lumières<<–

Amsterdam Zuid

Pokémon bij Van Gogh Museum

Tentoonstelling Pokémon staat centraal in het Van Gogh Museum. Bezoekers kunnen in de wereld stappen van Pokémon en Vincent van Gogh. Deze samenwerking is tot stand gekomen ter ere van het 50-jarig jubileum van het Van Gogh Museum.

Speurtocht en schilderijen

Ben je bekend met Snorlax, Pikachu en Eevee? Deze en vele andere Pokémon zijn nu te zien in het Van Gogh Museum! Je kan meedoen met de Pokémon Adventure speurtocht of Pokémon schilderijen bekijken die zijn geïnspireerd op Van Gogh. Wil je zelf creatief aan de slag? Pak papier en potlood zodat je Pikachu kan tekenen.

Inspiratie kunstwerken Vincent van Gogh

Op de eerste verdieping is een vaste collectie Pokémon schilderijen te bezichtigen. Ieder Pokémonschilderij is geïnspireerd op de beroemde kunstwerken van Vincent van Gogh. Zo zie je Pikachu als Van Gogh met grijze vilthoed, een slapende Snorlax, en Sunflora tussen de zonnebloemen.

Verhalen meesterwerken ontdekken

Vanaf de leeftijd van 6 jaar kan deelgenomen worden aan de speurtocht. Dit is een Pokémon Adventure tocht langs de werken van Vincent van Gogh waar de verhalen over zijn meesterwerken ontdekt kunnen worden. De speurtocht wordt georganiseerd in het Nederlands en Engels. Je kan deze ophalen bij de informatiebalie in het Atrium.

Pikachu tekenen

In het restaurant op verdieping nul, kan Pikachu getekend worden. Je kan op creatieve wijze aan de slag gaan met papier en potlood. Het is daar mogelijk om de video Teken zelf Pikachu te bekijken. Hierdoor kan je je eigen versie van Pikachu tekenen. Hoe zal jouw Pikachu eruit komen te zien?

Educatieve activiteiten

Gezamenlijk hebben ze diverse educatieve activiteiten ontwikkeld. Dit is gedaan vanuit een gezamenlijke interesse voor de Japanse kunst en cultuur. Pokémon is een Japans icoon uit de popcultuur en Japanse prentkunst was een belangrijke inspiratiebron voor Vincent van Gogh.

–>> Boek hier tickets bij Van Gogh Museum <<–

Museum Boijmans Van Beuningen Collectie bij Rijksmuseum

De Museum Boijmans Van Beuningen collectie is te zien bij Rijksmuseum. Tijdens dit najaar zie je van Yayoi Kusama tot Pablo Picasso. Oftewel een aanbod van speciale werken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Vanaf het Museumplein zal lichtkunstwerk Breathe, Walk, Die van Ugo Rondinone voor alle mensen te bezichtigen zijn.

Van Rotterdam naar Amsterdam

Ongeveer 90 werken, die normaal in het museum in Rotterdam te zien zijn, komen naar Amsterdam. Deze werken gaan uit logeren in het Rijksmuseum. Werken van Pieter Bruegel, Cindy Sherman, Edgar Degas passen goed bij het leven van ons mensen. Van de geboorte tot de dood. De selectie maakt het mogelijk om mee te reizen door het menselijk bestaan. De kunst bestaat uit kunstwerken vanaf de middeleeuwen tot dit moment.

Thematische opbouw expositie

De expositie is op thematische wijze opgebouwd. Hierdoor zijn hele diverse kunstwerken te zien. Deze hebben betrekking op alle tijden. La petite danseuse de quatorze ans van Edgar Degas, Yayoi Kusama’s Infinity Mirror Room en de toren van Babele van Pieter Bruegel, zijn hier voorbeelden van.

Kunst vanaf de middeleeuwen

“De tentoonstelling biedt een reis door het menselijk bestaan met kunst vanaf de middeleeuwen tot nu. Alles wat de mens in zijn leven meemaakt, zoals geboren worden, de jeugd, volwassen worden, seksualiteit, ouderdom en overlijden, is universeel, maar werd door de eeuwen heen steeds anders ervaren”, aldus Friso Lammertse, conservator bij het Rijksmuseum.

Presentator Raven van Dorst

Er kan deelgenomen worden aan een audiotour aan de hand van muzikant en presentator Raven van Dorst. Deze bekendheid neemt je mee langs de verschillende kunstwerken en praat met conservatoren over de thema’s van de expositie. Er is nog meer, zoals een muziektour, gecomponeerd en geproduceerd door dj en producer Upsammy.

De expositie biedt een prikkelarme avondopenstelling, rondleidingen voor blinde of slechtziende bezoekers en rondleidingen in gebaren.

–>>Boek hier tickets bij Rijksmuseum<<–

Nan Goldin – This Will Not End Well bij Stedelijk Museum

De expositie van Nan Goldin – This Will Not End Well is te zien bij het Stedelijk Museum. Wellicht vind jij het leuk om deze tentoonstelling in Amsterdam te bezoeken. Voordat je dit besluit geven we je wat interessante informatie over wat je kunt verwachten. Zo kan je zelf beslissen of je het leuk vindt om Nan Goldin – This Will Not End Well bij het Stedelijk Museum te bezoeken.

Spraakmakende kunstenaar

Nan Goldin wordt door kenners omschreven als een spraakmakende kunstenaar. Met haar fotocamera legt ze lief en leed van mensen vast. Dit doet ze volgens velen op een legendarische manier. Je ziet foto’s van haarzelf en vriendenkring als snapshots van verbinding en intimiteit. Deze worden op ‘gewone’ dagen gemaakt, maar bijvoorbeeld ook in het nachtleven.

Oorsprong artistieke praktijk

Met haar werk worden sociale problemen bespreekbaar en zichtbaar gemaakt. Met de expositie This Will Not End Well gaat Nan Goldin terug naar de oorsprong van haar artistieke praktijk. De tentoonstelling is te zien in de meest grote zaal van het Stedelijk Museum. Als filmproducer toont Nan Golding, in zes ruimtes slideshows. Deze bestaan uit duizenden foto’s. Alle afbeeldingen worden ondersteund door muziek, archiefmateriaal en voice-overs.

–>> Boek hier tickets bij Stedelijk Museum <<–

Frans Hals bij Rijksmuseum

Een bijzondere collectie van Frans Hals is te zien bij het Rijksmuseum. Deze kunstschilder wordt door kenners omschreven als vermakelijk, vernieuwend en bijna baldadig. Frans Hals was een van de meest toonaangevende kunstenaars uit de 17e eeuw. Zijn losse schilderstijl was eigenzinnig en enorm invloedrijk. Voor het Rijksmuseum allemaal redenen om een nieuwe expositie te presenteren. De collectie bestaat louter uit topstukken van Frans Hals.

Fijne selectie kunstwerken

Van al het werk dat de kunstenaar heeft voortgebracht zijn 50 sleutelstukken geselecteerd. De tentoonstelling bestaat deels uit de eigen collectie van het Rijksmuseum. Het overige deel zijn werken die in bruikleen worden gegeven. Iets waar het museum enorm dankbaar voor is.

Londense Wallace collectie

Een van de werken die te zien is is De lachende cavalier. Dit werk is afkomstig uit de Londense Wallace collectie. Normaal reist deze kunst nooit, maar dit keer is er een uitzondering gemaakt. Andere voorbeelden zijn Catharina Hooft met haar min en Malle Babbe (Gemäldegalerie, Berlin).

Nog meer primeurs

Andere primeurs zijn Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid (familie in een landschap) en Jonge vrouw met een uitstalling van groente en fruit. Laatstgenoemd kunststuk komt uit de privécollectie Bridgenorth. Ook zal het groepsportret Feestmaal voor het eerst buiten Haarlem getoond worden. Het portret toont officieren van de Sint-Jorisschutterij uit 1616.

Kunststijl van Frans Hals

In de expositie staat de kunststijl van Frans Hals centraal. Deze stijl wordt door velen omschreven als los en levendig. Hij kreeg hiermee aanzien en werd ermee een van de voorlopers van impressionisme. De selectie zorgt ervoor dat bezoekers deel zijn van de ontwikkeling. Er wordt met conventies gebroken. Met veel vertrouwen wordt zijn eigenwijze weg gevonden.

Waarden, normen en tradities

Op hetzelfde moment showt de expositie een boeiend beeld van de tijd. Er wordt inzicht gegeven in de leefwereld van zijn klanten. Ook komen de waarden, normen en tradities uit die tijd aan bod.

Geboren in Antwerpen

Benieuwd naar wie Frans Hals was? De kunstenaar werd tussen 1582 en 1584 geboren in Antwerpen. Hij was de zoon van een wever. Het gezin moest in 1585 vluchten voor de invasie van Spanjaarden. Deze vlucht bracht de familie in Haarlem. In deze plaats werd Frans onder zijn hoede genomen door schilder en opleider Karel van Mander.

Lid Haarlemse schildersgilde

In 1610 sloot hij zich als lid aan bij het Haarlemse schildersgilde. Dat deed hij als zelfstandige kunstschilder. Er waren ook leerlingen en assistenten zoals Judith Leyster. Niet veel later werd de kunstenaar beroemd. Vaak werd hij bewonderd maar soms ook verguisd. Dit had alles te maken met zijn ‘ruwe stijl’.

Fenomenale schuttersstukken

Het werk bestond voornamelijk uit portretten, waaronder een aantal fenomenale schuttersstukken. In 1666 stierf Frans Hals, waarna hij werd begraven in de Grote Kerk in Haarlem.

Mooie samenwerkingen

Deze expositie is tot stand gekomen door een samenwerking met de National Gallery Londen en de Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin. Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft bijzondere medewerking verleend. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Rijksmuseum International Circle en Rijksmuseum Patronen.

–>> Boek hier tickets bij Rijksmuseum <<–

Missie Meesterwerk bij Rijksmuseum

De expositie Missie Meesterwerk vindt plaats bij het Rijksmuseum. Tijdens deze doe-tentoonstelling is het mogelijk om een nieuw meesterwerk te ontdekken. Gehuld in een labjas kan je als een echte museumonderzoeker op missie gaan. Dit doe je in een tot laboratorium omgebouwd museum.

Museumobjecten onderzoeken

In de opslag van dit beroemde museum zijn ongeveer een miljoen objecten die gevonden kunnen worden. Wie weet zit daar een heus meesterwerk tussen. Doormiddel van diverse onderzoekstechnieken kunnen in het lab heuse museumobjecten onderzocht worden. Deze technieken zijn eveneens ingezet bij het Melkmeisje en de Nachtwacht.

Vragen die revue passeren

Diverse vragen zullen de revue passeren. Hoe ontdek je bijvoorbeeld of schilderijen echt door Vermeer zijn gemaakt? Is een kroon wel echt van goud. Er wordt door jullie onderzoek gedaan naar speciale kunststukken zoals een ets van Rembrandt en kroon van Willem I. De onderzoeken worden gedaan met behulp van röntgenscans, jaarringenonderzoek, uv-licht en andere technieken. Het Klokhuis, in de persoon van Sosha Duysker, daagt jullie uit om op missie te gaan.

Gratis toegang tot 18 jaar

Tot en met 18 jaar is er gratis toegang. Er moet dan wel een starttijd geboekt worden via het Rijksmuseum. Deze expositie is niet alleen leuk voor kinderen, ook voor volwassenen. Leuk om met de hele familie te bezoeken. De tentoonstelling wordt aanbevolen aan kids van 8 jaar, terwijl het welkom is om een jonger zusje of broertje mee te nemen. De tijdsduur van deze missie is ongeveer zestig minuten. Zo blijft er tijd over om de Eregalerij te bezoeken. Er zijn ook gratis workshops te volgen.

Samenwerking met NEMO

Missie Meesterwerk is tot stand gekomen in samenwerking met NEMO Science Museum. Dit zou niet kunnen zonder de hulp van een aantal organisaties. Dit zijn KPN, ING, Stichting Zabawas, Rijksmuseum Fonds en AkzoNobel.

Andere partners

Andere partijen die door het museum bedankt worden zijn Museum Rembrandthuis – Amsterdam, Koninklijke Verzamelingen – Den Haag, Birgem, Hochschule trier, Klein & becker, Lyppens juwelier, Nederlands edelstenen laboratorium, Naturalis, Rijksdienst voor het cultureel erfgoed, Steltman juwelier Fruitleather Rotterdam.

–>> Boek hier tickets bij Rijksmuseum <<–

Van Gogh aan de Seine bij Van Gogh Museum

De expositie Van Gogh aan de Seine is te zien bij het Van Gogh Museum. Deze tentoonstelling wordt omschreven als baanbrekend. Je ontdekt de reden waarvoor het gebied langs de Seine (rondom Asnières) cruciaal was voor de artistieke ontwikkeling kunstenaars Vincent van Gogh, Paul Signac, Georges Seurat, Emile Bernard én Charles Angrand.

Oevers van de Seine

Deze vijf kunstartiesten gingen naar de oevers van de Seine. Dit deden ze om daar te schilderen. Er werden radicale tegenstellingen vastgelegd. Van dagjesmensen die er waren voor recreatie tot rokende schoorstenen en braakliggend terrein.

Ontdekking unieke motieven

Rondom de Seine werden unieke motieven ontdekt. Het zorgde voor ontwikkeling van kleurgebruiken en schildertechniek. De plaats Asnières was toonaangevend op het gebied van artistieke ontwikkeling van deze kunstartiesten.

Plek naast Parijs aan de Seine

Ben jij weleens in Asnières geweest? Deze plaats is gelegen naast Parijs aan de Seine. Tot circa 1850 stond de stad bekend als idyllische groene voorstad. Mensen uit de stad brachten hier hun vrije tijd door. In het tweede deel van de 19de eeuw werd Asnières steeds meer gekenmerkt door opkomende industrie.

Een veranderend landschap

Er trad een veranderend landschap op. De plek werd steeds beter bereikbaar vanuit Parijs. Vele kunstenaars ging ernaar toe om te schilderen. In de expositie wordt getoond welke rol Asnières en de Seine hadden op de artistieke ontwikkeling van Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand.

Nog meer belevenissen

Er zijn rondom de expositie nog meer dingen te beleven. Zo is er een korte film te zien van Christian Borstlap. Deze video is gemaakt als introductie. Je kan ook een privérondleiding door de tentoonstelling boeken of meegaan met een van de instap rondleidingen. Er zijn schilderworkshops en fotografieworkshops te volgen. De zaalteksten van de tentoonstelling zijn nu ook beschikbaar in een toegankelijke pdf.

–>> Boek hier tickets bij Van Gogh Museum <<–

Amsterdam Oost

Plastic Crush bij Wereldmuseum Amsterdam

De tentoonstelling Plastic Crush vindt plaats bij Wereldmuseum Amsterdam. Deze expositie geeft stof tot nadenken over het gebruik van plastic? Waar denk jij eigenlijk aan als je het woord plastic hoort? Wellicht aan afval, troep, fantastisch, transparant of kleurrijk?

Plastic in dagelijks leven

De expositie Plastic Crush laat diverse manieren zien hoe we dagelijks met te plastic te maken hebben. Enerzijds is het leven er makkelijker door, anderzijds draagt plastic bij aan wereldwijde ongelijkheid. Maar wat je er ook van vindt; plastic zal een blijven en niet meer weggaan.

Universele en lokale verhalen

Lokale en universele verhalen, kunstvoorwerpen uit de collectie, hedendaagse kunst en plastic iconen bieden een breder perspectief. Wellicht kan dit leiden tot een duurzamere toekomst?

–>> Boek hier tickets bij Wereldmuseum Amsterdam <<–

Amsterdam Centrum

Meredith Monk: Calling bij Oude Kerk Amsterdam

De expositie Calling van Meredith Monk vindt plaats bij de Oude Kerk Amsterdam. Bij de expositie staat visionair werk van van Meredith Monk, icoon van de hedendaagse muziek, centraal. De Amerikaanse is componiste, pianiste en zangeres, choreograaf en regisseur.

Tijdens Calling wordt een originele terugblik gegeven op het invloedrijke interdisciplinaire kunstenaarschap van Meredith Monk. “Met haar unieke benadering van de menselijke stem en haar mysterieuze, speelse en onconventionele composities, performances, films en installaties heeft Monk de grenzen van de muziek, performance en beeldende kunst verlegd”, is te lezen in de officiële tentoonstellingsaankondiging van Meredith Monk: Calling.

–>> Boek hier tickets bij Oude Kerk Amsterdam <<–

Weesp

“Denkend aan Weesp, zie ik..” bij Museum Weesp

Museum Weesp is trots om de opening aan te kondigen van de nieuwste tentoonstelling, getiteld “Denkend aan Weesp, zie ik…”. Een expositie met schilderijen met kinderlijke verbeelding. In de tentoonstelling is de creativiteit en verbeeldingskracht van de jeugd van Weesp te zien.

Jonge kunstenaars uit Weesp

Deze nieuwe expositie biedt bezoekers een unieke kans om de wereld te zien door de ogen van de jonge kunstenaars uit Weesp. Meer dan 200 prachtige tekeningen, gemaakt door kinderen tijdens een speciaal schoolproject, worden tentoongesteld van zaterdag 21 oktober 2023 tot zondag 14 januari 2024.

Project ‘Denkend aan Weesp’

In 2022, rond de fusie met Amsterdam starten Museum Weesp, de Gooische Muziekschool en de Weesper scholen een project dat de stad Weesp in het middelpunt van de belangstelling zet. Museum Weesp doet dit met de kunstexpositie ‘Denkend aan Weesp’. Waarin een prachtige verzameling schilderijen, tekeningen en aquarellen die het verhaal van ‘Weesp-en-Water’ vertelt, wordt getoond.

Weesper basisschoollleerlingen

De Gooische Muziekschool maakt het lied ‘Denk ik aan Weesp’. De Weesper basisschoolleerlingen zingen het uit volle borst op het Grote Plein bij de opening van de expositie. Leerlingen van de Weesper scholen hebben in een educatietraject de kunstexpositie bezocht en zijn er rondgeleid.

Indrukwekkende verzameling tekeningen

Tijdens het schoolproject werden kinderen van destijds groep 6 van de Nieuwe Jozefschool, de Wisperweide, de Kors Breijerschool en de Van der Muelen-Vastwijkschool uit Weesp aangemoedigd om hun beeld en gevoelens over hun stad vast te leggen op papier. Het resultaat is een indrukwekkende verzameling tekeningen die de diversiteit en levendigheid van Weesp weerspiegelen.

Kleurrijke stadsgezichten en abstracte interpretaties

De tekeningen variëren van kleurrijke stadsgezichten tot abstracte interpretaties van Weesp, waardoor de veelzijdigheid van de jonge kunstenaars wordt benadrukt. Op de schilderijen zijn onder andere de Vecht, de bruggen, de molens, Manage Bleijenberg, FC Weesp, het stadhuis, de kerk, de synagoge, het fort en IJssalon Nelis getekend.

Elke tekening vertelt een verhaal, en bezoekers worden aangemoedigd om te ontdekken welke plekken in Weesp of welke verhalen er zijn getekend op de kleurrijke beelden.

Bijzondere opening expositie

Een mooie reden om Jonathan Sas (Eigenaar van Nelis IJssalon) uit te nodigen om de expositie te openen. Tijdens de officiële opening op vrijdag 20 oktober 2023 sprak Jonathan Sas zijn waardering uit voor de mooie tekeningen. Hij vindt het een grote eer, dat van elke klas minimaal één kind een tekening refererend aan Nelis heeft gemaakt. Een bijzondere samenwerking met de Gooische Muziekschool en de Weesper basisscholen, die een vernieuwde expositie tot stand bracht.

Publiek van harte welkom

Museum Weesp nodigt het publiek van harte uit om deze inspirerende tentoonstelling te komen bezoeken en te genieten van de prachtige kunstwerken die Weesp door de ogen van kinderen laten zien. De expositie is toegankelijk van woensdag t/m zondag van 13.30 – 17.00 uur in Museum Weesp. Museum Weesp is extra geopend op dinsdag 24 oktober van 13.30 – 17.00 uur. In de kerstvakantie is Museum Weesp geopend op dinsdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur.

–>> Meer informatie over Museum Weesp <<–