Tentoonstellingen in Amsterdam bezoeken? Overzicht met tips per stadsdeel!

Wil jij tentoonstellingen in Amsterdam bezoeken? In de hoofdstad zijn altijd leuke exposities die bezocht kunnen worden. In dit overzicht hebben we een aantal leuke actuele tentoonstellingen Amsterdam voor je op een rijtje gezet. Scroll naar beneden of klik op een stadsdeel om te zien welke beste tentoonstellingen Amsterdam worden georganiseerd.

Je kan ook een kijkje nemen op onze overzichtspagina van leuke exposities in Amsterdam.

Inhoudsopgave stadsdelen:

Tentoonstellingen Amsterdam-Noord

Albert Serra – Liberté bij Eye Filmmuseum

De eerste tentoonstelling in Nederland van de Catalaanse film- en theaterregisseur Albert Serra. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt de gehele expositieruimte omgevormd tot een immersieve set vol nachtelijke, heimelijke ontmoetingen, waarin theater, film en tentoonstelling samenkomen. Lees verder…

NIEUW NEW BABYLON bij NDSM Fuse

Kunstenaars tonen nieuwe mythen, zoals Constant Nieuwenhuis ooit New Babylon als een droom beschreef: een illustratie van een levenswijze in een veronderstelde samenleving. Het zijn dystopische verhalen die confronteren, maar ook optimistische waar de toeschouwer zich mee kan identificeren. Lees verder….

De kracht van Noord ben jij bij Museum Amsterdam Noord

De kracht van Noord ben jij bij Museum Amsterdam Noord zet enkele succesvolle buurtinitiatieven in Amsterdam-Noord in de schijnwerpers. Deze initiatieven laten zien hoe samenwerking tussen gemeente en lokale gemeenschappen tot bloei kan komen. Lees verder…

Tentoonstellingen Amsterdam-West

VAN VERMEER TOT VAN GOGH bij Fabrique des Lumières

Bij de expositie “VAN VERMEER TOT VAN GOGH” komen meer dan 325 schilderijen van zo’n 50 verschillende schilders voorbij. Dompel je onder in de wereld van Vermeer en laat je betoveren door Rembrandts spel van licht en donker! Lees verder…

Inside Outside Outside Inside bij De Hallen

Inside Outside Outside Inside bij De Hallen. Ilse Twigt visualiseert met ‘Inside Outside Outside Inside’ de wrijving tussen haar binnen- en buitenwereld en de zoektocht naar eenheid van beide. Lees verder …

Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School bij Museum het Schip

Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School bij Museum het Schip. Het museum viert met deze tentoonstelling zijn talent en zijn enorme, nog altijd voortdurende invloed. Lees verder ..

Tentoonstellingen Amsterdam Nieuw-West

For Women Only bij Van Eesteren Museum

For Women Only neemt de collectie van het Van Eesteren Museum en de Goed Wonen traditie als uitgangspunt en onderzoekt de bewuste en onbewuste ontwerpkeuzes die gemaakt zijn en hoe dit het dagelijks leven van vrouwen beïnvloedde. Lees verder..

Tentoonstellingen Amsterdam-Zuid

Baksteenexpressie bij Amsterdamse School Museum De Dageraad

In deze tentoonstelling wordt het verhaal gevolgd van de baksteen: van klei tot kunstwerk. De reis van de baksteen begint in het gebied waar de klei gewonnen wordt. Lees verder…

Point of View bij Rijksmuseum Amsterdam

150 schilderijen, prenten, tekeningen, kostuums, accessoires, beelden, meubels en foto’s uit de collectie van het Rijksmuseum maken duidelijk dat gender overal in terug te vinden is.

Droegen alle kinderen in de 17de eeuw rokken? Waarom moesten vrouwen strijden om het dragen van een broek? En wat zegt het formaat bureau over je gender? In Point of View zie je hoe ideeën over gender door de tijd heen werden verbeeld en hoe ze continu veranderden. Lees verder…

On This Side of the River Elbe bij Stedelijk Museum Amsterdam

Het eerste uitgebreide overzicht van het oeuvre van Ana Lupas in Nederland. Lupas behoort sinds de jaren 60 tot de meest toonaangevende kunstenaars uit Oost-Europa.

De carrière van Ana Lupas (geboren 1940, Cluj, Roemenië) beslaat meer dan zes decennia en getuigt van een onverzettelijke toewijding aan artistieke vrijheid tijdens uitdagende politieke omstandigheden. Lees verder…

Matthew Wong | Vincent van Gogh bij Van Gogh Museum

Deze tentoonstelling gaat dieper in op de artistieke én persoonlijke connectie tussen Wong en Vincent van Gogh. Wong zag zijn eigen leven gespiegeld in dat van Van Gogh. Lees verder..

Kunst der ontmoeting bij Rijksmuseum tuinen

Kunst der ontmoeting. Zo omschrijft de Koreaanse kunstenaar Lee Ufan zijn werk zelf. De minimalistische sculpturen zorgen voor een moment van rust aan het Museumplein. Lees verder..

Painting as Prop bij Stedelijk Museum

Painting as Prop van Wilhelm Sasnal (1972, Tarnów, Polen) in de prestigieuze IMC erezaal. De tentoonstelling presenteert vijfentwintig schilderijen, waarvan sommige een rol speelden als rekwisieten in Sasnals recente filmproject The Assistant, waarin de grenzen tussen kunst en film vervagen en botsen met de hedendaagse wereld. Lees verder..

De vaste collectie: Van Goghs meesterwerken bij Van Gogh Museum

Bekijk de meesterwerken van Vincent van Gogh in het museum en laat je meevoeren in zijn ontwikkeling als kunstenaar. Stap in Van Goghs wereld en ontdek de ideeën en ambities achter zijn kunst. Lees verder..

Tentoonstellingen Amsterdam-Oost

Een Ode aan de Betuwe bij SBK Galerie KNSM

Een Ode aan de Betuwe bij SBK Galerie KNSM. Een overzichtsexpositie van het werk van de kunstenaar Han Dijsselbloem. Lees verder…

FLUXUS CORPORUM bij Museum Perron Oost

FLUXUS CORPORUM gepresenteerd Museum Perron Oost & Semester 9. Dit zijn eerste twee solo-exposities zijn van de kunstenaars Baby Reni (Irene Ha) en Nazif Lopulissa. Lees verder…

Door de ogen van Humberto Tan bij Artis Groote Museum

Voor de tentoonstelling ‘Door de ogen van’ combineert Humberto objecten uit de natuurhistorische collectie van ARTIS met persoonlijk werk. Lees verder…

Doodleuk bij museum Tot Zover

Doodleuk bij museum Tot Zover. De tentoonstelling Doodleuk is speels van opzet, behalve prints zijn er verschillende uitprobeersels en schetsen te zien. Lees verder…

The Place Where I was Condemned to Live bij De Appel

The Place Where I was Condemned to Live is de eerste solotentoonstelling van Basma al-Sharif in Nederland. Basma’s werk doorkruist vele thema’s die gerelateerd zijn aan de Appel’s huidige focus. Lees verder…

Really? Art and Knowledge in Time of Crisis bij Framer Framed

Really? Art and Knowledge in Time of Crisis toont werken gebaseerd op forensische onderzoeksmethoden en data-analyse, maar bestaat ook uit andere vormen van multivisueel onderzoek. Lees verder..

Onze koloniale erfenis bij Wereldmuseum Amsterdam

Expositie Onze koloniale erfenis is te zien bij Wereldmuseum Amsterdam. In de aankondig van deze tentoonstelling is te lezen dat kolonialisme niet iets van het verleden is. Daarnaast stellen ze dat het de wereld heeft gevormd: onze fysieke, mentale en persoonlijke wereld. De invloed van kolonialisme is nog steeds aanwezig in de huidige samenleving. In de expositie ‘Onze koloniale erfenis’ wordt gekeken naar de Nederlandse koloniale geschiedenis en aanwezigheid, in Indonesië, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en andere landen. Bezoekers krijgen meer te zien en horen over geschiedenis die voor velen nog onbekend is. Lees verder..

Plastic Crush bij Wereldmuseum Amsterdam

De tentoonstelling Plastic Crush vindt plaats bij Wereldmuseum Amsterdam. Deze expositie geeft stof tot nadenken over het gebruik van plastic? Waar denk jij eigenlijk aan als je het woord plastic hoort? Wellicht aan afval, troep, fantastisch, transparant of kleurrijk? Lees verder..

SARI/STATEMENT bij Wereldmuseum Amsterdam

SARI/STATEMENT tentoonstelling in het Wereldmuseum Amsterdam toont de sari als één van de grootste wereldwijde fashion-verhalen van dit moment. In deze mode-expositie zie je hoe ontwerpers, dragers en makers op hun eigen manier betekenis geven aan- en een statement maken met de sari: als mode, als zelfexpressie of verzetsdaad en op nog vele andere manieren. Lees verder..

Tentoonstellingen Amsterdam-Centrum

Rembrandt & de wereld bij Rembrandthuis

Rembrandt & de wereld bij Rembrandthuis. In deze tentoonstelling ga je op reis langs bijna 50 etsen en 1 originele etsplaat van Rembrandt uit de collectie van Museum Rembrandthuis, etsen waar steeds iets niet-Nederlands te zien is. Ontdek waar Rembrandt zijn kennis en inspiratie vandaan haalde, en hoe wereldwijs (of wereldvreemd?) hij daadwerkelijk was. Lees verder…

Young Human bij FOAM

Young Human bij FOAM. Kunstenaar ShuShu Sieberns probeert een brug te creëren tussen twee verschillende werelden waar queer identiteit en traditionele Russische familiewaarden naast elkaar kunnen bestaan. De tentoonstelling Young Human dient als een gevoelige verkenning van het interne conflict dat de kunstenaar ervaart tussen de relatie met haar diep religieuze grootmoeder en haar non-binaire partner. Lees verder…

‘De Zout in de Stad’ bij galerie kunstRUIM

Expositie ‘De Zout in de Stad’ wordt georganiseerd bij galerie kunstRUIM. Zout is er in vele variaties en toepassingen, het brengt en versterkt smaak, is positief en negatief geladen en onmisbaar in ons menselijk bestaan. Kunst levert net als zout een bijdrage aan verandering door te schuren, te bijten, aandacht te vestigen op, waar te nemen of de verbeeldingskracht uit te dagen en is net als zout broodnodig in onze samenleving. Lees verder…

De Groene Bocht bij Grachtenmuseum

Tentoonstelling De Groene Bocht bij Grachtenmuseum. Voor deze tentoonstelling wordt de hele benedenverdieping van het museum gebruikt; niet alleen de drie stijlkamers in het museum, maar ook achter in de museumtuin en voor het museum.  Lees verder…

Protest2Pride bij OBA Oosterdok

Protest2Pride bij OBA Oosterdok. In de tentoonstelling Protest2Pride onderzoekt IHLIA de Roze Zaterdag-protesten van de jaren ‘80 en ‘90 door de lens van fotograaf Marian Bakker. Lees verder…

Eyes on Art – Queer & Allies Art Exhibition & workshops

Deze tentoonstelling toont zeven gerenommeerde kunstenaars uit Amsterdam die het thema “Samen” vieren tijdens Amsterdam Pride 2024. Lees verder...

Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen bij Koninklijk Paleis Amsterdam

Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen bij Koninklijk Paleis Amsterdam. De tentoonstelling biedt de gelegenheid om voor één keer in je leven oog in oog te staan met de eeuwenoude windvaan van het Paleis en het metershoge bronzen beeld Prudentia (Voorzichtigheid), dat voor het eerst sinds de zeventiende eeuw van het dak is gehaald voor restauratie. Een unieke kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, beneden in het Paleis van dichtbij te bekijken. Lees verder…

Suriname in Beweging bij Allard Pierson

Suriname in Beweging bij Allard Pierson. In deze tentoonstelling krijg je een inkijk in het leven en werk van de Surinaamse componist Johannes Nicolaas Helstone binnen de Surinaamse klassieke muziek. Lees verder…

The Humanness of Our Lonely Selves bij Huis Marseille

Deze tentoonstelling toont nieuw werk van de Nederlandse fotograaf Awoiska van der Molen (Groningen, 1972). Bekend geworden met haar psychologische landschapsfoto’s begon Awoiska van der Molen vlak na haar afstuderen in 2003 met het fotograferen van de stedelijke omgeving. Lees verder..

Kandinsky bij H’ART Museum

De allereerste tentoonstelling in samenwerking met het Parijse kunstmuseum: Centre Pompidou. Over de kunstenaar Wassily Kandinsky (1866 – 1944). Lees verder..

Provence Works bij Huis Marseille

De expositie toont het werk dat Jeff Cowen de afgelopen jaren in de Zuid-Franse Provence heeft gemaakt. Gefascineerd door het scherpe licht en de overweldigende natuur heeft hij hierin zijn gevoel voor deze regio weten te vangen. Lees verder..

Rebels bij Foam

De tentoonstelling Rebels is het eerste grootschalige retrospectief van iconisch punk- en hiphopfotograaf Janette Beckman. Gedurende de afgelopen 40 jaar heeft ze underground-bewegingen gedocumenteerd, van de opkomst van de punk- en hiphopscene tot bewegingen als Black Lives Matter. Lees verder…

Museum om de Hoek bij Amsterdam Museum

De vierde editie van Collecting the City wordt de kleine tentoonstelling Museum om de Hoek gepresenteerd waarin topstukken van het Pianola Museum, Atelier Volten en Bellamy BuurtMuseum te zien zijn. Lees verder..

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? bij Amsterdam Museum

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? Het Inheemse verhaal achter New York.

400 jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat tegenwoordig New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Lees verder..

Stadsherstel Surinaamse Maanden bij Amstelkerk

Verkoopexpositie ten bate van Surinaams erfgoed ‘Dwalen met een deken van herinneringen- kunstenaars in relatie tot Suriname’. Lees verder..

THE FUTURE IS EQUAL bij Capital

THE FUTURE IS EQUAL bij Capital C is een tentoonstelling samengesteld door Young Collectors Circle. Een all female groepstentoonstelling. Lees verder..

A veil as a glaze bij Oude kerk

In de presentatie A veil as a glaze, te zien vanaf 25 mei in drie ruimtes aan de randen van de Oude Kerk, toont kunstenaar Ana Navas (Ecuador, 1984, woont en werkt in Rotterdam) een serie glaswerken die qua techniek doen denken aan het brandschilderen van glas zoals vanaf de middeleeuwen vaak in kerken werd toegepast. Lees verder..

Déjà vu bij Stadsarchief Amsterdam

Bij de tentoonstelling Déjà vu ontdek je de veranderende stad door de lens van Erik Klein Wolterink. De fotograaf doorkruist de stad op zoek naar unieke beelden en de verhalen erachter. Lees verder..

Verzet tegen slavernij bij Verzetsmuseum

Verzet tegen slavernij bij het Verzetsmuseum is de eerste pop-up tentoonstelling van het Slavernijmuseum en behandelt zowel het verzet van tot slaaf gemaakte mensen zelf als de anti-slavernijbeweging in Nederland. Lees verder..

Who Cares bij Museum van de Geest

Who Cares? is een eerbetoon aan slachtoffers en helden van de zorg tijdens WOII. Bij deze tentoonstelling worden er verhalen verteld van vergeten slachtoffers en verborgen helden binnen de psychiatrie en verstandelijke gehandicaptenzorg tijdens de oorlog. Lees verder..

Tentoonstellingen Amsterdam Zuidoost

Kijkje bij het Bijlmer Museum

Wat dacht je ervan om eens een kijkje te nemen bij het Bijlmer Museum? Natuurlijk kan je besluiten om een van de grote musea in de hoofdstad te bezoeken. Maar wellicht vind je het wel veel leuker om bij dit museum in Amsterdam Zuidoost te gaan koekeloeren. Lees verder..

Tentoonstellingen Weesp

De Vorm van Klank bij Museum Weesp

Bij de tentoonstelling De Vorm van Klank bij Museum Weesp stap je binnen in een wereld waar traditie en vernieuwing samenkomen!

In Weesp, met zijn rijke industriële en culturele geschiedenis, wonen twee vioolbouwers, Theo Marks en Frank van der Horst.
Deze twee vaklieden hebben verschillende benaderingen van hun ambacht. Lees verder..

 

PS Neem ook een kijkje op onze overzichtspagina met exposities in Amsterdam!